Masāžas nozīme bērna attīstībā

Masāžas nozīme bērna attīstībā

16. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tāpat kā pieaugušajam, arī mazulim lielu labpatiku sagādās māmiņas un tēta roku pieskārieni, glāsti un improvizēta masāža.

Mazā dzīvībiņa, kura ir ieradusies pie saviem vecākiem pēc deviņus mēnešus ilgā gaidīšanas posma, ir tik maza un trausla. Bieži vien vecākiem ir bail pieskarties savam mazajam lolojumam, tādēļ tieši masāža palīdzēs nodibināt ne tikai fizisko, bet arī emocionālo saikni ar mazulīti. Par masāžas pozitīvajām pusēm stāsta masiere Daiga Onužāne. 

Nopietna, speciālista veikta masāža ir noteikts paņēmienu kopums, kā ārsts iedarbojas uz pacienta ķermeņa audiem. Tā ir nepieciešama, ja bērniņam ir jāveic kādi veselības uzlabošanas pasākumi. Jau no pirmajām dzimšanas dienām, māmiņa un tētis var bērniņam pieskarties daudz vairāk, nekā tikai aprūpējot.

Bērna ādiņa ir arī maņu orgāns, tādēļ mazulītis caur ādu uzņem informāciju un mācās. Viņš sajūt dažāda veida un stipruma pieskārienus. Pieskārieni palīdz bērniņa smadzenēm nobriest, kā arī masāža ir komunikācijas veids ar mazulīti. Māmiņa arī aprūpējot bēbīti parasti runājas, un mazulis mācās sajust, saredzēt, saklausīt. Jo vairāk māmiņa ar tēti bēbīti glāstīs, jo pārliecinātāks par sevi viņš būs. Mazulis zinās, ka viņš ir drošībā un var mierīgi atrasties šajā pasaulē.

Ko masāža labu sniedz mazulim

  • Tā ir lieliska pieredze kā mamma un mazulis iepazīst viens otru
  • Fiziska saskare nāk par labu mazulim, uzlabojot viņa elpošanu, ķermeņa šķidrumu cirkulāciju, gremošanu un augšanu
  • Masāža nodrošina muskuļu stimulāciju, kas labvēlīgi ietekmē mazuļus
  • Pētījumos ir pierādīts, ka mazuļu masāža novērš mammu pēcdzemdību depresiju
  • Tā ļauj mammai un mazulim atrauties no ikdienas un pavadīt mierīgus brīžus kopā

Mazuļa masāža – praktiski padomi

Ja esi nolēmusi izmasēt mazulīti gan ievērojot tauriņpieskārienu masāžas principus, gan izmantojot citus masāžas veidus, svarīgi ir masāžai sagatavoties – izveidot piemērotu vidi, lai mazuli no gaidāmās nodarbes nenovērstu spilgtas rotaļlietas, gaisma un trokšņi, kā, piemēram, videopadomā mazo Džeku, kuru daudz vairāk interesēja košās mantiņas, nevis Tauriņpieskāriena masāža!

Kādēļ masāža ir tik laba?

Māmiņas un bērna ādas kontakts vien jau ir īpašs, tomēr masējot mazuli patīkamajām sajūtām pievienojas arī ārstnieciskais efekts:
•    Tiek stiprināti muskuļi 
•    Tiek veicināta asinsrite
•    Visa organisma nostiprināšana 

Mazulīti masēt nav grūti – vissvarīgākais ir sev uzticēties! 

Ko nepieciešams ievērot pirms masāžas?

Dažiem bēbīšiem pie masāžas būs jāpierod, runā ar savu mazuli maigā balsī, centies viņu noskaņot gaidāmajai darbībai. Ja tas neizdodas, labāk atliec vēlmi masēt bērniņu uz citu dienu. Ļoti svarīga ir apkārtējā vide, proti, nepiespiesta gaisotne: 

•    Klusināta gaisma un klusa mūzika palīdzēs radīt mierīgu un omulīgu atmosfēru
•    Atrodi piemērotu vietiņu masāžai – piemēram, uz gultas. Ideāls paliktnis ir jēra āda vai mīksta sedziņa no dabiskām šķiedrām. 
•    Atceries pirms masāžas kārtīgi izvēdināt istabu, bet temperatūra nedrīkst būt zemāka par 24 grādiem. Jaundzimušam bēbītim istabu labāk apsildīt vēl ar sildītāju. 

Masēsi bēbīti? Sasildi rokas!

Māmiņas rokām, gatavojoties masēt savu acuraugu, ir jābūt patīkami siltām, lai bbēbītis masāžu varētu izbaudīt. Pirms masāžas patīkama varētu būt roku vanniņa  35 grādu temperatūrā. Arī roku berzēšana, jau ar nedaudziem eļļas pilieniem palīdz rokām sasilt.

Bubchen eļļa zīdaiņiem ļoti maigi attīra un kopj jutīgo zīdaiņa ādu katrā autiņbiksīšu maiņas reizē. Tā ātri iesūcas, neatstājot taukainu spīdumu. Brīnišķīgi rūpējas par ādu, barojot,mīkstinot un mitrinot to. Mazina iekaisumus, veicina ādas atjaunošanos, saglabā dabīgo ādas elpošanu. Satur saulespuķu eļļu, vērtīgo kumelīšu ekstraktu, bet nesatur minerāleļļas.

Bubchen „Calendula” eļļa ādas kopšanai padara sausu ādu mīkstu un elastīgu. Maigi kopj un netraucē ādai elpot. Lieliski piemērota ikdienas aprūpei un masāžai gan zīdaiņiem,gan pieaugušajiem, kā arī maigai ādas attīrīšanai autiņbiksīšu rajonā. Bagātina ādu ar vērtīgām uzturvielām, mitrina, mazina iekaisumus, nomierina, dezinficē un dziedē.Nesatur minerāleļļas.

Bubchen pieniņš ar kompleksu „Bübchen – Aktīvā Ādas Aizsardzība” maigi kopj un mitrina ādu. Ar saulespuķu eļļu un E vitamīnu.