Kāpēc ir tik svarīgi nekļūdīties bērna kosmētikas izvēlē?

Kāpēc ir tik svarīgi nekļūdīties bērna kosmētikas izvēlē?

10. Feb 2012, 20:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Āda ir cilvēka orgāns, kas izpilda daudz funkciju, un svarīgākā no tām ir – aizsargfunkcija. No vienas puses, ādas pārklājums uzņem apkārtējās vides faktorus (mehāniskos, fiziskos, ķīmiskos, temperatūras faktorus), bet no otras puses – atspoguļo jebkuras patoloģiskas izmaiņas, kas saistītas ar iekšējo orgānu stāvokli.

 

Zīdaiņiem ādai ir rinda fizioloģisko un anatomisko īpašību, kuras ir nepieciešams zināt tādēļ, lai to saglabātu veselu un nodrošinātu pareizu aprūpi ādas bojājumu gadījumā.



Zīdaiņu epiderma ir ļoti sulīga un irdena, rozā kārtiņa ir plāna un līdz pašām virsējām kārtām satur šūnas ar kodoliem, tāpēc nevar izpildīt pilnīgu aizsargfunkciju un ir viegli ievainojama pie mazākajām mehāniskajām darbībām.
    
   

Bērna ādas virsma ir sausāka, kā pieaugušajam, dēļ nepietiekamās dzelzs sāļu funkcionēšanas un intensīvās svīšanas caur plāno rozā kārtiņu, tāpēc tā prasa regulāru mitrināšanu.

Ūdens saturs ādas slānī un tās apasiņotība, pretēji kā pieaugušajiem, mazajiem ir augstāks, un epidermas saistība ar dermu ir netieša membrānas vājuma pazīme, kas sekmē jūtīgumu, ātru infekcijas izplatīšanos.

 

Šo pašu iemeslu dēļ bērniem ir paaugstināta ādas absorbēšanas spēja, kas prasa savu, īpašu uzmanību arī pret kosmētisko līdzekļu sastāvu.

 

Ādas elpošanas intensitāte jaundzimušajiem ir 8 reizes stiprāka kā pieaugušajiem, tāpēc ar īpašu rūpību vajag sekot ādas tīrībai – netīrumi izslēdz ādu no elpošanas procesa.

 

- Aizsargājošais skābes apvalks ādas segumā, veido dabīgu aizsargājošu barjeru, kas aizsargā pret patogēniem mikroorganismiem, formējas jau lielākā vecumā – jaundzimušajiem reakcija uz vidi ir paaugstināta, (skābekļa- sārmu līmeņa rādītājs (ph) jaundzimušajiem ir 6,7, bet pieaugušajiem 5,5).



Tādā veidā, kaitīgā apkārtējās vides iedarbība, ar kuru mēs ikdienu saskaramies –putekļi, ultravioletie stari, sals, vējš, mikroorganismi, kaitīgās ķimikālijas – atsaucas uz mazuļa ādu krietni bīstamāk, kā uz pieaugušā ādu!

 

Tieši tāpēc ir tik svarīgi nekļūdīties bērnu kosmētikas izvēlē! 

{fotoblog:1594}

{fotoblog:1649}