Fizioterapeite: autiņbiksīšu maiņas laikā neizmanto mantas

Fizioterapeite: autiņbiksīšu maiņas laikā neizmanto mantas

29. Aug 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa ikdienas aprūpei ir ļoti liela nozīme mazuļa attīstībā un arī mūsu un bērna savstarpējās attiecībās, jo mēs caur aprūpi mācāmies kontaktēties ar savu mazuli un reizē viņu arī audzinam, turkāt arī mēs – māmiņas un tēti tādā veidā tiekam skoloti.

Lai uzzinātu, ko darām pareizi un, kas mums vēl būtu jāmācās, savu mazuļu aprūpē, uz sarunu aicinājām fizioterapeiti Kristīni Stalīdzāni.


Rūpīga rituālu ievērošana un vides iekārtošana

Mazuļi ļoti satraucas, ja viņi nevar prognozēt nākamo mammas soli, tāpēc visam ir jānotiek pēc plāna ar noteiktiem rituāliem un šiem rituāliem īpaši paredzētām vietām – mazuļa barošanai, aprūpei, ģērbšanai un arī rotaļām.

Maziem bērniem nepieciešama maza un mājīgi ierobežota telpa, kas atgādina ligzdiņu, lai viņš justos droši. To varam veidot no mīksta pakaviņa vai arī sarullēta dvieļa.

 "Tā kā bērnam ir svarīgs balsts, mazulis jāliek pakaviņa vai dvieļa iekšpusē, atceroties kaut ko palikt arī pie pēdiņām. Tam noteikti nav jāatrodas tieši zem kājām, bet svarīgi, lai, bērns kustoties, spētu pieskarties," iesaka fizioterapeite.

Veicot bērniņa ikdienas aprūpi, svarīgi būt šajā procesā ar visu savu uzmanību, nedomājot par to, kādi vēl darbi šodien jāpadara vai par to, ko ēdīsim vakariņās. Mēs visu savu mīlestību un uzmanību veltām bērnam, tā mēs mācāmies patiesi būt kopā ar savu mazuli.

Autiņbiksīšu maiņas laikā jāmaina tikai autiņbiksītes! 

Fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne aicina autiņbiksīšu maiņas laikā neizmantot mantas, pat tad, ja bērns raud: "Labāk ir bērnu paņemt rokās nekā izklaidēt ar mantām, jo ģērbjot bērnus un izklaidējot ar mantām, mēs, vecāki, bērnam atņemam sajūtu par procesu, kas notiek, tādējādi bērns vairs nav atbildīgs par ģērbšanu,jo šajā brīdī viņš pats nav atbildīgs par ģērbšanu, jo viņš tiek izklaidēts un pats sāk spēlēties.

Mainot autiņbiksītes mazulim, mēs stāstām, ka to darīsim, turklāt mēģinām, lai viss notiktu pēc hendlinga pamatprincipiem, nemēģinot satvert bērnu aiz pēdiņām.


"Mazulīti drīkst celt aiz dupša, kas būs arī laba vingrošana, vai ar roku krusteniski paņemot mazuļa kāju," atgādina fizioterapeite.

Tāpat nevajadzētu ļaut spēlēties ar autiņbiksītēm šī proces laikā, fizioterapeite iesaka risinājumu: "Attaisām vaļā autiņbiksītes, parādam tās mazulim, pastāstām, kādi zīmējumi redzami, izstāstām, ko mēs darīsim un lūdzam, lai viņš paceļ augšā dupsi. Tas ir svarīgi, lai bērns būtu aktīvāks par mammu, jo bieži es redzu,ka mammas daudz ko dara mehāniski. Kad autiņbiksītes ir apmainītas, pasakām paldies savam mazulim par iesaistīšanos un paņemam viņu klēpī samīļot."

Var šķist, ka autiņbiksīšu mainīšana mazulim ir pavisam nevainīgs process, taču fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne uzskata, ka mēs ikdienas darāmo darbu steigā, nereti pieļaujam aprūpes kļūdas un nemaz to nenojaušam. Piemēram, mazulim, kurš jau aktīvi veļas, mainām autiņbiksītes, viņu pieturot un neļaujot bērnam būt brīvam savās ksutībās.

"Mainot autiņbiksītes, netiek bērnam jautāts, vai viņš vilks vai nevilks autiņbiksītes,jo pieauguši atbildi paši jau ir izdomājuši, bet bērns drīkst izvēlēties, kādā pozīcijā ģērbties. Ja bērns ir izdomājis šajā brīdī gulēt uz vēdera un vecāki jūt, ka nevar nekādā veidā sarunāt,lai bērns pagrieztos atpakaļ, vecākiem jāiemācās pārvilkt autiņbiksītes arī šādi," aicina Kristīne Stalīdzāne. "Es personīgi iesaku bērnus vienmēr pārģērbt uz grīdas, jo tā ir visdrošākā vide un grīdai ir cits pamats, tādējādi bērns labi izjūt savu ķermeni, jo uz dīvāna, lai cik ciets vai mīksts tas būtu, bērns tik labi savu ķermeni neizjūt."

Protams, arī pašām autiņbiksītēm ir nozīme, lai tās būtu mīkstas un maigas un mūsu bērni justos ērti un mēs zinātu, ka tās ir vislabākās mūsu mazuļiem.

 Turklāt der atcerēties, ja bērniņš autiņbiksīšu mainīšanas laikā sāk raudāt, mums nav jāpārtrauc šis process. Mazulītim ir jāzina, ka mēs dzirdam viņu, taču bērniņam ir jāliek saprast, ka mēs pabeigsim iesākto, lai viņš mācītos, ka dzīvē ir lietas, kas vienkārši ir jādara. Taču tad gan doši drīkstam paņemt rokās savu bērniņu un cieši, cieši viņu samīļot.

 

Māmiņu klubs

Pastāsti,kā Tu savam mazulim maini autiņbiksītes!