Bēbīša nedēļas. 19.- 20. dzīves nedēļa

Bēbīša nedēļas. 19.- 20. dzīves nedēļa

20. Jan 2013, 10:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā tu pati jūties? Droši vien esi jau sapratusi - mammas darbs ir ne vien pats skaistākais, bet arī pats grūtākais darbiņš pasaulē. Kā aug bēbītis? Šoreiz pastāstīsim par 19.-20. viņa dzīves nedēļu.

Skaties, kā es augu

Vai Tu vari izlutināt bēbīti? Vienā vārdā sakot – nē, lai gan droši vien varbūt esi dzirdējusi pretēju viedokli. Tagad, kad bēbītis vairs nav jaundzimušais, daži radi, draugi un paziņas var izteikt aizrādījumus, ka Tu izlutini mazo, dodot to, ko viņš vēlas, piemēram, paņemot rokās, kad viņš raud. Tomēr tā nav taisnība. Atbildot uz bērna raudāšanu, Tu apmierini viņa vajadzības un palīdzi justies drošam un uzticēties pasaulei. Faktiski pētījumi ir pierādījuši, ka bēbīši, kuriem ir bijuši atsaucīgi vecāki, ir daudz neatkarīgāki nekā tie, kurus vecāki ir audzinājuši stingrāk.

Protams, tas nenozīmē, ka Tu bojā bērnu emocionāli, ja nemet visu pie malas ikreiz, kad viņš ieraudas. Mazais ir jāradina pie pacietības un bēbītis var pagaidīt pāris minūtes, kamēr beidz runāt pa telefonu vai darīt kādu iesāktu darbiņu.

Mazuļa aprūpe

Jūs sēžat pie pusdienu galda un pēkšņi mazulis paķer ēdienu no Tava šķīvja pirms esi to pamanījusi un ielicis tieši savā mutē. Ja šādas ainas pie galda atkārtojas arvien biežāk, pats bēbītis dod ziņu, ka viņš ir gatavs piebarojumam. Ārsti iesaka piebarojumu uzsākt ap 6 mēnešu vecumu, ja bērns ēd tikai mammas pienu; bet ap 4 mēnešiem, ja tiek ēsts mākslīgais piena maisījums. Tomēr nesteidzini šo procesu- ja mazais neizrāda interesi par citu ēdienu kā vien pienu, iespējams, vēl ir laiks nedaudz uzgaidīt.

Tu un Tava ģimene

Laiks padomāt par kontracepciju! Kontracepcija, ko lietoji pirms bērniņa ieņemšanas, vairs nedarbojas un jāapmeklē ārsts, lai ieteiktu ko citu. Piemēram, ja pirms grūtniecības lietoji diafragmu, ir jāpārbauda, vai nav vajadzīgs kāds cits izmērs. Ja Tu baro ar krūti un lietoji kontracepcijas tabletes, ir jādodas pie ārsta, kurš ieteiks tabletes, kurās nav hormoni, kas var ietekmēt mazuli.

Jāatceras, ka tas ir normāli, ja Tev ir maksts sausums, kamēr baro ar krūti. Šo nelielo ķibeli vari risināt ar lubrikanta vai spermicīdu palīdzību.

Lasi mazulim grāmatiņas!

Vai Tu zināji, ka tagad ir piemērots laiks, lai iepazīstinātu bēbīti ar grāmatām?

Lai nesabojātu grāmatu, pirmajai grāmatai izvēlies grāmatu ar biezām lapām vai gatavota no cita materiāla kā papīra, kas izturēs raušanu, košļāšanu un plēšanu. Un atceries – ne vienmēr ir jālasa viss stāsts, kas drīz Tev var apnikt. Rādi uz izteiksmīgajiem zīmējumiem un stāsti par tiem.

Kad tu sāki lasīt savam bērniņam?

Māmiņu Klubs