Kas ir virtuālā realitāte un kāpēc tā patīk jauniešiem?

Kas ir virtuālā realitāte un kāpēc tā patīk jauniešiem?

12. Aug 2022, 13:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Strauji attīstoties tehnoloģijām, pieaug ne tikai patērētāju ērtības un iespējas, bet arī prasības. Savā ziņā esam kļuvuši pat izlutināti, jo dažādu preču un pakalpojumu piedāvājums nemitīgi paplašinās, nodrošinot augstas kvalitātes produktus un izcilu lietošanas pieredzi.

Augot pieprasījumam pēc kaut kā unikāla, jau pāris gadus mūsu ikdienā ir ienākusi virtuālā realitāte. Kā tas izpaužas izklaides industrijā un kādēļ tā piesaista tik lielu jauniešu uzmanību? Lasi šo rakstu un esi lietas kursā par visu!

Kas ir virtuālā realitāte?

Virtuālā realitāte jeb VR ir fiziski neeksistējoša pasaule, ko cilvēks uztver ar savām maņām:

●      redzi;

●      tausti;

●      dzirdi.

Viss notiekošais virtuālajā pasaulē ir pielīdzināts tam kā tas fiziski notiktu reālajā dzīvē balstoties uz dažādiem fizikas likumiem. Tomēr papildu iespaidu radīšanai, tēliem tiek piešķirtas dažādas ekstras, piemēram, spēja lidot, spļaut uguni, ceļot laikā, transformēties u.tml.

Pārsteidzoši fakti par VR:

●      šobrīd virtuālās realitātes tehnoloģijas izmanto ap 171 milj. cilvēku visā pasaulē;

●      salīdzinot 2022. gadu ar 2018. gadu, pieprasījums pēc VR ierīcēm ir pieaudzis vairāk nekā 16 reizes;

●      noskatoties tikai 2min. video par VR, cilvēks uzreiz ir ieinteresētāks un gatavāks iegādāties VR tehnoloģijas;

●      79% respondentu, kas ir izmantojuši VR tehnoloģijas, vēlas tās izmantot arī turpmāk;

●      53% aptaujātie apgalvo, ka labprātāk iegādātos tā zīmola produktus, kas savā darbībā izmanto VR tehnoloģijas;

●      78% amerikāņiem virtuālā realitāte un tās tehnoloģijas ir labi pazīstamas;

●      tikai 4% respondentu vecumā no 14 līdz 19 gadiem apgalvo, ka viņiem nav intereses par virtuālo realitāti.

 

Šie fakti pierāda, cik populāra ir virtuālā realitāte, kā arī parāda tās nozīmi jau tuvākā nākotnē. Kā šis tehnoloģiju ceļš sākās?

Foto: freepik.com

Mazliet no vēstures

Par virtuālo realitāti vairāk sāka runāt 1960. gados, kad mākslīgā intelekta jēdzienu ieviesa amerikāņu IT speciālists Mairons Krīgers. Viņš tiek uzskatīts par VR un paplašinātās realitātes pētnieku. Savukārt šobrīd izmantoto terminu “virtuālā realitāte” 1989. gadā ieviesa datorzinātņu pētnieks Džarons Laniērs. Zinātniskās fantastikas žanrā virtuālā realitāte tiek uzskatīta par cilvēka spēju sazināties ar kibertelpu.

Pirmā VR sistēma

"Aspena kinokarte" (no angļu val. “Aspen Movie Map”) ir pasaulē pirmā virtuālās realitātes sistēma, kas izveidota 1977. gadā. Tā bija virtuāla karte, ar kuras palīdzību varēja virtuāli izstaigāt Aspenas pilsētu Kolorādo štatā. Lietotājiem bija iespēja izvēlēties vasaras vai ziemas režīmu.

Pašlaik virtuālā realitāte tiek plaši izmantota dažādās jomās, piemēram:

●      arhitektūra un dizains;

●      militārā;

●      celtniecība;

●      mārketingā;

●      medicīnā un zinātnē;

●      izklaidē u.c.

VR pasaules tirgū apgrozās miljoni un šī summa turpina pieaugt. Virtuālā realitāte Rīgā arī kļūst aizvien populārāka - notiek turnīri, kā arī rodas jauna virtuālās realitātes istaba aktīvās atpūtas centrā “GUNSnLASERS”. Turpini lasīt un uzzini noderīgu informāciju!

