Bēbīša nedēļas. 25.- 26. nedēļa

Bēbīša nedēļas. 25.- 26. nedēļa

20. Jan 2013, 10:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam drīz tev noteikti gribēsies teikt - "mans lielais MAZAIS bērns..", jo skat, kādas pārmaiņas tu vari gaidīt jau tagad - mazuļa 25.-26.dzīves nedēļā! 

Skaties, kā es augu

Šajā vai nākamajā mēnesī bēbītis, iespējams, sasniegs jaunu attīstības virsotni – sāks sēdēt. Šobrīd viņš droši vien var sēdēt, atbalstot līdzsvaram savu ķermeni ar rokām.

Nākamajās nedēļās bēbīša muguras muskuļi kļūs pietiekami spēcīgi, lai atbalstītu ķermeņa augšdaļu un sēdētu bez roku atbalsta. Tomēr, līdz tiks apgūta stabila sēdēšanas prasme, mazais var līgoties, šūpoties vai pat nokrist.

Sēdēšana palīdzēs atklāt jaunas iespējas, piemēram, rotaļāšanās sēdus, kad rokas var izmantot rotaļām. Tā kā rokas ir brīvas, mazais spēs aizsniegties pēc tām sasniedzamā attālumā. Arī Tu viņu vari iedrošināt, noliekot mantiņu uz grīdas priekšā un aicinot to pacelt.

Mazuļa aprūpe

Tavs mazulis noteikti jau ir izrādījis vēlmi un interesi par pieaugušo jeb cieto pārtiku un viņš ir gatavs jaunām garšām. Sāc iepazīstināt viņu ar auzu pārslā, miežiem, kurus vari izmantot putrām, dārzeņiem, piemēram, burkāniem, avokado, ķirbjiem, kartupeļiem. Vari dot arī nesaldinātu jogurtu, tomēr atceries, ka tas ir piena produkts un lietošana jāsaskaņo ar ārstu, lai izvairītos no alerģijām un citiem nepatīkamiem pārsteigumiem.

Kad mazulis ir attīstījis savu garšas izjūtu ar pirmo piebarojumu, vari sākt piedāvāt arī saldākus augļus, piemēram, bumbieru vai ābolu biezenīti. Jaunākiem bēbīšiem ēdienam jābūt vairāk sasmalcinātam, bet tiem mazuļiem, kuri sasnieguši jau 7 mēnešu vecumu, var atstāt arī nelielus gabaliņus.

Lai izvairītos no alerģijām, ārsti iesaka līdz gada vecumam izvairīties no olu baltuma, zemenēm, medus, riekstiem, citrusaugļiem. Protams, katrs mazulis ir individuāls, tomēr lieka eksperimentēšana nebūtu vēlama.

Tu un Tava ģimene

Vai pirms mazuļa piedzimšanas Tavs mīļais mājdzīvnieks – suns, kaķis vai kāds cits kustonītis – bija Tavs aprūpējamais un mīlētais lolojums? Kā sadzīvot mājdzīvniekam un mazulim? Tagad, kad bēbītis ieņem pirmo vietu uzmanības ziņā un kad mazais aktīvi iepazīst pasauli, pavadot daudz laika uz grīdas, ir svarīgi nodrošināt mierīgu abu Tavu mīluļu līdzāspastāvēšanu. Te būs pāris padomi, kā to izdarīt:

-     nekad neatstāj suni un mazuli nepieskatītus! Pat vismaigākais suns var netīši savainot bēbīti vai otrādi;

-     neizturies nevērīgi pret suņa pamatvajadzībām! Kad mājās ir bēbītis, grūti atrast tikpat daudz laika pastaigām ar mājdzīvnieku, tomēr tas var ietekmēt suņa vai kāda cita mājdzīvnieka uzvedību. Ja netieciet galā tuvinieku lokā, apsver iespēju noalgot kādu, kurš vestu mājdzīvnieku pastaigās;

-     piestrādā pie mājdzīvnieka apmācīšanas! Galvenās komandas – sēdēt un stāvēt, piemēram, suņiem, - neapšaubāmi ir ļoti noderīgas. Ja Tavs suns vēl tās nezina, tad nekad nav par vēlu mācīties.

Drošība - pirmajā vietā!

Vai Tu zināji, ka pat tad, ja bēbītis šobrīd māk pats apsēsties, nav droši atstāt viņu vannā pat ne uz mirkli?

Nekas neatstāj bēbīti vannā vienu! Negaidīti kritieni var notikt acumirklī un mazuļi var noslīkt pāris centimetros ūdens.

Lai jums skaists kopā būšanas laiks!

Māmiņu Klubs