Bēbīša nedēļas. 35.-36.nedēļa

Bēbīša nedēļas. 35.-36.nedēļa

20. Jan 2013, 10:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas jauns jūsu ģimenes dzīvē? Kā aug un attīstas mazulis? Viņš noteikti ir ļoti aktīvs! Šoreiz pastāstīsim par viņa dzīves 35.-36. nedēļu.

Skaties, kā es augu

Hmmmm, kas gan notiek mazuļa mazajā galvā? Aktivitāšu pārpilnība! Bērna smadzenes pirmā dzīves gada laikā izaug vairāk kā visas dzīves laikā. Faktiski, pirmajā dzimšanas dienā bēbīša smadzenes būs dubultojušas savu apjomu kopš piedzimšanas brīža. Kad bēbītis bija tikko dzimis, lielākā daļa neironu nebija saistīti un pakāpeniski veidojās nervu tīklojums smadzenēs. Faktiski, vienīgie nervu tīkli atrodas ķermeņa vietās, kur ir vajadzīga dzīvības pamatfunkciju regulēšana, piemēram, elpošana un sirdsdarbība.

Veidojoties nervu tīklojumam, bēbītis iemācās smaidīt, velties, sēdēt, staigāt un runāt. Izrādās, nervu sistēmas pilnveidošanās ir tieši atkarīga no Tevis un no partnera, tieši tāpēc ir tik svarīgi jau kopš pirmajām dzīves minūtēm atbildēt uz bēbīša vajadzībām.

Mazuļa aprūpe

Ja sāc apdomāt par atgriešanos darbā, te būs pāris padomi veiksmīgākai apstākļu maiņai:

-     Ja esi plānojusi atstāt bēbīti pie auklītes, sāc pieradināt mazuli pie jaunajiem apstākļiem vismaz nedēļu pirms atgriešanās darbā. Palūdz, lai auklīte nāk pēdējo nedēļu pirms atgriešanās darbā katru dienu uz pāris stundām, palielinot laiku līdz visai dienai.

-     Pirmā apmeklējuma laikā paliec kopā ar bēbīti un auklīti visu laiku. Tava klātbūtne un draudzīgā tērzēšana ar auklīti mazinās spriedzi bēbītim un palīdzēs auklītei iejusties jaunajā vidē.

-     Nodibini „atvadīšanās rituālu”, kas iekļauj lielu apskāvienu, bučas un apliecinājumu, ka Tu nāksi mājās un nepametīsi bēbīti.

Tu un Tava ģimene

Tāpat kā katram bēbītim ir savs temperaments, arī katram no vecākiem tāds ir. Tomēr, kamēr Tu neesi sastapusi savu mazuli, Tu nevari zināt, kāds tāds ir. Lielākā daļa māmiņu, kad runa ir par mazuli un lietām ap to, ir mīlošas, rūpīgas, smaidīgas un sniedz visu to labāko. Svarīgi ir arī atcerēties, ka lielākajai daļai dzīves situāciju, kurās vecāki nonāk ik dienu, nav viens risinājums vai pareizā pieeja, kas darbotos un derētu visiem. Faktiski, bieži vien Tev pašai radīsies savas pieejas, kas ir piemērotas tieši Tavai ģimenei. Lai tas izdotos, katrai mammai ir jāizveido savas ģimenes mērķu sarakstiņš, kādu viņa redz ģimenes un bērnu nākotni, neaizmirstot atzīmēt ģimenes vērtības, svarīgākās īpašības cilvēkam un citas katrai ģimenei tik būtiskās lietas. Tādējādi iezīmējot vadlīnijas, ikdienas audzināšana būs saprotamāka.

Nenodari mazuļa veselībai kaitējumu!

Vai Tu zināji, ka pasīvā smēķēšana mazulim ir risks ausu infekcijām?

Ja Tu vai Tavs parnetneris meklē iemeslu, kāpēc smēķēt uz ārā, nevis telpās, apsver, vai tas ir vērts! Pasīvā smēķēšana mazulim, kad tiek elpoti cigarešu dūmi, ne tikai trīskāršo ausu infekciju risku, bet arī ietekmē bēbīša plaušu funkcionēšanu un palielina bronhīta, astmas, pneimonijas un citu elpošanas slimību risku.

Māmiņu Klubs

20130111075743-16793.jpg