Bēbīša nedēļas. 49.-50.nedēļa

Bēbīša nedēļas. 49.-50.nedēļa

20. Jan 2013, 10:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir jau 49.-50.mazuļa dzīves nedēļa! Pārsteidzoši, vai ne? Tik ātri viņi aug.. Kas jauns šajā nedēļā? Varbūt dzirdēji savā mūžā pirmo, apzināto "mamma"?

Skaties, kā es augu

Vai bēbītis jau saka pirmos vārdiņus? Ja nē, tad pavisam drīz vari gaidīt pirmo vārdiņu, ko bēbīši visbiežāk pasaka pāris mēnešus pirms pirmā gada jubilejas. Nebrīnies, ja pirmais mazuļa vārds ir kas cits, nevis ierastais „mamma” vai „tēte”. Nereti mazuļi izmanto savus apzīmējumus mums tik parastiem vārdiem, piemēram, „le” – lelle, „brr” – auto”. Klausies uzmanīgi, ko Tavs bērns saka un mēģini izšķirt atsevišķus vārdus!

Tomēr atceries – nevajag labot mazuļa teiktos vārdus! Drīzāk uzslavē par jauno vārdiņu! Pēc kāda laika viņš pats pateiks šo vārdu pareizi. Šajā vecumā nevajadzētu uztraukties par pareizu vārdu izrunāšanu!

Mazuļa aprūpe

Tev jādodas uz veikalu iegādāties dārzeņi, apģērbs, jāsamaksā vēl kāds rēķins. Tomēr – kā to izdarīt ar mazu bērnu, lai viņš nebūtu pārguris un būtu pacietīgs? Viss, kas Tev ir vajadzīgs, ir plānošana, elastība un pozitīva attieksme. Ja Tev tā ir vieglāk, sastādi iepirkšanās grafiku vai izveido citus ieradumus, lai izvairītos no enerģijas izsīkuma un pārguruma. Piemēram, dodoties iegādāties dzīvnieku barību, apstājieties uz mirkli ar mazuli, lai aplūkotu dzīvnieciņus. Ja dodies nopirkt pārtiku, palūdz, lai mazulis patur iegādātās preces (protams, pārliecinoties, ka tās ir absolūti drošas). Bērna iesaistīšana tik sarežģītajā un nogurdinošajā iepirkšanās procesā sniegs iespēju paveikt šo darbiņu bez lieka stresa! Ja nu tomēr mazulis pilnīgi pretojas, vieglāk būs viņu kādam uzticēt, kamēr iegādājies visu nepieciešamo.

Tu un Tava ģimene

Reiz Jūs abi ar partneri bijāt tikai divi. Nu jau esat trīs vai pat vairāk, ja Tev piedzima vairāki mazuļi. Laulības dzīvei vairākas lietas var būt stresapilnas. Kaut vai tas, ka nu jums ir jāuzņemas jauna atbildība un laika vienam otram ir daudz mazāk.

Tā vietā lai jūs abi justos satuvināti, Jūs jūtaties atsvešinājušies. Tas visbiežāk notiek gadījumos, kad tikai viens no partneriem uzņemas vairāk rūpju un pienākumu par bēbīti un otrs jūtas pamests novārtā.

Šādā salīdzinoši saspringtā situācijā droši vien uzzini lietas par otru cilvēku, ko iepriekš nezināji. Un nav nekas nosodāms, ja atzīsi, ka Tev patīk ne viss, ko redzi. Tas ir pavisam normāli, tomēr galvenais ir izrunāties par to, kā Tu jūties. Mēģini izvairīties no kritikas, apvainojumiem un mēģini nostādīt sevi partnera vietā, lai saprastu patiesās grūtības.

Ja tomēr ikdienas raizes sagādā pārlieku lielas grūtības un jūti, ka ir vajadzīga palīdzība, griezieties abi divi pie ģimeņu konsultanta!

Bērniem IR sava zīmju valoda!

Vai Tu zināji, ka bērniem ir pašiem sava zīmju valoda?

Lai gan bēbītis vēl nerunā pilnos teikumos un Tev saprotamā valodā, viņš spēj labi sazināties tāpat, piemēram, mājot, šūpojot galvu, norādot ar pirkstu, mājot vai apskaujot. Tātad – ir tik daudz lietu, ko viņš var parādīt ar savu uzvedību, mīmiku, sejas izteiksmi. Atliek vien kārtīgi ielūkoties viņā!

Kā ar tevi sazinās tavs mazulis?

Māmiņu Klubs