Kā palīdzēt mazulim zobu nākšanas laikā?

Kā palīdzēt mazulim zobu nākšanas laikā?

23. Oct 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apmēram ap mazuļa piekto dzīves mēnesi radi un draugi sāk apjautāties, vai nav jau izaudzis pirmais zobiņš. Ja paveiksies, tad māmiņa pirmo zobiņu mazulim pamanīs tikai tad, kad tas iekodīsies pirkstā vai krūtī.

Košļājamie riņķi

Kā jau iepriekš minēts, vislabāk bērns jūtas tad, ja viņam ir iespēja kaut ko grauzt. Tomēr nevajadzētu iemācīties grauzt rotaļlietas. Vislabāk šai lomai piemēroti īpašie košļāšanas riņķi, kurus nevar norīt, kā arī pareizi lietoti, ir nevainojami no higiēniskā viedokļa. Pirms lietošanas atvēsini riņķi, bet ne saldētavā, savādāk var tik savainota bērna maigā mutes gļotāda. 

Iegādājoties košļājamo riņķi, īpaša uzmanība jāpievērš tam, lai riņķa sastāvā nebūtu mīkstinātājs – fatālāts. 

NEDOD bērnam košļāt ābolu, burkānu vai maizes garozas! Pastāv risks, ka bērns var nokost kādu gabaliņu no šiem produktiem, aizrīties un ļaunākā gadījumā pat nosmakt. 

Līdzekļi no aptiekas

Ja nelīdz košļājamais riņķis, ir arī citas iespējas, kā zobu nākšanas periodu bērniņam pēc iespējas vairāk atvieglot. Palīdz uz smaganām uzsmērēta salvijas vai kumelīšu tēja (protams, bez cukura). Aptiekās var nopirkt arī dažādākus gēlus, piemēram, Calgel vai Kamistad, kas darbojas kā vietējais anestēzijas līdzeklis smaganām. 

Ja neesi pārliecināta, kāds līdzeklis Tavam bērnam būs vislabākais, pārrunā šo jautājumu ar aptiekāru vai savu bērna ārstu.

Smaganu masāža

Ja nav citu iespēju, bērna smaganas var pamasēt ar tīru pirkstu, daudzi mazuļi ir sajūsmā, ka var kost mammas vai tēta pirkstā! Veikalos nopērkamas arī speciālas smaganu masāžas birstītes, kas atgādina zobu suku, bet saru vietā ir gumijas rieviņas. 

Māmiņu Klubs