Maksājums par bērnu vai atbalsts

31. Oct 2012, 09:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai kādu dienu mēs varētu dzīvot tā, kā kādreiz? Uz šo jautājumu atbildi sniedz Labklājības ministre Ilze Viņķele.

“No pirmā janvāra faktiski atgriežamies tajā situācijā, kāda bija iepriekš un problēmas no nākošā gada tiek risinātas. Tām māmām, kas veikušas sociālās iemaksas līdz 1000Ls, arī būs lielāki pabalsti, jo ir paaugstināti pabalstu izmaksu griesti,” stāsta Labklājības ministre. “Ja jaunie vecāki bijuši pietiekami veiksmīgi, spējuši sev visu nodrošināt, uz viņiem šie griesti neattieksies.”

Tāpat Ilze Viņķele aicina atteikties no formulējuma, ka vecākiem maksā par bērnu, jo tas skanot šausmīgi: "Pabalsti ir valsts atbalsts. Tā ir aizvietojuma sistēma, kurā mammas iepriekšējais atalgojums tiek aizvietots uz laiku, kamēr viņa ir ar bērniņu mājās.”

Tāpat atgādinām, ka ir topošās un jaunās māmiņas var saņemt medikamentus ar atlaidi.

Kādos gadījumos pienākas atlaide medikamentu iegādei?

-      Tāpat kā līdz šim grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā un bērniem līdz 24 mēnešu vecumam, protams, arī turpmāk ir iespēja atbilstoši pašreiz spēkā esošajam Kompensējamo zāļu sarakstam saņemt medikamentus 50, 75, 100 % apmērā, ja viņiem šāda kompensācija pienāksies atbilstoši uzstādītajai diagnozei (ar diagnožu sarakstu, kurām medikamenti tiek kompensēti no Kompensējamo zāļu saraksta, var iepazīties MK noteikumu nr. 899. 1. pielikumā).

-      Savukārt no 1. augusta grūtnieces var saņemt 50 % kompensāciju gripas vakcīnai, kas iekļauta kompensējamo zāļu A sarakstā. Jaunais M saraksts pieejams Nacionālā veselības dienesta mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā „Kompensējamie medikamenti".

-      Ministru kabinets ir apstiprinājis izveidoto M sarakstu, ko nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.899 „Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" un no 1. septembra ārsti no šī saraksta var izrakstīt valsts apmaksātas zāles grūtniecēm un sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām ar 25% atlaidi, kā arī bērniem līdz divu gadu vecumam ar 50% kompensāciju.

Māmiņu Klubs

Skaties ONLINE TV videosarunu ar Labklājības ministri Ilzi Viņķeli par par izmaiņām ģimeņu atbalsta politikā, spiežot podziņu Play!

Videosarunu vada Kristīne Virsnīte