Mīti un patiesība par māneklīša lietošanu

14. Mar 2012, 08:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visas māmiņas ir pieredzējušas brīdi, kad mazulis raud un raud un nekā nav nomierināms un tad mazulis nomierinās vai nu pie mūsu krūts vai lietojot māneklīti, bet vai esam padomājušās, kā māneklītis ietekmē mūsu mazuli?

 

Deviņi grūtniecības mēneši ir gana ilgs laiks, lai mēs rūpīgi sagatavotos mazulīša ienākšanai pasaulē - gan emocionāli, gan arī praktiski. Tas ir laiks, kad meklējam daudz informācijas par to, kā mēs varam nodrošināt mūsu bēbītim mīlestības pilnu dzīvi, ierodoties pasaulē, un tāpat tas ir laiks, kad mūsu mājās tiek ienestas daudzas agrāk neredzētas bērnu aprūpes preces- sākot no autiņbiksītēm un apģērba, beidzot ar ērtu gultiņu un elegantu "limuzīnu" mūsu bēbītim.

 

Nudien, viens no tradicionālajiem grūtniecības laika pirkumiem ir māneklītis gaidāmajai princesītei vai princim, taču šis kā reiz ir arī viens no tiem pirkumiem, par kuriem vēl tiek lauzti šķēpi, jo ir tik daudz dažādu stāstu par to lietošanu, ka mēs šodien aicinām noskaidrot vai tas, ko par māneklīti runā, ir patiesība vai tikai mīts. Viens no populārākajiem uzskatiem ir, ka dodot mazulītim māneklīti, viņš atteiksies no māmiņas krūts zīšanas.

 

Psiholoģe un bērnu attīstības speciāliste Diāna Zande atzīst, ka sava daļas patiesība tajā ir: „Bērniņam vispirms ir jāiemācās zīst krūti, jo krūts zīšana ir citādāka nekā māneklīšana vai pudelītes zīšana, tāpēc, ja bērniņam māneklīti iedod uzreiz pēc viņa dzimšanas, bērnam var rasties apjukums, kā un ko darīt, jo viņš taču vēl ir mazs. Ja bērniņš jau ir labi iemācījies zīst krūti, tad māneklīša zīšana nevar kaitēt krūts barošanai.”

 

Vēl izplatīts mīts ir tas, ka māneklīša lietošana būtiski ietekmē zobu veselību un sakodienu nākotnē. Tomēr kā atzīst speciālisti, tas biežāk notiek tajos gadījumos, ja māneklītis mutē ir visu laiku un nenotiek atradināšana no māneklīša, kad visi zobiņi mutē jau ir iznākuši.

 

Jā, iespējams, ja ģimenē ir iedzimtas biežas deguna blakusdobuma un vidusauss iekaisuma problēmas, tad arī bērnam, lietojot māneklīti, šī problēma varētu būt, tomēr māneklītis pats par sevi pēc Diānas Zandes domām nevar saasināt vidusauss iekasuma problēmas.

 

Vai esat dzirdējuši, ka māneklītis attālina māmiņu no bērniņa? Bērnu attīstība speciāliste Diāna Zande saka īsi: „Viss, kas ir par daudz lietots, ir kaitīgs. TV skatīšanās ir kaitīga, ja tā ir pārmērīga, kafijas dzeršana ir kaitīga veselībai, ja tā ir pārmērīga.”

 

Pirmajā dzīves mēnesī bērns daudz laika pavada māmiņas rokās un līdz ar to pirmajā mēnesī māneklītis tiek lietots mazāk.

 

Tā kā bērniem ir iedzimta interese pētīt pasauli, tad arī nākamais mīts, ka māneklīša lietošana var veicināt situāciju, ka bērnam samazinās interese iepazīt apkārtējo pasauli, nebūs patiess. „Ja māneklīti lieto tad, kad mazulis ir noguris un vēlas iemigt, pasaules pētniecība nepazudīs, jo tieši tajā mirklī mazulis vēlas nevis pētīt pasauli, bet gulēt. Tomēr, ja knupītis tiek lietots katru reizi, kad mazulis ir neapmierināts, bēdīgs, dusmīgs vai viņš ir gražīgs, tad gan mēs iemācām, ka tas ir vienīgais veids, kā pasaule ar viņu kontaktējas,” uzsver Diāna Zande.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

{fotoblog:2199}

www.babymarket.lv

 

 

Noskaties sižetu par knupīšiem>>