Kļūdas bērna mutes higiēnā

Kļūdas bērna mutes higiēnā

06. Feb 2010, 16:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katram no mums ir skaidrs – zobi ir jātīra divas reizes dienā un saldumi nav tie labākie našķi. Taču, kas vēl jāievēro, lai bērnam būtu veseli zobi? Konsultē zobārste Sanita Krievāne un pediatre Vizma Meikšāne.

 

Nepakļaujieties bērna niķiem

 

Visbiežāk izplatītā kļūda, ko vecāki pieļauj, ir zobiņu netīrīšana. Vai nu vecāki uzskata, ka viens vai divi zobiņi nav tīrīšanas vērti, vai arī pakļaujas bērna „spiedienam” un atļauj tīrīt zobus neregulāri, jo mazajam šī procedūra nepatīk. Tomēr kā uzsver pediatre V. Meikšāne, bērna niķiem nav jāpakļaujas, bet jāatrod kompromiss.

 

„No gada vecuma bērns dara tā, kā viņš pats grib un viņš saprot to, ko viņš saprot, nevis to, ko grib vecāki. Kamēr bērns nerunā, līdz kādiem 2 gadiem, viņš neatbild un arī neanalizē, pēc 2 gadiem, kad bērns sāk atbildēt, vecākiem ar mazuli ir iespēja arī kaut ko sarunāt. Tomēr no zobu tīrīšanas nevajag atkāpties nevienā vecumā. Ja bērns jūt, ka vecāki ļoti strīdas par zobu tīrīšanu un norisinās cīniņš, tad bērns to arī izmanto un domā – labi, pacīnīsimies! „

 

Speciāliste iesaka vecākiem pat daudz nerunāt, bet ar pavisam lietišķu sejas izteiksmi darīt to, kas ir jādara – iet uz vannas istabu, ņemt zobu birsti un pastu un tīrīt zobus. Tā mazulim netiks dota iespēja atbildēt uz jautājumu „Vai iesim tīrīt zobus?” ar „Nē!”. 

 

Dažas lietas,  kam tomēr teikt „Nē”:

 

-         Vispār nevajadzētu lietot saldumus,

-         Knupīti nedrīkst mērcēt ne suliņā, ne medū.

-         Nedot bērnam dzert saldas suliņas vai saldinātu tēju, ja mazulis vēlas remdēt slāpes. Tam ir domāts ūdens.

-          Gulēt ejot nekādā gadījumā nevajag pudelītē liet saldinātu tēju vai sulu un atstāt bērnam pa nakti dzeršanai gultā.

-         Jāuzmanās no ķepīgiem, lipīgiem saldumiem, un lietām, kas nemaz nav saldumi,  piemēram, Corn flakes.

-         Sūkājamās konfektes nav labas, jo tās sūkā ilgi un cukurs ir mute visu laiku.

-         Saldumus nevajadzētu ēst lēnā garā visu dienu.

-         Pēc gada vecuma nevajadzētu bērniņam dot knupīti. Ilgstoša knupja sūkāšana izmaina sakodienu.

 

Ja nu bērnam tomēr ļoti  gribas panašķoties, var ieviest principu, kad ir našķu laiks vai našķu dienas. Bērns našķi noēd, ir laimīgs un pēc tam dodas  izskalot muti.