Bēbīša nedēļas. 1. - 2.  nedēļa

Bēbīša nedēļas. 1. - 2. nedēļa

20. Jan 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apsveicam ar Tava mazuļa nākšanu pasaulē! No šodienas atveram jaunu rubriku- Bēbīša nedēļas, kur ielūkosimies bērna aprūpes pamatlikumos, attīstības posmos un interesantos faktos par mazuli līdz 1 gada vecumam.

Bēbītis aug!

Tavs bēbītis droši vien pieņemas svarā un kļūst arvien komunikablāks. Tomēr nebrīnies, ja viņš sāks gribēt vairāk dzīvoties pa rokām. Jaundzimušajiem augšanas „izrāvieni” jeb attīstības krīzes ir 3 nedēļās, 6 nedēļās un 3 mēnešos.

Tomēr šādas krīzes var piemeklēt arī jebkurā citā vecumā, jo bēbīši neaug vai neuzvedas „kā pēc grāmatas”. Katrs mazulis ir individuāls, kurš atklāj un attīsta savu pasaules izpratni savā laikā v  un vietā.

Kāds izskatās jaundzimušais?

Galviņa

Uz Tava bēbīša galvas ir 2 avotiņi, kuri aizveras, saaugot kopā kauliem līdz bērnu 2 gadu vecumam. Lai gan Tev var šķist, ka tie ir ļoti trausli, jo vari redzēt, kā tie pulsē, neuztraucies, jo tie ir pārklāti ar membrānu, kas pasargā galvu.

Āda

Ja Tava mazuļa āda nav persiku vai krēmkrāsā, neuztraucies! Jaundzimušā jutīgā āda ir tendēta uz izsitumiem un pleķīšiem, kas pazudīs tikpat ātri, cik parādījušies.

Nabas saites stumbenis

3 nedēļu vecumā nabas saites pārpalikums visbiežāk ir jau nokritis, tomēr, ja tas vēl joprojām ir Tavam mazulim, turpini turēt sausumā šo zonu. Nebūtu ieteicams vannot mazuli ar sūkli, kamēr nabas saites stumbenis nav nokritis.

Elpošana

Vai Tu esi pamanījusi, ka mazulis elpo neregulāri? Lielākā daļa vecāku sastopas ar instinktu pārbaudīt, vai mazais vēl elpo. Neregulārā elpošana bēbīšiem līdz 1.dzīves mēneša beigām ir normāla parādība.

Mazuļa aprūpe

Lai nodrošinātu, ka mazulis droši guļ „kā bēbītis”, seko tālākajiem padomiem, lai izvairītos no zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma. Lai samazinātu zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu (ZPNS):

-     Veselīgu jaundzimušo guldi uz muguras. Pētījumi ir pierādījuši, ka tas var samazināt ZPNS par 50%.

-     Nesmēķē mājās un neved zīdaini un vietām, kur smēķē. Zīdaiņi, kuriem ir bijusi regulāra saskarsme ar smēķēšanas vietām, ir augstāks ZPNS.

-     Baro mazuli ar krūti.

-     Nepārkarsē mazuli. Istabas temperatūrai jābūt tādai, lai arī Tu justos labi.

-     Guldi bēbīti uz cieta matrača. Izvairies no dūnu segām, spilveniem, kas var radīt slazdu un palielināt nosmakšanas risku.

-     Pārliecinies, ka zīdaiņa gultiņa ir salikta pēc ražotāja instrukcijas.

-     Pārliecinies, ka gultiņas matracis ir stingrs un labi der gultiņai.

-     Arī savai gultai izvairies no mīkstiem matračiem un ūdensgultām – tie ir nedroši mazuļiem.

-     Ja mazulis guļ Tava un vīra gultā, liec mazuli starp jums, lai mazais nevar izkrist no gultas. Ja tā ir neērti, piebīdi gultu pie sienas un lai bēbītis guļ tuvāk sienai.

-     Apkārt mazulim neliec spilvenus, dūnu segas.

-     Ja esi lietojusi alkoholu vai zāles, kas padara miegainu, neguli kopā ar mazuli – Tu vari nejauši viņu nospiest.

Tu un Tava ģimene

Ja Tu jūties nogurusi, pastāsti par to savam partnerim. Daudzas jaunās māmiņas piedzīvo nogurumu, nespēku sevišķi pirmajās nedēļās, kad māmiņa vēl tikai pierod pie jaunās lomas.

Atceries, ka Tavs ķermenis tikko deva dzīvību bēbītim un arī ķermenim ir vajadzīgs laiks, lai atpūstos no smagā darba. Arī barošana ar krūti ik pēc pāris stundām paņem savu devu spēka un tāpēc ir tik svarīgi atpūsties, kad vien ir brīvs mirklis. Kad esi iemidzinājusi mazuli, noteikti nesteidzies pie trauku kaudzes, kas jau 2. dienu guļ izlietnē vai vakariņu gatavošanas, bet atpūties! Tavam partnerim un mazulim ir vajadzīga smaidoša, mīļa un atpūtusies mamma, nevis mamma, kas nemitīgi ir ar kaut ko neapmierināta!

Ja jūti, ka esi iedzīvojusies miega badā, izmanto laiku, kad mazais čuč un nosnaudieties kopā!

Mazuļa redze

Vai Tu zināji, ka mazulis spēj vislabāk redzēt tad, kad Tu viņu baro?

Pirmā mēneša laikā mazulis redz apmēram 30-40 cm attālumā, kas ir tik daudz, cik no Tavas sejas līdz bēbītim, kad Tu viņu baro.

Lai jums daudz jauku kopības mirkļu!

Māmiņu Klubs

Liene Krúza Liene Krúza 06. Mar 2014, 16:19

Hip,hip urra mums sodien paliek 1nedelina