Kādu zobu pastu izvēlēties bērnam?

23. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Žilbinošs smaids ir mūsu skaistākā rota, tomēr ne vienmēr  bērniem patīk no rītiem un vakaros mazgāt zobus, nereti to aizmirstas izdarīt. Kāpēc svarīgi kopt jau piena zobus un kā izvēlēties zobu pastu?

Lai gan piena zobi izkrīt un pakāpeniski nomainās, tie jākopj tikpat čakli kā kaula zobi, jo tas ietekmē bērna kopējo veselības stāvokli un pastāvīgo zobu, ar kuriem bērnam būs jādzīvo visu atlikušo mūžu, veselību.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties zobu pastu? “H.B. Brieger” ražošanas vadītāja Sņežana Geijere uzsver, ka izvēlētajā zobu pastā jābūt:

  • abrazīvām vielām, lai varētu notīrīt zoba virsmu;
  • fluorīdam (fluora saturam zobu pastā jābūt 1000-1500 ppm);
  • virsmas aktīvām vielām, lai vieglāk notīrītu no zobiem netīrumus;
  • izejvielām, kas nomāc baktēriju veidošanos.

Tāpat arī zobu pastai var būt pievienoti dažādi ekstrakti un kalcijs, kas palīdzēs novērst jutīgu zobu problēmu.

Zobu veselībai svarīgs ne tikai izvēlētās zobu pastas sastāvs, bet arī zobu tīrīšanas tehnika. Tam piekrīt zobārste Ilze Žuravļova, norādot, ka galvenā ir pareiza tīrīšanas tehnika – apakšžoklī zobus jātīra no apakšas uz augšu, notīrot arī virsējās kožamās virsmas, savukārt augšžoklī zobus tīra no augšas uz leju.

Lielākiem bērniem var izvēlēties gan elektriskās, gan manuālās zobu birstes, savukārt bērni skolas vecumā jau var izmantot tās pašas zobu pasta, kuras lieto arī pieaugušie.