Fizioterapeite: pēc trīs mēnešiem mazuli nav jāliek guļus uz punča

Fizioterapeite: pēc trīs mēnešiem mazuli nav jāliek guļus uz punča

28. Aug 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Speciāli, turklāt tikai paretam, guļus uz vēderiņa mazuli var likt līdz trīs mēnešu vecumam, kad viņu nomoka vēdergraizes un citas vēdera problēmas. Kādēļ tā? To portālam www.maminuklubs.lv skaidro fizioterapeite Klaudija Hēla. 

„Jaundzimušo dažkārt guļus uz vēderiņa liekam, ja viņam ir vēdergraizes vai kādas citas vēdera problēmas, tomēr tad jāatceras, ka šādā pozīcijā mazuli var likt tikai tad, ja viņš vēl necilā un ļoti neatliec galviņu!  

Tas ir būtiski, jo šajā periodā bērnam vēl nav attīstīts aktīvais apakšdelmu balsts, un tad, ja šajā brīdī mazuli liekam uz vēdera, savu galvu viņš var pacelt tikai pateicoties plecu zonai, bet šādi veidojas tonusi,” skaidro Klaudija Hēla.

Savukārt vecumā, kad bērniņš jau pats mācās velties, vecākiem nekādā gadījumā viņu nav jāliek uz vēdera, lai to stimulētu! Mazulis sāks velties brīdī, kad pats būs tam gatavs.  

„Trīs mēnešu vecumā, kad vēdergraizes bērnam jau ir pārgājušas, uz vēderiņa viņu vairs nav nepieciešams likt. Vecākiem ir jāsagaida, līdz mazulis to sāks darīt pats! Savukārt tad, kad viņš to ir apguvis, vairs nav nekāda iemesla bērnu likt guļus pozīcijā uz vēdera, jo viņš jau tur prot nonākt pats.

Arī liekot mazuli uz grīdas, viņu jānovieto guļus uz muguras, un tad, ja viņš jau fiziski to varēs, pats pagriezīsies un nonāks uz vēdera. Tātad pēc trīs mēnešu vecuma vecākiem speciāli to vairs nav jādara nevienā situācijā.

Ja mēs novietotu bērniņu guļus uz punča un paraudzītos no malas, mēs redzētu, ka viņa elkonis atrodas aiz pleca līmeņa vai labākajā gadījumā – pleca līmenī, un tad, ja guļot uz vēderiņa, viņš vēlēsies kaut ko darīt vai kaut kur paskatīties, to vienkārši nevarēs, jo konkrētajā brīdī bērniņam šī pozīcija vēl nav paredzēta.

Daudz svarīgāk par velšanos uz vēdera mazulim vispirms ir iemācīties velties un spēlēties uz sāniem. To viņam būtu jāsāk darīt līdz septiņu mēnešu vecumam. Savukārt uz vēdera bērniņam jāsāk velties līdz astoņiem mēnešiem,” tā fizioterapeite Klaudija Hēla.

Māmiņu Klubs

No kura vecuma Tavs bērniņš prata pagriezties uz punča? 

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!


Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā
Liene Krúza Liene Krúza 29. Aug 2014, 15:17

musu puisiti 4menesos saka veltis uz punca. ms gan seciali nliekam uz punca,puika pats visu laiku velas uz punca......