Kāpēc bērniem vajadzētu ēst zivis?

Kāpēc bērniem vajadzētu ēst zivis?

25. Oct 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu uzvedību vairāk vai mazāk ietekmē tas, ko viņi ēd. Protams, Tu jau droši vien zini, cik svarīgs ir sabalansēts uzturs, kurā iekļauti pilngraudi, dārzeņi, augļi un olbaltumvielas, tomēr, kad runa ir bērniem, bieži vien piemirsta uztura grupa ir zivis. Vecāki neuzskata to par bēbīšu ēdienu, tomēr tam nav īsti pamata, jo pētījumi arvien pierāda Omega 3 taukskābju nepieciešamību un pozitīvo ietekmi uz bērna attīstību.

Ko zivju ēšana var sniegt Tev un Tavam mazulim?

Padari savu bērnu gudrāku. 80to gadu beigās un 90to gadu sākumā veikto pētījumu rezultāti liecina, ka zīdaiņi, kuri saņem DHA bagātinātu piena maisījumu, ja krūts barošana nav iespējama, tiek uzlabota kognitīvā attīstība. Žurnāla „Pediatrics” pētījumi arī pierāda, ka sieviete, kura grūtniecības laikā lietoja papildus Omega 3 vitamīnus, palielināja sava bērna spējas 4 gadu vecumā. Citā 2005. gadā veiktajā pētījumā tika pierādīts, ka skolēni, kuri saņēma Omega 3 bagātinātāju, uzrādīja labākus lasīšanas un rakstīšanas rezultātus.

Palielina koncentrēšanās spējas. Kādā pētījumā arī pierādīts, ka mazi bērni, kuru mātēm bija augstāks DHA līmenis asinīs, varēja daudz labāk koncentrēties uz vienu priekšmetu, salīdzinot ar mātēm, kuru organismā DHA līmenis bija zemāks.

Uzlabo redzi. Pierādīts, ka Omega 3 taukskābe DHA palīdz uzlabo zīdaiņu redzi.

Uzlabo noskaņojumu. Pētījumi liecina, ka pieaugušie, kuri patērē vairāk Omega 3 taukskābes, ir mazāk garastāvokļa traucējumu, turklāt sievietes, kuras ēd zivis grūtniecības laikā, mazāk cieš no pēcdzemdību depresijas. Kāpēc? Omega 3 taukskābes smadzenēs palielina laimes hormona, piemēram, dopamīna un serotonīna, daudzumu.

Uzlabo imunitāti. Šīs fantastiskās taukskābes arī tiek saistītas ar imunitātes uzlabošanu. Kādā pētījumā dāņu bērniem tika piedāvāts piena maisījums ar omega 3 taukskābēm. Šiem bērniem tika pierādīts augstāks proteīna līmenis, kas ir atslēga uz veselīgu imunitāti.

Novērš ekzēmas veidošanos. Omega 3 taukskābes var samazināt risku ķermeņa iekaisumiem, ieskaitot ādu. Zviedru pētījumi pierādījuši, ka zivis iekļaušana bērna ēdienkartē kā papildus piebarojums var palīdzēt aizsargāt pret ādas alerģijām.

Atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par zivīm

Kad bērna ēdienkartē iekļaut zivi? Izņemot vēžveidīgās zivis, Tu var sākt piedāvāt zivis bērniņam ap 8-9 mēnešu vecumu. Lai gan zivs šķiet pieaugušo ēdiens, tas ir ideāls arī bērniem!

Kādas zivis ir piemērotākās? Omega 3 taukskābju avoti ir tuncis, sardīnes, ātes, lasis. Tomēr sardīnes nav praktiskas bērna ēdienkartē, savukārt ātei un tuncim ir augstāks dzīvsudraba līmenis. Tas padara lasi par labāko DHA avotu.

No kādām jūras zivīm būtu jāizvairās? Dažās zivīs ir augstāks dzīvsudraba vai citu piesārņojumu līmeni. Savukārt vēžveidīgos neiesaka lietot līdz 2 gadu vecumam, jo šīs zivis tiek pieskaitītas pie alerģiju izraisošām.

Vai Omega 3 taukskābes ir vienīgais ieguvums no zivīm? Zivīs ir ne tikai vērtīgas uzturvielas, bet tās ir arī bagātas ar olbaltumvielām, D vitamīnu, kas savukārt it svarīgs, lai bērniem būtu spēcīgi kauli.

Cik daudz DHA bērnam būtu jāuzņem? Ārsti parasti rekomendē ap 300 miligramiem DHA katru dienu. Vairāk kā pusi bērns saņem ar ikdienas maltīti- ar māmiņas pienu vai piena maisījumu, kas satur Omega 3 taukskābes. Ja bērniņš vairs netiek barots ar mātes pienu vai mākslīgo piena maisījumu, palielini zivju devu nedēļā. Ja Tu uzskati, ka šis daudzums nedēļā ir grūti sasniedzams, apsver iespēju lietot papildus vitamīnus, piemēram, zivju eļļu.

Esmu stāvoklī. Vai man vajadzētu ēst vairāk zivju? Tu vēlies būt droša, ka nelieto pārāk daudz zivju ar palielinātu dzīvsudraba daudzumu, taču tajā pašā laikā saņemot pietiekamu devu DHA. Pieturies pie ieteicamajām devām un papildus tam lieto arī grūtnieču vitamīnus, kurā ir Omega 3 taukskābes (lielākajai daļai tā arī ir).

Vai Tu lieto uzturā zivis? Un Tavs mazulis?