Bēbīša nedēļas. 47.-48. nedēļa

Bēbīša nedēļas. 47.-48. nedēļa

20. Jan 2013, 10:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai pirmie solīši jau klāt? Vēl ne? Nebēdā, uzzini, kā tas viss sāksies! Šoreiz lasi vairāk par mazuļa dzīves 47.-48. nedēļu.

Skaties, kā es augu

Lielākā daļa bēbīšu sper savus pirmos solīšus starp 12 un 15 mēnešiem, tomēr ir daļa pārgalvju, kuri staigā 10 mēnešu vecumā, kamēr citi nogaida līdz 1,5 gadu jubilejai.

Pirms sākt staigāt uz savām kājiņām, bēbītis pārvietosies visbiežāk sāniski, turoties pie mēbelēm un izmantojot rokas līdzsvara noturēšanai. Lai iedrošinātu bēbīti pastāvīgai staigāšanai, vari novietot mēbeles netālu vienu no otras vai aicināt atlaist rokas no mēbelēm, lai tipinātu pie Tevis.

Ja mazulis jūtas pārliecināts par saviem spēkiem un mēģina jau noturēt līdzsvaru, vari mēģināt viņu vest pie abām rokām. Tomēr atceries, ka ir svarīgi nespiest mazuli staigāt! Katra mazuļa pirmie solīši tiek sperti individuālā laikā, kas ir atkarīgs no muskuļu spēka, līdzsvara izjūtas un temperamenta.

Mazuļa aprūpe

Vai kurpītes bēbītim ir vajadzīgas jau tad, kad viņš gatavojas staigāt, tomēr pavadot vairāk laika rāpojot?! Lai gan ārstu viedokļi atšķiras, staigāšana ar basām kājām palīdz labāk attīstīt mazās pēdiņas, veidojot pēdas izliekumu, kā arī stiprināt potītes. Protams, dodoties laukā, apavi ir nepieciešami tīri cilvēcīgu apsvērumu dēļ – lai nesaltu kājas. Kad Tu savam mazulim izvēlies kurpes, skaties, lai būtu elpojošs materiāls, piemēram, āda vai audums, savukārt zolei vajadzētu būt elastīgai, lai pēdiņa labāk justu zemi zem kājām. Pārliecinies, ka kurpes aizmugurējā daļa ir pietiekami cieša, pretējā gadījumā kurpīte var šļukt nost no kājas.

Lai nodrošinātu, ka kurpes der ideāli, uzvelc abas kurpes un par kurpju ērtību pārliecinies tad, kad mazulis stāv. Pārliecinies, ka pirkstiņiem ir pietiekami vietas. Ir pieņemts uzskatīt, ka brīvajai vietai vajadzētu būt apmēram 1cm, sevišķi tāpēc, ka šajā vecumā mazuļa kājas izmērs bieži mainās.

Tu un Tava ģimene

Iespējams, Tu esi centies izveidot regulāru režīmu ikdienas darbiem, bet katru reizi kaut kas noiet greizi, piemēram, bēbītis atkal pamostas, kad šķiet – tūlīt, tūlīt viņš būs iemidzis, vai zvana telefons, kad esi iemidzinājusi mazuli. Vai varbūt Tev nekad nav laika, jo katru reizi, kad mazulis čuč, Tu centies apdarīt ikvienu mājas darbu, ko vien vari.

Daudz jauno māmiņu uzskata, ka ikdienas vai nedēļas režīma ieviešana ir grūts izaicinājums, tomēr pūles atmaksājas. Tomēr, lai ko Tu darītu, atceries, ka laiks sev ir svarīgs, lai Tu justos emocionāli labi. Dari jebko, kas Tev sagādā prieku un ko vari atļauties, piemēram, dodies uz sporta zāli, atpūties ar draugiem, apmeklē kādus kursus vai vienkārši aizej uz kafejnīcu iedzert tēju! Gan jau vienu pēcpusdienu Tavs partneris tiks galā ar bērniņa pieskatīšanas pienākumiem!

Tomēr, ja ir grūtības sameklēt kādu, kas pieskatītu Tavu mazuli, vari apvienot patīkamo ar lietderīgo, piemēram, dodoties skriet vai skrituļot pa parku ar mazuli – nodrošinies ar stabiliem ratiņiem un uz priekšu! Ja vēlies uzlabot savu fizisko formu mājās, vingro kopā ar mazuli! Ieskaties Māmiņu Kluba DVD nr.2, kur ir ieteikumi vingrinājumiem kopā ar bērniem!

Mazuļa zobiņi

Vai Tu zināji, ka bērni, kuriem nāk zobiņi vai pirmie zobi ir jau izauguši, mēdz kost, ēdot krūti?

Laikā, kad mazuļiem aug zobi, viņi vēlas iekosties it visā – pat Tevī! Tomēr vari iemācīt nekost savās jau tā tik jutīgajās krūtīs. Piemēram, kad nākamajā reizē viņš mēģinās iekosties Tavā krūtī, iesaucies „Au!” un paņem krūti prom no mazuļa. Šādi bēbītis sapratīs, ka, iekožot Tev, viņš vairs nedabūs pienu.

Kādas ir tava mazuļa prasmes šajā vecumā?

Māmiņu Klubs