Pēdējie zinātniskie sasniegumi jaundzimušo ādas pētījumos

Pēdējie zinātniskie sasniegumi jaundzimušo ādas pētījumos

15. Mar 2012, 10:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Charité klīniskajai universitātes slimnīcai Berlīnē ir vadoša loma Eiropas medicīnisko pētījumu un pacientu aprūpes jomā, ko nodrošina 4000 zinātnieki un ārsti, kā arī 5800 jaundzimušie gadā.

 

Klīnisko pētījumu centrs matu un ādas izpētes jomā dermatoloģijas nodaļā pēdējā laikā ir veicis ievērojamu pētījumu*), noskaidrojot, kādu iespaidu uz jaundzimušo ādas aizsargbarjeras veidošanos atstāj ādas aprūpes līdzekļi.Šim pētījumam, kuru var pielīdzināt mākslas izpētei, ādas aprūpes jomā ir nozīmīga loma. Tas izvirza pilnīgi jaunu skatījumu uz jaundzimušo ādas aprūpi un kopšanas līdzekļu lietošanu.

 

Īss ieskats CHARITÉ BERLIN pētījumā

Ar pētījumu iepazīstināja Eiropas Kopienas Pediatru dermatologu (ESPD) kongresā Atēnās 2008.gadā, kur tika atklāts Charité pētījuma unikālais klīniskā pētījuma modelis:

• 64 jaundzimušie kā pētījuma subjekti

• standartizēts ādas aprūpes ritms

• objektīvi mainīgi ādas aprūpes parametri

• ilgtermiņa novērošana 12 mēnešu garumā

Iegūtie rezultāti ir pagrieziena punkts izpratnē par to, kā ādas aprūpes līdzekļi ietekmē jaundzimušo ādu:

  • Divreiz nedēļā maiga tīroša mazgāšanas līdzekļa lietosāna nelabvēlīgi neietekmē jaundzimušo ādas aizsargbarjeras funkcijas.
  • Maiga tīroša mazgāšanas līdzekļa un mīkstinoša krēma lietošana divas reizes nedēļā ir līdzvērtīgs, ja pat ne iedarbīgāks līdzeklis ādas nobriešanas procesā nekā mazgāšanās tikai ar ūdeni vien.

 

Tātad var secināt, ka

"Atteikšanās no ādas aprūpes produktiem (mazgājoties tikai ar tīru ūdeni) nesniedz jaundzimušo ādai nekādas priekšrocības."

 

*Garcia Bartels, N., Prosch, F., Proquitte, H., Wauer, R. , Schink, T., Blume-Peytavi, U.: Skin care influences skin barrier in newborns: A clinical study,Charité Clinic, Berlin 2008. As presented on the ESPD 2008 in Athens