Vai skolotāji uzdoto e-klasē raksta tikai "ķeksīša" pēc?

Vai skolotāji uzdoto e-klasē raksta tikai "ķeksīša" pēc?

28. Feb 2020, 11:05 SkolēnaMamma SkolēnaMamma

Runājot ar mammām no dažādām Rīgas skolām, esmu secinājusi, ka e-klases lietošanas apzinīgums katrā no mācību iestādēm ir ļoti atšķirīgs. Kā ir jūsu skolā un klasē?

Jau pirmajā semestrī novēroju vienu niķi- mājas darbi e-klasē tiek ierakstīti dažkārt ar pamatīgu novēlošanos, bet parastajā papīra dienasgrāmatā ne vienmēr viss ir pierakstīts, bērns vēl tikai mācās saprast, kā un kur pareizi kaut ko pierakstīt, lai vēlāk saprastu, kas ir kas. Mūsu gadījumā papīra dienasgrāmata vairāk ir formāls pasākums, kurā nedēļu no nedēļas pārrakstu stundas un no e-klases tajā ierakstu mājas darbus. Patiesībā, pilnīga laika izšķērdēšana, bet ja jau tā vajag, lai jau arī būtu.

Stāsts gan šoreiz par kaut ko citu. Dēls pārnāk mājās, skatos, ka e-klasē nekas nav ierakstīts, tad nu ļauju pirmklasniekam dzīvoties. Vēlāk, kad kārtojam nākamajai dienai somu, ir “blāc”, jo izrādās, ka skolotāja ap kādiem 18.00 vai pat 19.00 ierakstījusi uz nākamo dienu mājas darbu vai arī ierakstījusi- uz rītdienas stundu jāpaņem līdzi žurnāla izgriezumi ar meža zvēriem. Velns pār stenderi, kur lai vakarā es tagad rodu žurnālus ar meža zvēriem? Kopš tās reizes man ir pamatīga mācība- es skapītī glabāju visus iespējamos žurnālus, reklāmas materiālus, jo nekad nevar paredzēt, kas kurā mirklī var noderēt. Tāpat kā janvāra beigās vajadzēja uz skolu ņemt līdzi vecu kalendāru. Labi vien, ka es esmu tāda dīvaina un pēc situācijas ar meža zvēriem biju iedomājusies saglabāt visus 2019.gada kalendārus. Kopš esmu kļuvusi par skolēna mammu, esmu vienlaikus kļuvusi arī par visādu sūdu vācēju, jo ja nu kādreiz noder.

Ar tām meža zvēru bildēm jau nebūtu nekas traģisks, ja to, ka šādas bildes vajadzēs, tiktu paziņots jau iepriekšējās dabas zinības stundas beigās, tātad, pirms pāris dienām, taču nē- informācija par to ierakstīta principā vien padsmit stundas pirms nākamās dabaszinības. Neticu, ka skolotāja jau iepriekš nezināja, ka tādas bildes vajadzēs.

Kopš esmu kļuvusi par skolēna mammu, šķiet, e-klase ir kļuvusi par manu apmeklētāko portālu (lūdzu, piedod, Māmiņu Klub), jo monitorēju to vairākas reizes diennaktī, arī brīvdienās. Tas pēc kāda gadījuma, kad it kā piektdien bijām izpildījuši visus uzdotos mājas darbus uz nākamo nedēļu, kad pēkšņi svētdienas pēcpusdienā e-klasē parādījās jauns mājas darbs, kas jāizpilda uz pirmdienu. Sakiet vēl, ka tā nav cūcība! Ziniet, tā notiek regulāru. Regulāri!

Vairākkārt esmu nobriedusi par to sūdzēties skolotājai. Es saprotu, ka viņai nav laika, bet arī man nav laika ik pēc stundas ieskatīties e-klasē un gaidīt, kas nu jauns tur atkal būs uzradies. Vīrs mani katru reizi ir nomierinājis, lai tā nedaru, jo nebūtu taču forši sanīsties ar klases audzinātāju. Vēl uzēdīsies mūsu puikam un tad vispār būs elle un Indija.

