Rota vīruss. Ja zinātu iepriekš..

Rota vīruss. Ja zinātu iepriekš..

10. Feb 2012, 22:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas, ar ko es saskāros, kad bērns bija „noķēris” rota vīrusu, ir vienkārši šausmīgi, bet sliktāk ir tas, ka es to visu varēju novērst. Protams, vārdi „rota vīruss” man nebija jauni, es pat zināju, ka ir vakcīna pret šo „monstru”.

 

Un tomēr man tas viss bija kaut kā tālu un neaktuāli. „Kam man to vakcīnu?”, - es domāju. Mans bērns pa veikaliem nestaigā, sabiedriskas vietas neapmeklē, mūs tas viss neskar.

 

Es neuzskatīju sevi par „pašpārliecinātu māmiņu”, es vienkārši nezināju, cik tas, patiesībā, var būt bīstami. Pie tam vēl, pie visa informācijas daudzuma, kas pieejams, es līdz pēdējam maz zināju par rota vīrusu Mūsu pediatrs pat nekad ne reizi neieminējās par vakcīnu pret to.

 

Eh, ja es zinātu agrāk!

 

Neērtās slimnīcas gultas, stundas pie sistēmas un bailes no sarežģījumiem: tā ir tikai mazākā daļa tā visa, pie kā var novest rota vīruss.

 

Nav tik svarīgi, kur tieši esat saskārušies ar šo infekciju: veikalā, ciemos vai transportā, svarīgi ir savlaicīgi to atpazīt un pieņemt attiecīgus mērus.

 

Joks tajā, ka viens un tas pats vīruss mēdz būt ar dažādiem simptomiem: vienam ir paaugstināta temperatūra, citam nav. Citam ir tikai caureja, citam tikai vemšana. Bet, kā tur bijis, kā ne, atteikšanās no ēdiena, vēdera izejas traucējumi, nespēks var norādīt uz saslimšanu.

 

Mūsu gadījumā rota vīruss mūs aizveda ne tikai uz slimnīcu kā tādu, bet tas noveda arī pie sarežģījumiem ar nieru darbību.

 

Viss sākās ar to, ka diennakti pēc kontakta ar infekciju, man kļuva slikti: paaugstinājās ķermeņa temperatūra, sāka griezties vēders. Mana galvenā kļūda bija tā, ka es turpināju mazo barot ar krūti. Pediatri ir līdzīgās domās par to, ka, ja ir aizdomas par vīrusu, labāk ar krūti nebarot.

 

Kopā ar mammas pienu vīrusu noķēra arī meitiņa. Un, ja man pēc diennakts viss pārgāja, tad viņai tas viss ievilkās nedēļu. Divas dienas temperatūra turējās 39.5 grādi, pazemināt to izdevās tikai uz stundu, pusotru. Zaļa, šķidra vēdera izeja, apetītes zudums, sajūta, ka viņa ir ļengana.

 

Tādos gadījumos ārsti iesaka pēc iespējas vairāk lietot šķidrumu (bet ne skābu), tāpat var dot arī Rehidron un Liveo Baby.

 

Bet šī bija tikai aisberga redzamā daļa. Trešajā dienā viņa sāka tūkt. Lieta tāda, ka šķidrums no organisma vairs neizvadījās, vienkāršāk sakot, viņa nečurāja. Aizdomas uz nieru disfunkciju.

 

Tā  ir šausmīga sajūta, kad tu raugies savā mazulī, kā mazā zirneklītī, kas sapinies katetrā, bāls, piepumpēts ar visiem iespējamiem preparātiem, ar iekritušām actiņām no vājuma, un saproti, ka tavos spēkos bija to visu novērst.

 

Ja man tagad jautātu „vai potēt pret rota vīrusu”, es pat nedomājot atbildētu – „jā!”. 

 

LASI PAR VAKCINĀCIJAS IESPĒJĀM PRET ROTAVĪRUSU-> www.rotainfekcija.lv

07. Apr 2011, 12:46

No 6 nedēļu līdz 6 mēnešu vecumam.

07. Apr 2011, 09:23

No kada vecuma berninu var potet?

06. Apr 2011, 19:04

Labi, ka vis beidzās labi😉
Arī mēs pirms 5 dienām slimojām ar rota vīrusu. Tik man dēliņš 2,6 gadi jauns. Mums ir pote un labi, ka tā😉 Negribu nemaz zināt , kā būtu, ja ir smagā formā un jābrauc uz slimnīcu😥 Mēs iztikām bez slimnīcas.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 06. Apr 2011, 16:50

Mana meita ari ir sanemusi so vakcinu un ja ari ir kads vederviruss, tad bez brauksanas uz slimnicu un tiekam pasi gala!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:01

Manam bērnam jaunākajam ir šītā pote, tiešam (ptu ptu ptu) ne reizi nav slimojis ar rotavīrusu, lai gan mēs patrāpījāmies pat ar rota slimnieku vienā palātā, un nesaslimām

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:01

šobrīd pie vairākiem ārstiem tas maksā 60 lati, 100 lati vairs laikam nemaksā. Ir lētāk

06. Apr 2011, 16:24

nesen jau runāja- ap 100Ls. Ir kur potē lētāk, ir kur dārgāk. Kopā divas potes (pa tiem ~100Ls). Ir pagasti, kur vispār atmaksā. Bet tas jādara līdz bērniņa pusgadam

06. Apr 2011, 14:48

Bet tagad mazā ir atlabusi, es ļoti ceru.
Šis vīruss tiešām ir bīstams, izslimoja mana mazā čiepa arī gada sākumā, labi ka tikām galā bez komplikācijām. Atveseļošanās periods pēc izrakstīšanas no slimnīcas arī bija tik garš un sarežģīts... brrr......

06. Apr 2011, 14:27

drausmīgi!!!! ☹

mums jau daktere teica, kas var notikt... par nierēm un tā...

jo vairāk dzirdu šādus stāstus, jo vairāk pārliecinos, ka vakcīna bija tiešām vērtīga!!