10 virzieni, kā ar rotaļāšanos bērni kļūst gudrāki

10 virzieni, kā ar rotaļāšanos bērni kļūst gudrāki

18. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rotaļlietas un spēles nav tikai jautrības radīšanai un ikdienas rutīnas atsvaidzināšanai, tas ir arī primārais veids, kā bērniņš attīsta savas sociālās, intelektuālās, fiziskās, emocionālās prasmes. Mēs taču visi vēlamies izaudzināt gudrus, pašapzinīgus, veiksmīgus pieaugušos, bet tas nenotiek vienā dienā. Rotaļāšanās ir vislielākais stimuls, mēs pat gribētu teikt degviela bērnu smadzeņu attīstībai, par ko tūlīt jūs pārliecināsim, atklājot svarīgākās rotaļāšanās priekšrocības. 

Konsultē psiholoģe, psihoterapeite Diāna Zande.

Rotaļāšanās ļauj bērniem kļūt gudrākiem

Spēlēšanās laiks un mijiedarbība ar rotaļlietām ir galvenās metodes, ar kuru palīdzību bērni apgūst pamatiemaņas. Rotaļu vilciens varētu būt lieliska rotaļlieta, kas iemāca bērniem tik daudz! Bērns apgūs ne tikai, kā vilciens darbojas, kā ripo riteņi, bet arī kā darbojas gravitācija, kāds darbiņš ikdienas dzīvē ir jāveic vilcienam. Tāpat vilcienu var izmantot skaitīšanas, krāsu, ciparu, izmēru un formu apgūšanā. 

Ko Tu vari darīt: izslēdziet Tv un izglītojošos DVD, no mantu kastēm paņemiet lelles, automāšinas, klučus, burbuļus un citas rotaļlietas!

Rotaļāšanās veicina sociālo attīstību

Sadarbošanās, sekošana noteikumiem, empātija, pašregulācija- šie ir tikai daži no virzieniem sociālām spējām, ko attīsta rotaļāšanās. Spēles palīdz bērniem apgūt sociālās sadarbošanās noteikumus, kas savukārt palīdz veidot tālākās attiecības. Bēbīši, kuri jau bērnībā spēj rotaļāties kopā, ir spējīgi sekmīgi sadarboties, kas savukārt bērnam ļauj apgūt sociālās prasmes.

Ko Tu vari darīt: Vienalga, vai tas ir rotaļu laukuma apmeklējums vai kāda bērnu ballīte, parūpējies, lai bērnam ir iespēja komunicēt ar sava vecuma bērniem. Šie brīži ieliek pamatus nākotnes sociālām prasmēm draudzēties un darīt to sabiedrībai pieņemamā veidā.

Rotaļāšanās palīdz attīstīt paškontroli

Ne reizi vien netiek uzsvērts, ka rotaļāšanās bērnam ir darbs un patiesi- šīs aktivitātes līdzinās darbam daudz vairāk nekā mēs spējam iedomāties. Arī brīvā rotaļāšanās, patiesībā, tik brīva nemaz nav. Tas ir saistīts ar paškontroli, sekojot sociāliem likumiem, kas pieprasa milzīgu impulsu kontroli.  Jo vairāk bērni rotaļāsies savā starpā, jo vairāk tiks attīstītas šīs sociālās prasmes, jo bērns spēs attīstīt paškontroli.

Ko Tu vari darīt: Nesteidzies noteikt robežas rotaļām, kad bērns spēlējas ar citiem bērniem. Dod bērnam iespēju spēlēties atsevišķā telpā vai klusākā stūrītī, iedod rotaļlietas, piemēram, bumbas, klučus, kastes, lelles, mašīnas, lai bērns brīvi rotaļātos pēc saviem ieskatiem.

Rotaļāšanās samazina stresu

"Kādu stresu?" noteikti ir Tava pirmā doma. Protams, bērni guļ pusdienlaiku, spēlējas atlikušo dienas daļu, dodas pastaigās, bet bērnībā tāpat bērni apgūst sociālos noteikumus, kontrolē savas emocijas, tiek galā ar nošķirtību, kad jāpavada vecāki uz darbu un mācās no pieaugušajiem.

Ko Tu vari darīt: Ja bērna ikdienas režīma plānā ir kāda strespilna situācija, piemēram, ārsta vizīte, došanās uz bērnudārzu pirmo reizi, centies galamērķī nokļūt agrāk, lai pirms šī stresa pilnā brīža paspēlētos. Tas palīdzēs samazināt fokusēšanos uz satraucošo brīdi un labāk iejusties jaunajā vidē.

