Sākusies bezmaksas augļu un dārzeņu dalīšana izglītības iestādēs

Sākusies bezmaksas augļu un dārzeņu dalīšana izglītības iestādēs

01. Nov 2017, 16:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No šodienas izglītības iestādēs bērniem bez maksas tiks izsniegtas augļu un dārzeņu porcijas apvienotajā programmā skolu apgādei ar augļiem, dārzeņiem un pienu, informē Lauku atbalsta dienests (LAD).

LAD septembra otrajā pusē informēja, ka augļus un dārzeņus šajā mācību gadā saņems bērni ne tikai pamatskolās, bet arī vairāk nekā 450 bērnudārzos - kopumā 1227 izglītības iestādēs. Augļi un dārzeņi tiks dalīti katrā mācību nedēļā trīs reizes un tos bez maksas saņems gan bērni pirmskolās, gan 1.-9.klašu skolēni.

Saskaņā ar LAD iepriekš sniegto informāciju, augļus un dārzeņus vienam izglītojamajam plānots izdalīt 100 gramu porcijās. Skolēni varēs saņemt svaigu augļu - ābolu, bumbieru, dzērveņu, kā arī dārzeņu - burkānu, kāļu, kolrābju, kāpostu, ķirbju - vai to asortu porcijas. Dzērvenes ir paredzētas izdalei tikai asortu ietvaros.

Tāpat ziņots, ka atbalstam par augļu, dārzeņu un piena piegādi izglītības iestādēm no 2017/2018. mācību gada ir izstrādāti jauni nosacījumi. Programmas "Skolas piens" un "Augļi skolai" apvienotas vienā programmā, un turpmāk apvienotā skolu atbalsta programma darbojas ar vienotu pieeju produktu izdalei bērniem un jauniešiem.

Jaunie nosacījumi paredz, ka piena produktus un augļus un dārzeņus bez maksas šajā mācību gadā saņems gan bērni pirmskolās, gan 1.-9.klašu skolēni.

Produktiem arī turpmāk jāatbilst nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām (augļiem un dārzeņiem tikai zaļās krāsas norādes prasības) vai bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām. Augļiem un dārzeņiem jāatbilst integrētās audzēšanas prasībām. Transportēšanas attālumus no ražošanas vietas līdz izglītības iestādei nedrīkstēs pārsniegt 300 kilometrus.

Aizvadītajā 2016./2017. mācību gadā Eiropas Savienības līdzfinansētajā bezmaksas piena izdales programmā "Skolas piens" bija iesaistījušās 1083 izglītības iestādes jeb 235 447 skolu un bērnudārzu audzēkņi, kas ir 83% no kopējās mērķauditorijas, savukārt programmā "Augļi skolai" piedalījās 780 izglītības iestādes vai 173 028 skolēnu, kas ir 99% no mērķauditorijas.

LETA