Kā pareizi kopt bērniņa zobus?

Kā pareizi kopt bērniņa zobus?

07. Feb 2010, 15:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa Zaiga  savā vēstulē Māmiņu Klubā lūdza palīdzību noskaidrot viņai neskaidros jautājumus par bērnu zobu higiēnu.  Publicējam vēstuli un bērnu zobārstes Ilonas Viduskalnes atbildi!

 

Zaiga raksta: „Meitiņai ir 2 gadi un 3 mēneši, cenšos regulāri mazgāt viņai zobus - sākumā mamma, pēc tam meitiņa. Es rādu, kā es tīru zobus sev, un mazā cenšas atdarināt, tomēr, lai zobiņi būtu kārtīgi izmazgāti, sākumā viņai to izdaru pati. Tad seko fluora tabletīte.

 

Tomēr man ir sekojoši jautājumi -1) kādas zobu pastas šajā vecumā izvēlēties? Bērnu Colgate un tādas smaržīgās un garšīgās pastas baidos, jo liekas, ka stipras un varētu drīzāk bojāt zobiņus. Kā arī, ja ir garšīga, tad gribas ēst to nost. Šobrīd esam nopirkuši speciālo līdzekli līdz 3 gadu vecumam aptiekā. Tas arī ir garšīgs un smaržīgs, bet neatgādina zobu pastu, drīzāk kaut kādu medainu smērvielu. Uz birstītes uzlieku mazu piciņu un vēl iespiežu to birstītē, lai mazā nevarētu to apēst, bet tāpat rijot siekalas visu pastu apēd un saka, ka garšīga.  Beigās jau paliek plika birstīte bez pastas. Vai man vajadzētu to likt atkārtoti, lai pasta tiktu arī dzerokļiem? Vēl arī, man liekas, ka šī pasta aizsargā zobiņus nepietiekami ilgi, jo nav nekādas svaiguma sajūtas, kā no piparmētru pastiņas un zobiņi diezgan ātri paliek iedzelteni. Manai māsas dēlam ir 3 gadiņi un viņa jau viņam lieto pieaugušo zobu pastu. Zobi puikam ir izcili balti. Es to neatbalstu!

 

Vēl viena lieta, kas man liek aizdomāties ir fluors. 2)Ja dodu to atsevišķi tabletēs, vai zobu pasta vēl papildus drīkst saturēt fluoru?

 

3) Visbeidzot zobu diegs. Šķiet, ka speciālais zobu diegs mazuļiem nav, bet meitiņa jau ir pietiekami liela, lai tas process viņai patiktu, kā arī tas uzturētu zobiņus vēl labākā kārtībā. Aptiekās šo informāciju jautājot, katrs farmaceits saka kaut ko citu, liekas, ka nevis tiek ieteikts tas labākais, bet izdevīgākais aptiekāram!

 

 

Atbild Stomatoloģijas institūta bērnu zobārste, trīs bērnu māmiņa  Ilona Vidusskalne:

 

Bērnu zobu pastas

 

Bērniem zobu pastas ir jāizvēlas atbilstoši bērniņa vecumam, atkarībā no vecuma, atšķiras to sastāvs. Pieaugušo zobu pastas bērnam nevajadzētu lietot, jo tās satur fluoru, bet mazs bērns nemāk zobu pastu vēl izspļaut un saēdas nevajadzīgi daudz fluora. Pieaugušo pastas varētu sākt lietot no 6-7 gadu vecuma, kad bērns jau māk zobiņus izskalot un pastu izspļaut. Svarīgi izspļaut fluoru saturošo zobu pastu ir tādēļ, ka pārmērīga fluora klātbūtne organismā negatīvi var iespaidot patstāvīgos zobus. Piemēram, var attīstīties fluoroze. Tas ir cieto audu defekts, kad patstāvīgie zobi izskatās strīpaini – tādi kā krītaini.

 

Bez tam – mazam bērnam balti zobi nav nekāds rādītājs.  

 

Runājot par zobu pastu izvēli, māmiņai nav obligāti jāiegādājas smaržīgās un krāsainās zobu pastas. Aptiekās var nopirkt, piemēram, Kinder Elmet zobu pastu, kas būs gan atsvaidzinoša, gan baltā krāsā, kā arī Weledai ir bērnu zobu pasta, kas līdzinās medainai pastai un ir gan ar atsvaidzinošām piparmētrām, gan bez tām. Tās visas ir ļoti labas un īpaši paredzētas bērnu zobu tīrīšanai. 

 

Fluora tabletes

 

Tā kā Latvijā saslimšana ar kariesu ir ļoti izplatīta, tad zobārsti bērniem rekomendē dot fluora tabletes sākot no apmēram divu gadu vecuma. Tās dod vakarā. Ja tabletītes ir domātas lielākiem bērniem, no 5-15 gadu vecuma, tad jādod ir tikai puse tabletes.

 

Tomēr ir kāds „bet” . Ja mammai un tētim pašiem ir ļoti labi zobi, ja bērniņa zobi tiek tīrīti regulāri divas reizes dienā vismaz 2-3 minūtes jau ar pirmā zobiņa izaugšanu, un vecāki ir apmeklējuši jau pirmo reizi higiēnistu vai zobārstu, guvuši apstiprinājumu, ka ar zobiņiem viss ir kārtībā, fluora tabletes var arī nelietot.

 

Tomēr ja bērniņš ir dzimis priekšlaicīgi, ja viņam ir nepietiekošs svars vai citas veselības problēmas, tad fluors ir jālieto.

 

Zobu diegs

 

Arī piena sakodienā vecāki var bērniem tīrīt zobiņus ar zobu diegu. Ja bērniņš atļauj – tad tik uz priekšu! Aptiekās ir nopērkami zobu diegi turētājā, kas izskatās kā ķeksītis ar kātiņu. Tā ir ērtāk iztīrīt zobu starpiņas gan mammai, gan bērnam.

 

Kā pareizi tīrīt?

 

To, kā pareizi iztīrīt zobiņus parādīs higiēnists. Tomēr vecākiem nebūtu jāsatraucas, ka bērniņš zobu pastu no zobu birstes tīrīšanas laikā noēd. Līdz trīs gadu vecumam zobu pastas ir paredzētas tam, lai bērni tās apēstu! Mutē tā vai tā zobu pastas atliekas paliek un vissvarīgākais ir darbs ar birstīti!

 

***

Dalies pieredzē, kā zobus tīrat jūsu ģimenē, iesūtot ziņu šeit!

taschinka taschinka 24. Jun 2011, 19:11

Šo visu jau sen esmu izstudējusi un attiecīgi arī daram.Cenšos iemācīt,ka zobi jātīra arī tad,kad ir slinkums,jo tas ir svarīgi.Zobupastas parasti izvēlos atbilstosi vecumam.Vislabak gan man,gan dēlam patīk baltas,piparmētra zobu pastas,tās,kurām ir kaut kadas augļu garšas dēlam nepatīk.
Zobu diegu vēl nelietojam.
Fluora tabletes arī nelietojam,bērnu dārzā piedāvāja dot,es atteicos,jo dēls ēd daudz piena produktus un tādēļ neuzskatam par vjadzīgu dot fluoru.
Bet,kad iesim pie zobarsta,tad pajautāsu viņa domas par fluoru un dēla zobiem,vai vajadzīgs.

24. Jun 2011, 16:12

Paldies par šo rakstu!