Par cieņu pret bērnu un cieņu pret ēdienu

Par cieņu pret bērnu un cieņu pret ēdienu

29. Apr 2013, 12:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nejauši izveidojās aktīva diskusija tviterī par ēšanu, ko pamudināja ziņa parMinesotas universitātes zinātnieku pētījumu, ka bērniem, kurus bērnībā mudina izēst šķīvi, ir lielāks aptaukošanās risks. Tā kā es pati biju bērns, kam ir spiests ēst, tā man ir jutīga tēma un tāpēc arī uzrakstīšu to bērnu aizstāvībai, kurus spiež vai tikai mīļi mudina.

Tātad, kas ir tie argumenti, kāpēc bērnam jāpiespiež ēst, un – no otras puses – kāpēc tas ir kaitīgi? Un kādi ir citi risinājumi, iztiekot bez spiešanas?

 Pirmkārt, kas ir kaitīgs spiešanā vai pat mīļā mudināšanā?

  1. Mums ir jāiemācās atpazīt sava sāta sajūta. Ja to esam sasnieguši,  jābeidz ēst. Bērniem, kas mudināti ēst (gan spiesti, gan maigi), ir lielāka tieksme uz aptaukošanos vēlāk, jo viņi ir pieraduši ēst vairāk kā organisms pieprasa. Ņemiet vērā, ka mūsdienās ir ievērojami palielinājies porciju lielums.
  2. Ikvienam ir tiesības kaut ko neēst. Piemēram, man ir nelabi no treknas gaļas un gaļas plēvēm. Kā jums patiktu, ja es jums spiestu ēst ceptus tārpus? Starp citu, ļoti barojošs, olbaltumvielām bagāts ēdiens!
  3. Ignorance pret sava ķermeņa vajadzībām ir necieņa pret savu ķermeni. Tāpat, ignorance pret bērna sāta sajūtu vai nepatiku pret kādu produktu ir necieņa pret bērnu!                                                                                            

Tālāk – argumenti, kāpēc jāspiež? Un varbūt var arī savādāk?

Vecāks par to ir samaksājis. Vai – par to ir samaksājusi valsts.

Mums ir jāiemācās dzīvot racionāli, nevis balstoties uz pagātnes lēmumiem. Nauda jau ir izdota, un mēs neietaupīsim, piespiežot bērnu izēst. Tieši otrādi – ilgtermiņā mēs izdosim vairāk, jo pieradināsim bērnu pie lielākām porcijām kā viņam dabiski nepieciešams. Un vēlāk mums arī būs jāmaksā par radušos veselības problēmu novēršanu.

Bērns nevar dzīvot ar tukšu kunģi.

Regulāra pārēšanās ir kaitīgāka nekā pāris reizes pasēdēt ar izsalkušu punci. Es pieņemu, ka daļēji šeit vainojamas kara laika atmiņas mūsu kolektīvajā zemapziņā, kad cilvēkiem ilgstoši bija jādzīvo ar milzīgu izsalkuma sajūtu (atmiņu atsvaidzināšanai noder K.Hamsuna izcilais romāns “Bads”). Nē, piedodiet, pat viena diena ar nepaēdušu vēderu nav salīdzināma ar badu!

Mums jāiemāca bērnam cieņa pret ēdienu.

Bērns ir mūsu spogulis. Vispirms jāsāk ar sevi – attīstītajās valstīs pat 50-60 % ēdiena nonāk atkritumos. Nez, vai tur varētu vainot bērnu neizēstās porcijas vien?

Bērns cieņu pret ēdienu mācās no mums. Mums pašiem, vispirmākārtām, jāmācās pirkt tik daudz, cik spējam apēst. Vislabākais ir ļaut bērnam pašam uzlikt savu porciju, ar norunu, ko uzliek, arī apēd. Un, kā jau iepriekš rakstīju – arī šeit nedrīkst būt bargi nekritisks, jo bērns tikai mācās.  Ja pieaugušais nespēj noorganizēt tādu iespēju bērniem, bet uzliek standartporcijas, tā ir pieaugušā, nevis bērna vaina. Spiežot apēst porciju, pieaugušais ne vien nerespektē bērna vajadzības (mazāka auguma bērns ēdīs mazāk kā liela auguma bērns), bet arī neizrāda cieņu pret ēdienu. Jo varbūt kotleti, ko ar pūlēm norij viens bērns, ar vislielāko prieku notiesātu otrs.

