Kas notiek pagarinātajā dienas grupā?

Kas notiek pagarinātajā dienas grupā?

24. Feb 2020, 09:18 SkolēnaMamma SkolēnaMamma

Vairākos manis blogos, kuros esmu stāstījusi par mācību apjomu un uzdoto mājas darbu kaudzēm, komentāros esmu saņēmusi ieteikumus dēlu atstāt pagarinātajā dienas grupā, jo tās laikā tiek izpildīti visi mājas darbi.

Patiesībā, tā nenotiek. Goda vārds. Es pieļauju domu, ka citās skolās varbūt notiek savādāk, varbūt tur pagarinātās grupas laikā visi sēž paklausīgi kā jēriņi un pilda mājas darbus, bet tikai ne pie mums.

Jau pirmajā sapulcē, kad klases audzinātājai rakstīju iesniegumu par to, ka vēlos, lai manam dēlam tiktu nodrošināta vieta pagarinātajā grupā, viņa man paziņoja- jums tiešām to vietu vajag, neviens nevar bērnu pēc stundām savākt? Neceriet, ka viņš pagarinātajā izpildīs mājas darbus.

Un taisnība ir. Mājas darbi tika izpildīti retu reizi, jo, kā stāstīja dēls, pagarinātās grupas laikā valda pastiprināts haoss- kliegšana, ārdīšanās, un vai tādā atmosfērā ir iespējams normāli izmācīties, koncentrējoties darbam? Es zinu, ka man pašai nepieciešams miers un klusums, ja ir vajadzība koncentrēties tekstiem, skaitļiem, kur nu vēl bērnam. Protams, ir arī gadījumi, ka bērns mājas darba uzdevumu precīzi neizprot un labprāt lūdz skolotājai palīdzību, taču pagarinātajā grupā, kurā ir bērni no vairākām klasēm, protams, ka skolotājai nav ne laika, ne vēlmes iedziļināties un kaut ko vēl skaidrot vai mācīt.

Tā nu visi bērni tur tās stundas pēc mācībām līdz ierodas vecāki ganās un ārdās. Vēl viena lieta, kas dēlam ļoti nepatīk pagarinātās stundas sistēmā, ir tas, ka dienas ietvaros tiek nomainītas vairākas klases un skolotāji. Ja vēl ar skolotājiem vēl būtu ok, tad ik pēc stundas kārtot atkal somu, lai dotos uz nākamo klasi, baigi forši nav. 

Tāpēc sirdī tik ļoti labi saprotu dēla lūgumus, lai tikai pēc stundām viņam nelieku palikt pagarinātajā grupā.

Kā tiek organizēta pagarinātā dienas grupa jūsu bērnu skolās? Vai ir organizācija un iespēja bērnam izmācīties, vai arī valda pilnīga anarhija kā mums, kad ir bļaušana, kautiņi, citu apcelšana?

lauvinja lauvinja 24. Feb 2020, 22:32

Manu bērnu skolā pagarinātā grupa ir ekstra 1 un 2 klasē. Izmācīcās tikai super čaklie un apzinīgie. Pārsvarā izmantoja kā punktu, kur pavadīt laiku starp ārpusklases nodarbībām. Mazās skolās varbūt ir citādi, bet lielās or ierobežoti resursi - sākot no telpu pieejamību, beidzot ar pagarinātās grupas skolotājām. Mācību gada griezumā praktiski visu laiku ir vismaz viena vakance uz pagarinātās grupas skolotājas vietu, nav gribētāju.

Jā manā laikā (ha, ha, tas bija sen), mums katrai klasei bija sava pagarinātā grupa, izmācījāmies, pārbaudīja mājas darbus, paskaidroja, ja vajadzēja, izdauzījāmies pa lauku vai pa lielajiem skolas koridoriem (lauku skolas priekšrocība).

Šobrīd pagarinātā grupa pilda praktiski tikai pieskatīšanas pakkalpojumu funkciju un to pašu ne pārāk labā kvalitātē. Ja ir iespēja, tad tiešām iesaku bērnu tur neatstāt. Būs vairāk laika ko veltīt mājas darbiem.