PTAC aicina nekādā gadījumā nelietot un neiegādāties „NeoCube” vai citas līdzīgas magnētiskās rotaļlietas

PTAC aicina nekādā gadījumā nelietot un neiegādāties „NeoCube” vai citas līdzīgas magnētiskās rotaļlietas

18. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

PTAC pirms vairāk kā nedēļas saņēma Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas (BKUS) vēstuli ar bažām, ka pēdējā mēneša laikā jau četriem dažāda vecuma bērniem ir bijusi apdraudēta dzīvība norīto magnētu dēļ, kā arī ar aicinājumu normatīvo aktu izmaiņām, lai tiktu aizliegta bērniem pievilcīgu priekšmetu tirgošana, kas sastāv no daudziem stipriem magnētiem. 

„NeoCube” komplekti sastāv no sīkiem, spēcīgiem magnētiem, un to marķējumā bieži vien norādīts: „Nav paredzēti vecumā līdz 14 gadiem”. Magnētiskie komplekti un visas to sastāvdaļas jāsargā no bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem. 

Spēlējoties bērni šos mazos magnētus var norīt vai aizrīties. Norijot vairāk nekā vienu magnētu, tie var savstarpēji pievilkties un izraisīt zarnu perforāciju, infekciju vai nosprostojumu, kas var būt nāvējoši. Šādu magnētu ieelpošana var radīt bīstamus ievainojumus un, notiekot aspirācijai plaušās, nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Turklāt, kā rāda BKUS prakse, magnētus norij ne tikai mazi bērni, bet arī skolas vecuma bērni.
Pēc PTAC novērojumiem, šādas rotaļlietas pamatā tiek piedāvātas e-komercijas vietnēs, PTAC jau ir uzsācis šo rotaļlietu izņemšanu no Latvijā reģistrētiem komersantiem, taču ārzemju interneta vietnēs joprojām pastāv iespēja iegādāties šāda veida produkciju.

PTAC aicina patērētājus nekādā gadījumā nelietot un neiegādāties „NeoCube” vai citus šāda veida izstrādājumus ne Latvijas, ne ārvalstu tirdzniecības vietnēs, kā arī aicinām komersantus tos netirgot, lai patērētājiem nebūtu pieejami šādi izstrādājumi. Pat tad, ja šie magnētus saturošie izstrādājumi tiek mērķēti pieaugušo auditorijai, tie ir pievilcīgi un bīstami bērniem, par ko liecina pēdējie BKUS paziņojumi.
PTAC vērš uzmanību, ja ir aizdomas, ka ir norīts viens vai vairāki magnēti, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība. Medicīniskie simptomi, kurus iespējams novērot ir vēdera sāpes, slikta dūša, vemšana un caureja. Vēršam uzmanību, ka rentgenā vairākas magnētiskās daļas var parādīties kā viens objekts.

Kā rīkoties traumu gadījumos, var uzzināt BKUS sagatavotajā infografikas materiālā šeit.