Starp citu, vislabākā rekomendācija maziem bērniem ir – kā paēdis, tā nost no galda! Tieši pieaugušie, kas bērnu ar vārītēm tur pie galda, iemāca necieņu pret ēdienu, jo garlaikots bērns ar to sāk spēlēties.

Mūsdienās meitenes aizraujās ar diētām, un pēc tam slimo ar anoreksiju un bulīmiju.

Galvenais iemesls anoreksijai un bulīmijai ir galvā. Anorektiskiem bērniem nereti ir pārāk kontrolējoši vecāki, un iespēja atteikties no ēdiena ir vienīgā iespēja, kā bērns demonstrē savas iespējas kaut ko ietekmēt. Spiežot anorektiķi ēst, mēs to problēmu tikai padziļinam. Turklāt, nekas netraucē pēc piespiedu šķīvja iztukšošanas doties uz tualeti un iztukšot kunģi (bulīmija).

Mana paziņa bērnudārzā izmisumā aizbāza kotleti aiz vaiga un tāda arī devās diendusā. Nosmakšanas risks nevienu neuztrauc?

 Bērni pieraduši pie neveselīga ēdiena, nevēlas ēst veselīgu, sabalansētu uzturu.

Pirmkārt, nereti šo atrunu veicina paši pieaugšie – veselīgs ēdiens nebūt nenozīmē pliekans, negaršīgs ēdiens. Jāmācās gatavot garšīgi un veselīgi! Otrkārt, takš novāciet tos neveselīgos našķus – neturiet tos mājās un neļaujiet tirgot skolas kafejnīcās!

Dažiem bērniem ir veselības problēmas, viņiem jāēd, lai augtu lielāki!

Tad bērniem vispirms jāiet pie ārsta un jāārstē pamatcēlonis, nevis jāspiež ēst!

Dažiem bērniem šī ēdienreize ir vienīgais siltais ēdiens dienā

Ar šiem bērniem parasti problēmu nav, jo viņi ir izsalkuši. Ja viņi baidās ēst citu bērnu izsmiekla dēļ, jānovērš pamatcēlonis – pusaudžu mobings. Kāpēc mēs uzskatām, ka mobings ir neizbēgama skolas dzīves sastāvdaļa? Un esam droši, ka spiešana tieši nevairos vienaudžu izsmieklu?

Protams, pedagogu un vecāku uzdevums ir pamanīt, kā bērni paēd, jāpiedāvā nogaršot jauni, nezināmi ēdieni  – vismaz pamēģināt. Ja bērns ilgstoši atsakās no ēdiena, jāmeklē pamatcēlonis, nevis jāspiež ēst!

P.S. Liels paldies @maminugrupa, @malceniece, @editedavidsone, @peekatjiitis, @Egitazz, @bdraudzigs, @Meibija par argumentiem un diskusiju! Nejauši sanāca, bet nolēmu apkopot blogā

Papildinājums. Neliela piebilde. Lai gan argumenti, kāpēc bērnu jāspiež ēst, ir racionāli, nereti tie ir tikai pakārtoti, racionalizējot iracionālo  vēlmi bērnu labi pabarot. Mēs dažkārt jaucam mīlestību ar ēdienu. Liekot vienlīdzības zīmi: bērnu barot = bērnu mīlēt, bērna atteikšanās no ēdiena šķiet kā mīlestības atgrūšana, kas dziļi aizvaino. Tāpēc šī tēma izraisa ļoti karstas un emocionālas diskusijas. Kā to mainīt? Ir svarīgi iemācīties mīlestību bērniem izrādīt savādāk.

Autors: Janas Simanovskas blogs