Visdārgākais ir pirmklasnieks; cik izmaksā bērna palaišana skolā?

Visdārgākais ir pirmklasnieks; cik izmaksā bērna palaišana skolā?

22. Aug 2016, 09:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc divarpus nedēļām sāksies jaunais mācību gads. Vecāki pamazām steidz iepirkt skolai nepieciešamās lietas. Sociālajos tīklos sākušās karstas diskusijas – cik izmaksā skolas bērna sagatavošana mācību gadam.

Bērniem pērk labas lietas

Pēc izmaiņām Izglītības likumā vecākiem vairs nav pienākuma par savu naudu pirkt mācību grāmatas un darba burtnīcas. Grāmatnīcās cilvēku vēl ir maz. Viens no retajiem apmeklētājiem ir divu skolas vecuma bērnu tēvs Atis Skrastiņš. Viņš lūko pēc burtnīcām un kancelejas piederumiem. Atis prognozē, ka abu bērnu skolas vajadzībām iztērēs aptuveni vienādu summu – 200 eiro.

“Jāsāk ar skolas somu. Tad burtnīcas, dažas grāmatas. Grāmatas daudz nav jāpērk, jo, manuprāt, lielāko daļu dod skola. Protams, pirkšu kancelejas piederumus. Bērniem jau ir sava saprašana, ar lētām lietām pie viņiem var neiet,” stāstīja Atis Skrastiņš.

Lienes Tukres meita šogad uzsāks mācības devītajā klasē. Viņa vēl nav rēķinājusi, cik izmaksās nepieciešamās lietas skolai. Kaut kas saglabājies no iepriekšējiem gadiem, ir lietas, kas jāpērk.

“Mēs nākam pēc tādām lietām, kuras jau ir sen noskatītas. Vajag darba burtnīcas tiem, kuri beidz šogad devīto klasi. Viss jau it kā ir sapirkts, bet neesmu pievērsusi uzmanību, cik tas ir izmaksājis,” norādīja Liene Tukre.

Visdārgākais ir pirmklasnieks

Izglītības likums nosaka, ka vecāku pienākums ir nodrošināt bērnam individuālos mācību piederumus – tātad kancelejas preces, skolas somu, sporta tērpu, maiņas apavus. Sociālajos tīklos vecāki aprēķinājuši, ka visdārgāk izmaksā pirmklasnieka palaišana skolā. Vairāku māmiņu aprēķini ir šādi:

Skolas soma plus penālis izmaksā – 90 eiro, kancelejas preces 20 eiro, apģērbs un apavi 60 eiro, sporta tērps 40 eiro. Kopā sanāk 210 eiro.

Tās ir vidējās izmaksas. Ir vecāki, kuriem ar atlaidēm sanāk lētāk, ir vecāki, kuri var atļauties tērēt vairāk.

“Vecāki noteikti zina, ka vajag labu skolas somu un labus apavus, jo visa diena ir jāpavada skolā. Bet ko nozīmē laba soma? Vai tā ir cenas ziņā laba – ļoti dārga soma, vai bērnam ērta soma. Nereti tās smalkās somas ir ļoti smagas. Pirmklasniekam soma ir pilna ar smagām grāmatām un ja vēl dārgā soma ir pusotru kilogramu smaga, tad kas kopā beigās izveidojas,” vecākiem uzmanīgiem aicina būt portāla mammamuntetiem.lv veidotāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Lietas, kuras nav jāpērk

Jārēķinās, ka, uzsākot skolas gaitas, izdevumi var pieaugt.

“Dažās skolās it kā nepiespiežot, bet tomēr saka – mums nav skapja klasē, vai mums nav tāfeles, vai ir slikti galdi un krēsli. Tad vecāki sāk domāt – jā, mēs taču to varam nopirkt. Tas nav vecāku pienākums, tas būtu jānodrošina valstij vai pašvaldībai,” uzsvēra Akmentiņa-Smildziņa.

Atsevišķas izmaksas veido skolas formas. Tās gan nav obligātas visās skolās. Vecāku atsauksmes ir dažādas. Ir tādi, kuri ir priecīgi, jo nav jādomā, kā saģērbt atvasi skolai. Izskan arī kritika – skolas tērpi ir neērti un dārgi.

SKATIES.LV VIDEO šeit>>

Cik izmaksā tev bērna palaišana skolā?

Māmiņu Klubs