Teiksiet, ka paši tikai esam vainīgi- dēlam pašam visu vajag atcerēties, pierakstīt. Protams, vajadzētu, bet viņš tikai mācās. Pirmo klasi vispār uztveru kā lielu adaptācijas periodu, tiesa, tas pārslogots ar neskaitāmiem kontroldarbiem (neatceros, ka mūsu gados pirmajā klasē būtu tik bieži bijuši pārbaudes darbi). Vakar pat- divi dienas laikā. Matemātika un latviešu valoda. Protams, mazajam skolniekam stress.

Padalies, kā jums ar uzdotā pierakstīšanu un cik bieži ir pārbaudes darbi jūsu pirmklasniekiem?

annijalise annijalise 01. Mar 2020, 15:17

Ja jums ir šāda veida neskaidrības un jautājumi, jums vienkārši ir par to jārunā ar audzinātāju, jums tā nebūs sanīšanās.
Jums ir vairāk jākomunicē ar audzinātāju un citiem vecākiem, nevis ar visu plašumu.

Inese Lude Inese Lude 29. Feb 2020, 09:05

Esmu no tiem skolotājiem, kas uzdoto saraksta jau mācību dienas rītā. Tomēr, izlasot rakstu, sajūta, ka bērns vairs ne par ko neatbild! Stundā skolotājs ne tikai uzdod mājas darbu, bet paskaidro, kā to veikt! Un, ja nu tiešām skolotājs laikus nav ierakstījis - bērnam jābūt atbildīgākam. Kā tad sagatavoja stundas, kad e-klases nebija?

flower.of.hope flower.of.hope 28. Feb 2020, 22:14

Varbūt ir vērts parunāt ar klasesbiedru vecākiem, un kopīgi mēģināt meklēt risinājumus.

Diana Rijniece Diana Rijniece 28. Feb 2020, 14:05

Es izlasīju vairākus Jūsu rakstus un man tiešām rodas jautājums- kas tā ir par skolu?

Mana meita mācās skolā, kurā tikt kā izrādās ( mums tā sanāk pēc rajona), vēlas Ui!- ku daudzi, no kā secinu- tātad laba 😉

Meita mācās 2 klasē un nu pēc tur pat 2 mācību gadu pieredzes varu teikt- skola patiešām ir laba.

Mājās NEKAD nav mācījusies- VISI mājas darbi tiek izpildīti skolā, pagarinātajā grupā. ( tas gan, protams, ir ļoti individuāli bērniem, bet 80-90% klasesbiedru izmācās skolā). Skolotāja pārbauda darbiņus, paskaidro, ja nepieciešams uttt. Par mājas darbiem- tāds bija skolotājas uzstādījums pirmajā klasē, ka bērni to izdara skolā, pēc tam, kad ir bijuši laukā pavēdināt galvu utt. Un tagad otrajā klasē- tas jau ir ieradums viņiem.

E-klasē ieeju varbūt 1x 3 mēnešos- laikam skaitos "jocīgā mamma", taču jau pirmajā klasē meitai liku nojaust, ka mājas darbi ir viņas atbildība. Protams, es palīdzu, ja ir kāds jautājums, taču viņa ir sapratusi, ka mācās skolā viņa, nevis es 😀

Taču visi paziņojumi e-klasē notiek saprātīgos laikos, tas man jāatzīst ( pēc pirmā gada, kad tur pavadīju vairāk laika 😀)

Kopumā- man šķiet, ja ir šāda tipa jautājumi, tad blogs internetā par to- situāciju neatrisinās. Ir jādodas uz skolu un jārunā ar skolotājiem 😉

mamma88 mamma88 28. Feb 2020, 13:46

Pienemu,ka klase visticamak bija teikts par majas darbu,bet cik apzinigi ir skoleni,lai to pierakstiru vai atceretos,un kada klase vini iet. Butiba padsmit stundas pirms nakamas stundas nebutu velams ierakstit to majas darbu,it seviski ja ta ir vel 1.-4.kl.

Cielavinna Cielavinna 28. Feb 2020, 11:29

Viens vienīgs jautājums- kāpēc Jūs mokāt bērnu un nemaināt tam skolu? Katrā blogā Jūsējā nākas lasīt cik viss tur slikts, vai tad mūsdienās nav opcijas nomainīt skolu?