Virtuālā realitāte Rīgā

Lai arī pasaulē virtuālā realitāte ir pazīstama jau gadiem ilgi, pie mums, Latvijā, tā tikai pamazām kļūst pieprasīta. Protams, tehnoloģiju fanāti par to jau ir dzirdējuši sen, tomēr tāds pakalpojums kā virtuālās realitātes istaba nav nemaz tik plaši pieejams. Tomēr ir labas ziņas!

Jauna virtuālās realitātes istaba

Visiem datorspēļu un IT jomas interesentiem tagad ir pieejama virtuālā realitāte Rīgā, Mārkalnes ielā 10. Šī virtuālā realitātes istaba atrodas izklaides parkā “GUNSnLASERS”, kas piedāvā arī tādas aktīvās atpūtas iespējas kā:

●      lāzertags jeb lāzera peintbols;

●      klasiskais peintbols;

●      soft peintbols;

●      reball jeb peintbols ar gumijas bumbiņām;

●      airsoft;

●      elektrokartings.

 

Kopš 2022. gada visiem “GUNSnLASERS” klientiem ir pieejama arī virtuālā realitāte - mūsdienīga un elpu aizraujoša izklaide, kas sagādās neaizmirstamas emocijas un reālistisku pieredzi. Turpini lasīt un uzzini plašāk par piedāvājumu!

Foto: gunsnlasers.lv

Virtuālā realitāte ar “GUNSnLASERS”

Uz vietas aktīvās atpūtas centrā Mārkalnes ielā 10, Rīgā, ir pieejamas šādas spēles:

●      Beat Saber;

●      Onward;

●      Creed: Rise to Glory;

●      Arizona Sunshine;

●      Blade & Sorcery: Nomad;

●      The Room VR: A Dark Matter un vēl citas aizraujošas VR spēles.

Šīs ir vienas no populārākajām VR spēlēm visā pasaulē, tādēļ patiks ikvienam datorspēļu cienītājam. Virtuālā realitāte ir aizraujoša pieredze gan bērniem, gan jauniešiem un pieaugušajiem. Atklāj spēles prieku “GUNSnLASERS” VR istabā Rīgā!

Darba laiks un cenas

Izklaides parks “GUNSnLASERS” strādā katru dienu pēc iepriekš veiktas rezervācijas. Var atnākt uzspēlēt arī spontāni, bet tomēr labāk iepriekš piezvanīt pa tel.27274646 vai uzrakstīt e-pastu uz info@gunsnlasers.lv un pārliecināties par brīvajiem laikiem. Labākais, ka virtuālā realitāte ir piemērota izklaide arī tad, ja nav lielas kompānijas - var droši iet uzspēlēt vienatnē vai divatā. Ja ir vēlme nosvinēt dzimšanas dienu, izlaidumu vai citus svētkus plašākā ģimenes un draugu lokā, tad iesakām izvēlēties izdevīgo ballīšu piedāvājumu!

Foto: gunsnlasers.lv

Īpašais piedāvājums pasākumiem

Virtuālā realitāte ir labs veids, kā nosvinēt jebkurus svētkus, jo šī aktivitāte ir atbilstoša gan bērniem, gan pieaugušajiem. Interesanti būs visiem! “GUNSnLASERS” virtuālās realitātes istaba piedāvā izklaidi līdz pat 15 cilvēku kompānijai. Papildus paņemot vēl braucienus ar elektrokartingiem vai lāzertaga spēli, var sarīkot turnīru arī vēl lielākai grupai vai darba kolektīvam.

“GUNSnLASERS” virtuālās realitātes istabas īpašajā pasākuma piedāvājumā ietilpst:

●      2 virtuālās realitātes brilles ar spēlēm un ekrāniem;

●      izremontēta atpūtas telpa individuāli jūsu grupiņai;

●      galdiņš, uz kura uzklāt savas līdzi paņemtās uzkodas un dzērienus;

●      novuss, galda futbols un citas galda spēles;

●      autostāvvieta izklaides parka teritorijā;

●      instruktors, kurš palīdzēs ar tehniskajām niansēm un spēļu noteikumiem.

 

Lasi vairāk mājaslapā www.gunsnlasers.lv un izmanto šo iespēju, ja vēlies savam bērnam sarīkot interesantu un atmiņā paliekošu ballīti! Virtuālā realitāte ir mūsdienīgs izklaides veids, kas kļūs tikai populārāks. Esi viens no pirmajiem, kas to izmēģina jaunajā VR istabā Rīgā, Mārkalnes ielā 10!

Titulbilde: freepik.com