Zobu šķilšanās: kā atvieglot bērna stāvokli?

Zobu šķilšanās: kā atvieglot bērna stāvokli?

04. Feb 2014, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc zobu nākšana ir tik sāpīga?  

Bērnam zobu veidošanās process sākas vēl pirms dzimšanas, kad viņa smaganās veidojas zobu aizmetņi. Augošais zobiņš izlauž sev ceļu caur smaganu, kas nereti izraisa nepatīkamas sajūtas, sāpes un pat iekaisumu. Ēšanas laikā bērns ar krūt saspiež smaganu, vai pudelītes knupi, kas, no vienas puses, varbūt pat atvieglo sāpes, bet no otras  puses – zīšanas laikā vairāk asiņu pieplūst sāpošajām smaganām, kas tās padara vēl jūtīgākas. Tāpēc arī ir tā, ka vairums bērnu zobu nākšanas laikā neņem krūti vai pudelīti. 

Kādi līdzekļi der sāpju atvieglošanai smaganās?  

Jūs varat mēģināt atvieglot mazuļa stāvokli ar vairākiem veidiem, un pirms izmantojat atsāpinošos zobu gēlus, var dot bērnam kaut ko vēsu pazīst, - tas noteikti mazinās spiedienu uz smaganām un mazinās sāpes. Vēl var mēgināt :

• Pabraukājiet pa mazuļa smaganām ar savu pirkstu vai vēsu karotīti. Uz laiku tas mazinās sāpes. 

• Dodiet mazulim zobgrauzni. Pie tam, labāk ir dot zobgrauznīšus, kas ir izgatavoti no silikona, bet nav pildīti ar šķidrumu, jo tie, kas ir pildīti ar šķidrumu, un, kā zināms, šķidrumu nevar sterilizēt, bet tas var iztecēt. 

• Dodiet mazulim pakošļāt sausiņu, cietas maizes gabaliņu. 

• Mēģiniet mazulim dot svaigus un saldētus dārzeņus un augļus, piemēram, gurķa vai saldēta banāna gabaliņus. 

• Var mazulim dot arī knupīti, kas viņu nomierinātu zobu nākšanas laikā. 

Uzmanīgi vērojiet bērnu, ja viņam dodiet košļāt cietas maizītes vai sausiņa gabalu. Tāpat jāuzmanās arī ar dārzeņiem. Nevar, piemēram, burkānu dot mazulim, kam iznācis tikai pirmais zobiņš, jo bērns var nokost nejauši tā gabaliņu un aizrīties. Nesieniet ap bērna kaklu neko – ne māneklīšus, ne priekšautiņus, pastāv risks, ka bērns var nejauši sevi nožņaugt. 

Var mēģināt bērnam dot vēsu ūdeni pudelē, vai, ja bērnam labāk patīk snīpīškrūze, var ieliet vēsu ūdentiņu tajā. Ja Jūs jau esat uzsākuši piebarošanu, pamēģiniet iedot bērnam vēsu ābolu biezeni, vai vēsu (bez piedevām) jogurtu. Esiet gatavi tam, ka bērns var arī atteikties no visa, ko piedāvājat. Tad nekas cits neatliek, kā tikai mazo ņemt klēpī un samīļot, tas ir labākais, ko varat tādā situācijā darīt. 

20130919103517-40240.jpg

Druxis Druxis 05. Feb 2014, 11:29

Ralfam tagad ir gads un 8 zobi. Visi nāca ļooooti grūti. Vislabāk palīdzēja Kamistad smērīte, bet pie pirmajiem zobiņiem uz nakti devu Tavegilu, lai vismaz nedaudz mazais (un mēs) var pagulēt. Atļāvos tādas zāles arī tāpēc, ka viņam bija paaugstināta temperatūra.
Nākamos gaidām acu zobus - tie nākot visgrūtāk. Man pat bail domāt, ka varētu būt vēl sliktāk...