Rotaļāšanās uzlabo koncetrēšanās spēju, uzmanības noturību un atmiņu

Uzmanība un koncentrēšanās ir apgūstamas prasmes un rotaļāšanās ir viens no dabiskākajiem un lieliskākajiem veidiem, kā bērns sāk attīstīt šīs prasmes. Mēs visi esam pamanījuši situācijas,kad bērns ir tik ļoti aizrāvies rotaļāšanās procesā, ka viņš pat nedzird Tevis teikto. Šāda veida koncentrēšanās ir tieši tā pati, kas pieaugušam cilvēkam būs nepieciešama mācoties, klausoties lekciju vai rakstot apjomīgu darbu, piemēram, augstskolā.

Ko Tu vari darīt:  Tā vietā, lai dusmotos uz bērnu, ka viņš ir aizņemts ar spēlēm un neatsaucas Tev, esi pacietīga! Bērns pašreiz attīsta tik nozīmīgas prasmes!

Rotaļāšanās veicina fizisko attīstību

Uzlabojas koordinācija, sīkā motorika, lielā motorika, tiek stiprināti muskuļi- nozīmīgākā fiziskās attīstības daļa, ko paveic rotaļāšanās. Protams, rotaļāšanās un spēles novērš aptaukošanos, kas ir tik būtiska problēma mūsdienās. Bērni, kuri pavada laiku brīvās rotaļās, pieaugot kļūst par aktīviem jauniešiem un aktīviem pieaugušajiem. Fiziskās rotaļas ļauj bērnam atklāt savu ķermeni un tā spējas. 

Ko Tu vari darīt:  Ļauj bērnam sist pa bumbu, rāpties kalnā, skriet pa smiltīm, mest kūleņus. Fiziskā attīstība iet roku rokā ar pašapziņu un veicina pašvērtējuma celšanos.

Rotaļāšanās palīdz bērniem  uzlabot savas prasmes

Vai esi pamanījusi, kā bērni dara lietas atkal un atkal? Vienalga, vai tā ir šļūkšana pa slīdkalniņu vai bumbas spēlēšana, šīs lietas noved pie meistarības. Pilnveidojot vienas prasmes, bērns nokļūst citā attīstības līmenī. Kad bērns iemācījies staigāt, viņš izaicina sevi un mācās skriet. Kad bērns iemācījies likt klucīšus, viņš izaicina sevi likt sarežģītākas kontrukcijas.

Ko Tu vari darīt: Ja bērns apmierināti darbojas ar vienu rotaļlietu, neliedz viņam prieku turpināt! Ļauj bērnam eksperimentēt un darboties atkal un atkal!

Rotaļāšanās palīdz attīstīt matemātisko domāšanu

Kad bērni spēlējas ar vilcieniem, puzlēm vai principā jebkuru citu rotaļlietu, tiek attīstītas matemātiskās prasmes. Rotaļas iemāca bērnam saskaitīt, atņemt un rēķināt.

Ko Tu vari darīt: Šeit lielisks palīgs būs Lego vai cita veida klucīši. Mazulis zina, ka uzliekot vienu klucīti uz otra, tas jau ir divi kluči. Lai gan bēbīši nezina vārdus, viņi mācās sakarības par matemātiskām darbībām.

Rotaļāšanās veicina valodas attīstību

Rotaļas veicina mazuļa valodas lietošanu un tās attīstību. Jo bērni vairāk rotaļājas gan vienatnē, gan ar rotaļu biedriem, gan ar pieaugušajiem, jo lielāks vārdu krājums tiek lietots.

Ko Tu vari darīt: ļauj bērnam spēlēties ar klučiem. Jā, ar klučiem, jo pētījumi rāda, ka spēlēšanās ar klučiem parāda 15% augstākus rezultātus valodas attīstībai kā tiem bērniem, kuri ar klučiem nespēlējās. 

Rotaļāšanās palīdz bērniem izteikt savas sajūtas

Bērni ir ne tikai smaidīgi un priecīgi, bet nereti arī dusmīgi, bēdīgi, greizsirdīgi, bailīgi un grūtsirdīgi. Rotaļāšanās ir veselīgs veids,kā izteikt savas sajūtas un izreaģēt negatīvās sajūtas pozitīvā veidā. 

Ko Tu vari darīt: Ļauj bērnam spēlēties savā istabā vai klusākā stūrītī, lai apkārtējie netraucētu izreaģēt šīs sajutas.

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā