Redzes pārbaude skolas vecuma bērniem jāveic regulāri

07. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs


Bērna veselībai jāseko līdzi un par to jārūpējas regulāri, tostarp nedrīkst aizmirst par tik svarīgu lietu kā redze! 

Tā kā skolēni atgriezušies skolas solā un vasaras rotaļas dabā nomaina sēdēšana pie grāmatām un dažādām viedierīcēm, Māmiņu Klubs vaicāja “OptiO” optometristei Aigai Švedei, kas ikvienam vecākam būtu jāzina par bērna redzes pārbaudi.

Optometriste norāda, ka ir veikti dažādi pētījumi, kas pierāda, ka gadījumos, ja vienam vai abiem vecākiem ir tuvredzība, pastāv lielāks risks to pārmantot arī bērnam. Šī iemesla dēļ skolēna redze būtu jāpārbauda ik gadu.

Savukārt gadījumos, ja nevienam no vecākiem nekad nav bijušas redzes problēmas, redzi ieteicams pārbaudīt reizi divos gados, jo pastāv dažādi risku faktori, kas skolas vecuma bērniem var attīstīt tuvredzību, pat ja tā nav konstatēta nevienam no ģimenes locekļiem.

Pievērs uzmanību bērna uzvedībai

Papildus tam svarīgi, lai vecāki vērotu savus bērnus un neatstātu bez ievērības dažādas izmaiņas uzvedībā. “Ja bērns atsakās lasīt, piedalīties aktivitātes, parādās agresijas izpausmes, ir jāvēršas pie acu ārsta un optometrista, kurš izvērtēs bērna funkcionālo redzes stāvokli un pārliecināsies, ka visas funkcijas strādā labi,” teic “OptiO” optometriste Aiga Švede.

Izvēlies brilles, kas patīk pašam bērnam

Gadījumā, ja speciālists izraksta bērnam briļļu recepti, nevajag baidīties un izvairīties no briļļu nēsāšanas, jo ir jāuzticas speciālistam. 

Pēc speciālistes teiktā, svarīgi izvēlēties brilles, kas piemērotas bērnam un der konkrētajā brīdī, nevis ir par lielu vai par mazu. Tāpat arī brilles nedrīkst spiest vai krist nost un tām jābūt tādām, kas patīk pašam bērnam, jo pretējā gadījumā viņš tās nevēlēsies nēsāt.

Bērniem līdz 18 gadu vecumam jebkurā “OptiO” optikas veikalā tiek dāvināta iespēja saņemt brilles 55 eiro vērtībā bez maksas!

Vairāk informācijas par “OptiO” sociālo programme meklē:

www.optio.lv