Rīgas peldvietās notiks izglītojošas bezmaksas nodarbības par drošu atpūtu uz ūdens

Rīgas peldvietās notiks izglītojošas bezmaksas nodarbības par drošu atpūtu uz ūdens

16. Jul 2020, 15:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Četrās Rīgas publiskajās peldvietās – Lucavsalā, Ķīšezerā, Rumbulā un Ķīpsalā – notiks atvērtās ūdens aktivitāšu nodarbības bērniem un jauniešiem vecumā no 10 gadiem.

To laikā dalībnieki caur dažādām ūdens aktivitātēm iepazīsies ar drošību uz ūdens teorētiskajiem aspektiem, lai izprastu būtiskākos elementus un riska faktorus, kā arī praksē pārliecinātos par dažādiem mītiem, kas saistīti ar drošības prasību ignorēšanu vai spēku pārvērtēšanu, atpūšoties ūdenī vai pie tā. 
Ikvienam rīdziniekam pieejamās atvērtās nodarbības organizē peldēšanas klubs “Madwave Rīga” sadarbībā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu, un tās vadīs sertificēti peldēšanas treneri. Piedāvāto aktivitāšu mērķis ir veicināt Rīgas bērnu un jauniešu izpratni par drošu aktīvo atpūtu uz ūdens, kā arī popularizēt Rīgas oficiālo peldvietu izmantošanu, nodrošinot viņiem iespējas šajās peldvietās apgūt drošības uz ūdens teorētiskās pamatiemaņas caur dalību aktīvās un drošās aktivitātēs ūdenī.

Nodarbības sastāvēs no diviem blokiem:

  1. informatīvi izglītojošais bloks, kura ietvaros dalībnieki tiek iepazīstināti ar drošības uz ūdens teorētiskajiem aspektiem, būtiskākajiem riskiem un pasākumiem, kas nepieciešami, lai mazinātu šos riskus;
  2. praktisko aktivitāšu bloks, kuras ietvaros dalībnieki caur dažādām sportiskām aktivitātēm ūdenī nostiprina pirmajā blokā gūtās zināšanas un praksē pārliecinās par dažādiem ar drošību uz ūdens saistītiem riska faktoriem un izplatītākajiem mītiem.

Nodarbības sāksies 8. jūlijā un norisināsies trīs reizes nedēļā – trešdienās, sestdienās un svētdienās.


Plašāka informācija un pieteikšanās nodarbībām iespējama kluba mājaslapā: www.madwave.lv/klubs 


Statistika rāda, ka Latvijā ik gadu noslīkstot dzīvību zaudē vairāk kā 100 cilvēku, tai skaitā liela daļa bērnu un jauniešu, un tas ir lielākais noslīkušo skaits uz 100 000 iedzīvotāju visā ES. Datu analīze pierāda, ka absolūtais vairākums šo negadījumu notiek ārpus labiekārtotām peldvietām. Vienlaikus sabiedriskās domas aptaujas rezultāti atklājuši, ka Latvijas iedzīvotāji ir vāji izglītoti drošības uz ūdens jautājumos, bieži vien pārvērtē savas prasmes un izvēlas atpūtai nepiemērotas peldvietas un aktivitātes, kas ietver paaugstinātu traumatisma risku (lēkšana uz galvas, utt.). Kā viens no iemesliem šādai rīcībai tiek pieminēts “rīcības brīvības trūkums”, proti – jauniešiem šķiet, ka peldvietās, kurās dežurē glābēji, viņi nevarēs pietiekami jautri izklaidēties.