Ko labāk- zīst pirkstiņu vai māneklīti?

Ko labāk- zīst pirkstiņu vai māneklīti?

18. Mar 2012, 17:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja bērni nelieto māneklīti, tad bieži vien viņi izvēlas zīst pirkstiņu. Kas tad ir labāk? Komentē pediatre, ģimenes ārste Gerda Lielause.

 

Jautājums:

Mana meita izvēlas zīst pirkstu, bet pazīstami cilvēki saka, ka labāk, lai tad zīž knupīti. Kad bērnam jāpārstāj zīst pirksts vai knupis? Vai tas ir slikts ieradums?

 

Atbild pediatre Gerda Lielause:


Bērni zīž pirkstu vai knupi, lai nomierinātos. Viņi sāk zīst lielo pirkstu vēl pirms dzimšanas (ir pat USG izdevies iemūžināt bērniņu brīdī, kad tas zīž pirkstu). Bērniem tas ir efektīvs veids, kā tikt galā ar saspringumu.

 

Pirksta zīšana, ja to salīdzina ar knupja zīšanu, ir tomēr ieguvusi vairums priekšrocības: pirksts vienmēr ir līdzi, viņš nekrīt zemē, to nav jāpiesprauž pie bērna apģērba ar potenciāli bīstamiem knaģīšiem un virvītēm, kas var kaut kur aizķerties un atrasties paša mazuļa kontrolē.

 

Parasti bērni pārstāj zīst pirkstu, kad iemācās nomierināties kādā citā veidā. Kā likums, tas parasti notiek ap 4-5 gadu vecumu. Kaut arī daudzi bērni arī lielākā vecumā turpina zīst pirkstu pa naktīm vai gadījumos, kad izjūt spēcīgu stresu.

 

Ja mazais ir nenomierināms, skaļi raud, arī knupis var viņu nomierināt, un Jums tas var dot tik ļoti nepieciešamo atelpu. Ir arī sava veida saikne starp knupīša lietošanu un ausu infekcijām, diemžēl. Tiek uzskatīts, ka knupīša zīšana paaugstina infekcijas iekļūšanas iespējas no mazuļa mutes uz elpceļu kanāliem. Jūs varat samazināt šo risku, ierobežojot knupīša izmantošanu, dodot bērnam to, piemēram, tikai uz gulēt iešanas laiku.

 

Pašlaik bērniem iesaka dot knupīti, lai samazinātu pēkšņās nāves sindroma gadījumus. Nepārdzīvojiet, ja Jūsu mazulim nepatīk zīst knupi – Jums nav tas jāuzspiež tikai tāpēc, ka vēlaties novērst šāda riska iespējas. Tāpat, ņemiet vērā, ja Jūs barojat ar krūti, nav vērts piedāvāt mazulim knupi, kamēr viņam nav vismaz viens mēnesis, jo knupīša izmantošana tikko dzimušam bērniņam var kaitēt krūts barošanai kā tādai. Krūts gala forma taču ir pilnīgi citādāka, nekā knupīša forma, lai arī cik ļoti ražotāji vēlētos šīs formas vienu otrai pielīdzināt.

 

Daži speciālisti uzskata, ka knupītis var novērst mazuļa uzmanību no krūts barošanas, un viņš var neprast vairāk pareizi satvert krūti. Citi atkal tic, ka knupīša zīšana saīsina laiku, kuru bērns varētu pavadīt pie krūts, tādā veidā Jūs nepietiekami stimulējot piena radīšanā.

 

Ieteicamais laiks, kad atradināt bērnu no knupīša ir apmēram 1 gada vecums, lai novērstu problēmas ar zobiem. Patiesībā gan knupis, gan pirksts var ietekmēt kā mazuļa zobu augšanu, tā arī zobu augšanas attīstību. Ir, kas uzsver, ka knupis arī kaitē bērna runas attīstībai. Jebkurā gadījumā, uzstājīgi ņemt bērnam nost knupi nevajag. Vajag atrast brīdi, kad bērns ir tam gatavs, pretējā gadījumā, diez vai Jums kaut kas izdosies, un tas viss novedīs gan bērnu, gan Jūs tikai pie papildus stresa.

 

Ja Jūs esat izlēmuši ierobežot knupīša lietošanu, piedāvājiet tā vietā bērnam kaut vai mīksto rotaļlietu vai sedziņu, ar kuras palīdzību bērns varētu justies ērti un droši.

 

{fotoblog:2199}

 

 

 

www.babymarket.lv

taschinka taschinka 28. Oct 2011, 09:13

Jā par to pašu,tik nevarēju atcerēties līdz kādam vecumam tad īsti zīda.
Nekad nesapratīšu tās māmiņas,kas atbalsta pirksta zīšanu bet knupi nē.

Starpcitu arī mana mamma maza būdama zīda pirktu un tagad uz visu mūzu tas pirksts ir tievāks kā otrai rokai.

27. Oct 2011, 21:41

jaa

27. Oct 2011, 21:13

Nu mana māsa arī ļoti ilgi nevarēja beigt zīst īkšķi, arī tagad (viņai 20 gadi) guļot viņai tas īkšķis nejauši mēdz ielīst mutē. Rezultātā viņai nu ļoti šķībi priekšējie zobi izveidojās. Bet mēs nu tiešām burtiski uzaugām patstāvīga stresa apstākļos, tāpēc pieļauju, ka tas bija viņas veids kā izdzīvot!

27. Oct 2011, 19:24

nu nezinu visus tos kurus es pazistu ziz pirkstu joprojam gan 10 gadigs zens gan 12 gadiga meitene mulkibas ka berns parstaj

taschinka taschinka 27. Oct 2011, 17:09

Es noteikt pret pirksta zīšanu,jo vieglāk atradināt no knupja nekā no pirksta.Zinu daudzus,kas mazi būdami zīda pirksu,un tad augot nu nekā nevarēja atradināties.
Viena meitene pat pamatskolā lidz pat kaut kādai 5 klasei noteikt,ja ne ilgāk zīda pirkstu,viņa pati to nemanīja,bet skats jau šausmīgs,ka tik liela meitene zīž pirkstu.