Skolēni nezina, kā palīdzēt sev un citiem

Skolēni nezina, kā palīdzēt sev un citiem

14. Jan 2013, 13:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

2012. gada nogalē drošības kompānija GRIFS AG aicināja visu Latvijas skolu skolēnus un pedagogus piedalīties jautājumu akcijā „Ko darīt, ja...”, iesūtot jautājumus par neskaidrām situācijām dažādās skolas vidēs, uz kuriem viņi vēlētos saņemt atbildes, lai veidotu savu vidi skolā un ap skolu drošāku un veselīgāku. Akcijā kopumā piedalījās 87 skolas no visas Latvijas, iesūtot 2925 anketas, kuras ietvēra vairāk kā 14 000 jautājumus.

Kampaņas ietvaros iesūtītie jautājumi parādīja, ka aktualitātes skolēniem katrā klašu grupā atšķiras. Sākumskolā, kad drošības un veselības jautājumu skaidrošanai jāpievērš īpaši liela uzmanība, visbiežāk minētās situācijas, kas, atsaucoties uz anketu rezultātiem, satrauc gandrīz katru 1. – 4. klases skolēnu, ir ceļš uz skolu, pirmās palīdzības sniegšana sev un citiem, kā arī personisko mantu drošība.

Ceļš uz skolu un no skolu nedrošs šķiet ikvienam mazajam skolniekam, jo tas sevī ietver gan ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu, gan drošību sabiedriskajā transportā, gan arī citus šķēršļus un neparedzētas situācijas. Kā viens no jautājumiem, kas anketās parādijās bieži, un kas, iespējams, līdz šim nav skaidrots pietiekami, ir suņu uzbrukumi. Skolēni nezina, kā pareizi rīkoties, lai izvairītos no suņa uzbrukuma, tāpēc par to noteikti vajadzētu stāstīt gan skolās, gan arī vecākiem mājās.

Tāpat daudzi jautājumi bija par to, kā rīkoties situācijā, kad nepieciešama pirmā palīdzība. Lielākā daļa sākumskolēnu nezina, ne kā palīdzēt citiem, ne arī pie kā vērsties un kā rīkoties, ja pašiem ir radušās veselības problēmas vai trauma. Šis jautājums bija aktuāls ne tikai sporta zāles vidē, kur traumas ir vairāk iespējamas, bet arī mācību procesā. Bieži anketās tika minētas situācijas, kad skolēnam ir radušās veselības problēmas, bet skolotāja klasē nav, līdz ar to nav neviens, kas skolēnam varētu palīdzēt.

Kā trešā aktuālākā situācija sākumskolas vecumposmā jāizceļ personisko mantu drošība. Situācijas, kad kāds paņem, aiztiek vai pat nozog sākumskolas skolēnu personiskās mantas, ir aktuāls gan skolas vidē, gan arī ceļā uz skolu. Kā pāri darītājus skolēni minēja gan savus klasesbiedrus, gan vecāko klašu skolēnus, gan arī svešiniekus uz ielas. Līdz ar to var secināt, ka  ir nepieciešama papildus izglītošana, lai iemācītu bērniem, kā rīkoties un aizsargāt sevi šāda veida situācijās un kā šīs situācijas risināt.

Ja pirmajās klasēs problēmjautājumi ir vairāk saistīti ar dažādām ikdienišķām situācijām, tad mainoties vecumposmam, jautājumi kļūst arvien komplicētāki. Vecāko klašu skolēnu anketās arvien vairāk izceļas tādas tēmas, kā savstarpējie konflikti un vienaudžu ietekme dažādās situācijās, kas saistītas ar drošību un arī ar atkarībām.

Balstoties uz kampaņas laikā iesūtītajiem un apkopotajiem jautājumiem, tiek izstrādāts informatīvs materiāls skolēniem par drošības un veselības jautājumiem. Tas jau tuvākajā laikā tiks nogādāts visām skolām, kuras piedalijās akcijā „Ko darīt, ja..”, kā arī tas būs pieejams citiem interesentiem.