Rotavīrusa vakcīna iekļauta kompensējamo medikamentu sarakstā

01. Oct 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pie kompensējamiem medikamentiem tagad ir pieskaitāma arī vakcīna pret rota vīrusu bērniem, kas vecākiem ir liels ieguvums, jo nu tā maksā par 50% mazāk. Tāpēc superbēbīša māmiņa Elīna labprāt izvēlējās izmantot šo iespēju un vakcinēt mazo Miķeli pret vēdera vīrusu.

“Miķeli pret rota vīrusu nolēmu vakcinēt viena iemesla dēļ- jo mums ir lielais brālis un, tā kā lielais brālis iet dārziņā, tad viņš pavada dienu atšķirti no manis un es nezinu, ko viņš dara, vai mazgā rokas, vai  kaut ko nebāž mutē, tāpēc es nolēmu pasargāt mazāko brāli, jo neko citu izņemot manu krūti neēd pagaidām un šķidrumu iemānīt būtu grūti, tāpēc mēģinu izvairīties no saslimšanas, viņu vakcinējot,” vakcinēšanas iemeslus atklāj Miķeļa un Mārtiņa māmiņa Elīna.

Pirms vakcīnas saņemšanas, ir svarīgi doties pie ģimenes ārsta uz pārbaudi, lai saprastu vai mazulītis ir vesels.

Parasti vakcinācija pret rotavīrusu tiek veikta no 6 nedēļu vecuma un tiek pabeigta 24 nedēļu vecumā. Māmiņas Elīnas gadījumā Miķelis tika vakcinēts pret rotavīrusu 5 mēnešu vecumā un otrā deva tika saņemta tieši 24 nedēļu vecumā.

“Ja mazulis ir apslimis un vakcinācijas dienā nejūtas labi, vakcinācija būtu jāatliek pie mazākajām vīrusa pazīmēm. Parasti es iesaku atlikt uz 7-10 dienām,” stāsta Veselības Centra 4 ģimenes ārste Vizma Vecvērdiņa.

Kad bērniņš ir apskatīts, uzreiz tiek veikta vakcinācija uz vietas vai tiek izrakstīta īpašā recepte, ar kuru māmiņai jādodas uz aptieku pēc vakcīnas un tad uzreiz uz vakcinācijas kabinetu. Lai gan došanās uz aptieku nav viennozīmīga prakse – jo ieteikums no Nacionālā veselības dienesta ir saņemt vakcīnu pret īpašo recepti uzreiz vakcinācijas kabinetā.

Tātad ir ir vairāki varianti, kā saņemt atlaidi vakcīnai pret rotavīrusu:

  • Māmiņa dodas pie ārsta, viņš izraksta recepti, pēc tam ar recepti jādodas uz aptieku pēc vakcīnas un tad uzreiz tajā pašā dienā uz vakcinācijas kabinetu. Jāatceras, ka kompensējamās zāles no M saraksta ir tiesīgi izrakstīt ārsti, kuri ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. Tāpat arī zāļu izsniegšana ar kompensāciju var tikt nodrošināta tikai tajās aptiekās, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. 
  • Māmiņa dodas uz ārstniecības iestādi, kur ir vakcinācijas kabinets, un vakcinācija tiek veikta uzreiz, bez došanās uz aptieku pēc vakcīnas. 

Rotavīrusa vakcīna

Šī vakcīna, tāpat kā visas citas vakcīnas, satur novājinātu ierosinātāju rota vīrusam, kas nav infekciozs. Nonākot organismā, tas rada imunitāti pret rota vīrusa infekciju, turklāt imunitāte ir ilgstoša, stabila un paliekoša.

Protams, ka rota vīrusa vakcīna nepasargā pret visām agrīna vecuma bērna caurejām, bet rota vīruss noteikti ir dominējošais, kas agrīnā bērna vecumā izraisa smagās caurejas, ar tām sekojošu dehidratizāciju, kā dēļ bērnam jāpavada slimnīcā vienu, divas un vairāk diennaktis pie sistēmas.

Rotavīrusa vakcīna atšķiras no citām vakcīnām ar to, ka tā nav pote, bet pilieniņi aiz vaidziņa ar mazu šļircīti. Kā atzīst Veselības Centra 4 vecākā māsa Indra Robate, mēdz būt gadījumi, kad mazulis ar mēli izstumj vakcīnu laukā, tad tā tiek aizvietota ar citu vakcīnu.

Pēc vakcīnas pret rota vīrusu nav jāievēro kāds īpašs režīms. Vecākā māsa Indra Robate gan atgādina, ka uzreiz pēc vakcinācijas nevajadzētu dzert un ēst, savukārt vecākiem kādu laiku pēc vakcinācijas rūpīgi jāmazgā rokas pēc autiņbiksīšu nomaiņas, jo vīruss nedaudz izdalās apkārtējā vidē ar izkārnījumiem.

Esam saņēmuši arī jautājumus, vai tiešām nevar vakcinēt bēbīti pēc sešu mēnešu vecuma? Katru medikamentu ieviešot klīniskajā praksē, tas ir pakļauts ļoti daudziem, dažādiem pētījumiem un rota vīrusa vakcīna ir testēta ar bērniem līdz 6 mēnešu vecumam, tādēļ nevienā instrukcijā nav nosaukts atšķirīgs vakcinācijas vecums. Tiklīdz parādīsies pētījumi ar bērniem virs 6 mēnešu vecuma, tā tūlīt būs arī šādas rekomendācijas vakcīnā. Tomēr ir daži izņēmumi un katrs gadījums ir jāizsver individuāli – piemēram, ja māmiņa ir sākusi vakcinēt bērniņu laicīgi, bet dažādu iemeslu dēļ šī vakcinācija ir aizkavējusies, bijušas medicīnas kontrindikācijas, tad es domāju, ka labāk otro devu ir saņemt ar nobīdi, nevis nesaņemt vispār. 

Būsim veseli!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Noskaties video un uzzin atbildes par to,cik lielas atlaides pienākas!