Jaunākajam ar Rota vīrusu saslimušajam pacientam tikai sešas dienas!

Jaunākajam ar Rota vīrusu saslimušajam pacientam tikai sešas dienas!

09. Feb 2012, 18:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas Infektoloģijas centra dati liecina, ka vismaz 8 no 100 bērniem pirmo trīs dzīves gadu laikā ārstējas slimnīcā sakarā ar rotavīrusu infekciju. Arī pašlaik Latvijā novērojums Rota vīrusu infekcijas izplatības pieaugums.

 

Pēdējo 10 gadu laikā Latvijā novērots izteikts rotavīrusu infekcijas pieaugums ar lielāko gadījumu skaitu 2010. gadā – 3261 gadījums (pieaugums par 37%). Pārsvarā (97% gadījumu) tiek ziņots par pacientiem, kas ārstējas slimnīcās, līdz ar to patiesais saslimušo skaits varētu būt krietni lielāks.

 

Vairāk slimo bērni līdz 2 gadu vecumam, īpaši vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem. 2010. gadā tie bija 59,2% (1931) no visiem saslimšanas gadījumiem. Jaunākais ar rotavīrusu infekciju saslimušais bija 6 dienu vecs bērns.

 

Šā gada pirmajos divos mēnešos arī vērojams saslimstības pieaugums ar rotavīrusu infekciju. 2011. gada janvārī un februāri reģistrēts jau 1351 saslimšanas gadījums, salīdzinoši 2009. gadā - 671, bet 2010. gadā - 449 saslimšanas gadījumi šajā paša laika periodā.

 

Slimība ir bīstama zīdaiņiem un maziem bērniem izteiktas ķermeņa atūdeņošanās dēļ un saslimšanas gadījumā ir svarīgi savlaicīgi nodrošināt medicīnisko palīdzību. Ar rotavīrusu infekciju ir iespējams inficēties atkārtoti.

 

Rotavīrusu infekcija ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kurai raksturīgs galvenokārt gremošanas trakta gļotādas iekaisums. Galvenās saslimšanas pazīmes - pēkšņs sākums, vemšana, bieža vēdera izeja ar ūdeņainiem izkārnījumiem, slikta dūša, sāpes vēderā, galvassāpes, vājums, slikta apetīte, paaugstināta ķermeņa temperatūra. Pazīmes parādās 15 stundu līdz 7 dienu laikā pēc inficēšanās, parasti 1 - 2 dienu laikā. Infekcijas avots - slims cilvēks vai infekcijas izraisītāja nēsātājs bez slimības pazīmēm. Inficētā persona vīrusu izdala vidēji 7 - 8 dienas, bet personas ar novājinātu imunitāti – ilgāk.

 

Lai pasargātu sevi no rotavīrusu infekcijas un mazinātu infekcijas izplatīšanos, ļoti svarīgi ievērot personīgo higiēnu: bieži mazgāt rokas, it īpaši pēc zīdaiņa kopšanas, tualetes apmeklēšanas, pēc sabiedrisku vietu apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, pirms pieskaršanās priekšmetiem vai rotaļlietām, kuras lieto bērns, pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība. Vecākiem ir pastiprināti jāuzrauga, lai bērni neliktu mutē pirkstus un dažādus priekšmetus, īpaši sabiedriskās vietās.

 

Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas pazīmes, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.

 

Slimie bērni nedrīkst apmeklēt bērnu kolektīvus – bērnudārzus, skolas, pulciņus, pasākumus utt. Organizētos kolektīvos jāievēro tīrīšanas un dezinfekcijas režīms. Jā mājās ir rotavīrusu infekcijas slimnieks, jāievēro piesardzības pasākumi: slimniekam jāizmanto individuālie kopšanas līdzekļi un trauki; telpu uzkopšanai jāizmanto dezinfekcijas līdzekļi, jāvēdina telpas un jāierobežo kontakti ar slimnieku.

 

Ko darīt, ja bērns saslimis ar rotavīrusu? Lasi šeit>> www.rotainfekcija.lv