Pirmie zobiņi sagaidīti. Kad Tavam mazulim izlīda pirmie zobiņi?

Pirmie zobiņi sagaidīti. Kad Tavam mazulim izlīda pirmie zobiņi?

06. Feb 2010, 09:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zobiņu gaidīšana ir liels notikums katrā ģimenē. Kad nu tie ir klāt, jāsāk par tiem rūpēties. Kā to pareizi izdarīt, konsultē zobārste Sanita Krievāne un pediatre Vizma Meikšāne.

Pirmo bērna zobiņu vecāki vidēji varētu gaidīt 6 mēnešu vecumā. Tas būs apakšējais,  centrālais zobs. Tomēr tas, ka zobiņš izšķiļas jau 3 mēnešu vecumā vai tikai viena gada vecumā ir pilnīgi normāli un satraukumam nav pamata!

Zobu šķilšanās

Ārste Vizma Meikšane stāsta, ka bērna zobiņu augšanai nevajadzētu noritēt smagi. Tādēļ nav pareizi, ka daudzi vecāki dažādas izmaiņas bērna veselībā vai uzvedībā „noraksta” uz zobiem – gan temperatūru, gan kašķīgumu.

Noteikta pazīme, kad nāk zobiņi ir smaganu pietūkšana. „Kad zobs lien ārā, tad bērniņa smagana paliek jūtīgāka. Dienas laikā kaut ko košļājot, smagana tiek kairināta, bet vakara pusē var būt nemiers, jo smagana kņud. Smagana nesāp – tā niez! Sāpju nav, tās nav lēkmjveida sāpes!”, uzsver V. Meikšāne.

Vecākiem, protams, jāatceras, ka zobiņu augšanas laikā bērniņš var kļūt jūtīgāks, jo organismā notiek pārmaiņas, tomēr sūdzības, kā temperatūra vai šķidrāka vēdera izeja ir neilgu laiciņu.

V. Meikšāne  stāsta: „Var būt tā, ka bērnam vienu dienu zobu nav, bet otrā dienā jau ir. Dažiem bērniem var būt nedaudz šķidrāka vēdera izeja, bet tā nav caureja. Runājot par temperatūru – tā var būt vienu dienu, ne trīs! Nemierīgums bērnam no zobiem arī ir pāris dienas, ne mēnesi!”

Tātad, mīļie vecāki, ja mazulim ilgstošāku laiku ir izmaiņas veselībā – prom pie ārsta, zobi diez vai būs pie vainas!

Kā kopt pirmos zobiņus?

Pirmo zobiņu tīra diezgan vienkārši – māmiņa paņem kādu marlīti, kokvilnas vai lina drāniņu un ar slaukošām kustībām pēc katras ēdienreizes izslauka bērnam mutīti un apslauka ar to zobiņus. Zobiņus tīra pēc ēšanas – pēc brokastīm un vakarā pēc pēdējās maltītes.  Kad zobiņi jau ir vairāk, tad var iegādāties bērnu zobu birstīti. Zobu birstītei jābūt ar mazu galiņu, mīkstiem sariņiem, un stingru rokturi, lai ērti turēt rociņās.

Zobu pasta būtu jāizvēlas attiecīgi bērna vecumam. Uz pastām ir norādīts, kādam bērna vecumam tās ir domātas. Tas pats attiecas arī uz zobu birstīti. Pirmās zobu pastas būs bez fluora piedevas, jo mazulis nemāk izspļaut zobu pastu un var saēsties par daudz fluora.

Zobiņu tīrīšana no sākuma notiks ar rotējošām kustībām, apkārt visiem zobiņiem un kad mazulis jau paaugas, jācenšas mutīte arī izskalot ar ūdentiņu, lai bērns pierod pie zobu tīrīšanas procesa.

Māmiņu klubs

Kad Tavam mazulim izlīda pirmie zobiņi?