100 % apmaksāta veselības aprūpe bērniem Latvijā - valsts kultivēts mīts

100 % apmaksāta veselības aprūpe bērniem Latvijā - valsts kultivēts mīts

09. Jan 2013, 14:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc „BTA Insurance Company” SE datiem, valsts apmaksā tikai 40 – 50 % no izdevumiem, kas vecākiem jāsedz, ja ar bērnu noticis nelaimes gadījums vai viņš saslimis. Bieži vien lielākā izdevumu daļa, kas jāsedz pašiem vecākiem, ir izdevumi par medikamentiem, kā arī analīzēm, procedūrām vai pat vizītēm pie speciālista, ja situācija pieprasa rīkoties neatliekami, negaidot uz rindām valsts medicīnas iestādēs.

Vadoties pēc nelaimes gadījumu apdrošināšanas statistikas, lielāko daļu no izmaksātajām atlīdzībām sastāda apmaksa par medikamentiem, savukārt lielākās summas izmaksātas par neatliekamām procedūrām vai izmeklēšanām. Visbiežākie negadījumi, kas notiek ar bērniem, ir lūzumi, vaļējo brūču gūšana, apdegumi un smadzeņu satricinājumi. Tādos gadījumos zālēm vecāki no savas kabatas spiesti tērēt no 10 līdz pat 80 latiem, atkarībā no konkrētā negadījuma smaguma un ārstēšanas ilguma. Diemžēl, bieži ir tā, ka šos līdzekļus valsts neatmaksā.

Katrīna Radzinska, „BTA Insurance Company” SE Personu apdrošināšanas departamenta direktore: „Valsts pozicionē savu apņemšanos pilnā apmērā segt veselības aprūpes un medicīniskos izdevumus bērniem līdz to pilngadības sasniegšanai. Tomēr mēs kā apdrošinātāji redzam, ka liela daļa izdevumu, ja ar bērnu noticis nelaimes gadījums vai viņš ir vienkārši saslimis, tomēr gulstas uz vecāku pleciem. Ja skatāmies izmaksāto atlīdzību par vienu gadījumu, tās lielākā daļa sastāda atmaksu par vecāku iztērētajiem līdzekļiem medikamentu iegādei un analīžu vai izmeklējumu veikšanu, kas pēc būtības būtu jāsedz valstij. Varētu jau teikt, ka arī analīzes un izmeklējumus sedz valsts, tomēr nereti saslimšanas vai traumas ir tik nopietnas, ka nav iespējams gaidīt nedēļām ilgi, lai veiktu nepieciešamos izmeklējumus vai tiktu pie speciālista pieraksta rindas kārtībā, tāpēc vecāki izvēlas privātklīnikas un ir gatavi maksāt ļoti lielu naudu, lai bērns iegūtu medicīnisko palīdzību nekavējoties. Nelaimes gadījumu apdrošināšanas ietvaros BTA izmaksā atlīdzību arī par traumas iestāšanos bērnam, sedz privātskolotāja izdevumus, ja bērns nevar apmeklēt skolu, un kaut nelielam mierinājumam iepriecina bērnu ar 1 kg konfektēm.”

Pat visvienkāršākajā gadījumā, kad bērns guvis traumu un viņam būtu jāmaksā par vizīti pie ārsta, tas vecākiem izmaksā 3 latus – šo summu gan sedz valsts – taču pēc tam ir nepieciešami arī medikamenti, lai turpinātu ārstēšanos. BTA reģistrētā zemākā atlīdzības izmaksa par zāļu iegādi ir 4 lati, taču, ja nepieciešams medikamentu ārstēšanās kurss, kā tas ir smadzeņu satricinājuma gadījumā, vecākiem, kuru bērni nav apdrošināti pret nelaimes gadījumiem, var nākties šķirties pat vairāk nekā no 60 – 70 latiem.

Piemēram, kāda BTA kliente, piecgadīgas meitenes mamma, savā atlīdzības pieteikumā raksta: „Braucot no slidkalniņa kopā ar brāli, māsa bija noslīdējusi no ragavām un atsitusi galvu. Sākumā viss it kā šķita kārtībā, bet uz vakara pusi bērns kļuva miegains, bet nākamajā dienā sāka sūdzēties par sliktu dūšu un galvassāpēm. Vērsāmies pie sava pediatra, kurš izrakstīja Ibumetin un nosūtīja meitu uz CT (datortomogrāfiju) kakla skriemeļiem un galvai. Uz CT varējām pierakstīties tikai pēc divām nedēļām, tāpēc vedu meitu uz privāto ārstniecības iestādi, kur par procedūru samaksāju pati 39 latus...” Savukārt, atsevišķu izmeklējumu, piemēram, ultrasonogrāfijas un magnētiskās rezonanses komplekss, privātās klīnikās var izmaksāt līdz pat 100 latiem.

„Veselības ministrijas dati liecina, ka 2011. gadā traumas guvuši 939 bērni (vecumā līdz 4 gadiem), turklāt lielākoties tās gūtas tieši mājās. Balstoties uz šiem datiem, iesakām veikt bērnu apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem. Apdrošinātājs segs visas izmaksas, kas būs saistītas ne vien ar medikamentu iegādi, bet izmaksās arī kompensāciju un atlīdzinās tēriņus par nepieciešamo procedūru vai izmeklējumu veikšanu privātklīnikās. Vecāki arī var būt droši, ka bērnam laikus tiks sniegta profesionāla medicīniskā palīdzība un apdrošinātājs parūpēsies, lai vecākiem tas tiešām neko nemaksātu,” uzsver K. Radzinska.

Lai gan tiek uzskatīts, ka apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem nav lēts prieks, lai apdrošinātu bērnu, izmaksas nebūt nav lielas – 6–26 lati gadā, atkarībā no izvēlētās apdrošināšanas programmas un papildu riskiem. Turklāt, ja pret nelaimes gadījumiem tiek apdrošināta visa ģimene, BTA piedāvā ievērojamas atlaides - 10–20% no apdrošināšanas polises cenas. Savukārt ģimenēm ar trim bērniem trešā bērna apdrošināšana ir bez maksas. 

lauvinja lauvinja 09. Jan 2013, 15:53

Ņemot vērā to, ka "pētījumu" veica apdrošinātāji, būtu viens būtisks jautājums, cik daudz no šiem vecākiem veda bērnus pa tiešo uz maksas iestādēm, zinot, ka to apmaksās apdrošinātāji un cerot uz "kvaltatīvāku" attieksmi?