Kad bērniņš slapina gultiņā, meklē atbalstu!

29. Oct 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna slapināšana gultā tad, kad zinām, ka mazais jau ir izaudzis no autiņbiksīšu vecuma, nav nekas neparast. Šī ir izplatīta problēma visā pasaulē, taču labā vēsts ir tāda, ka šo problēmu ir iespēja risināt. Pirmkārt mums ir jāatzīst pašiem sev, ka tas, ka bērns regulāri slapina gultā miedziņa laikā, nav nejaušība un negadījums, kas noticis vien dažas reizes. Tāpat tas nenotiek tāpēc, ka bērns ir par slinku, lai pamostos un aizietu līdz tualetei un labāku laiku gaidīšana vai rāšanās nepalīdzēs. 

Visu svarīgo par bērnu slapināšanu gultā meklē www.bernuenureze.lv

Pirmais, ar ko būtu jāsāk, ir jāuzzina pēc iespējas vairāk par to, kas ir šī slapināšana gultā jeb enurēze. Par bērnu enurēzi mūsdienās ir daudz informācijas, protams, reizēm tā mēdz būt balstīta mītos, tāpēc vislabāk informāciju smelties no drošiem avotiem. Pirms laba laika tika atklāts interneta portāls bernuenureze.lv, tajā ir iespēja uziznāt ne tikai to, kāpēc bērns slapina gultā miedziņa laikā, tur atrodama arī vērtīga informācija, kā risināt šo jautājumu. Šajā interneta portālā ir gan speciālistu viedokļi un ieteikumi – gan rakstītā, gan video formātā, turklāt dažādu speciālistu viedokļi – psihologu, ārstu, homeopātu. Nozīmīgi ir arī tas, ka interneta portālā bernuenureze.lv ir iespēja lasīt citu  vecāku pieredzes stāstus.

Dodamies pie speciālista, lai uzzinātu, kā palīdzēt savam bērnam

Tiklīdz esam apjautuši to, ka bērna slapināšanu gultā nav nejaušība un tas rada stresu ne tikai mums – vecākiem, arī bērns ir par to noraizējies, meklējam palīdzību. Pirmais solis notiekti ir došanās pie ģimenes ārsta, kurš mūs nosūtīs pie speciālista pārbaužu veikšanai, jo jāsaprot, ar ko ir saistīta šī slapināšana gultā, lai saprastu, kāda varētu būt iespējamā ārstēšana – vai tas būs urologs, kurš mums palīdzēs, iespējams tas būs psihologs, bet varbūt vēl kāds cits speciālists, kurš zinās ieteikt, kā šo problēmu risināt tieši mūsu ģimenē, jo patiesībā šis ir stāsts ne tikai par bērnu un viņa grūtībām, tas ir par mums visiem, kas dzīvo zem viena jumta.

Nerājam bērnu, tas nepalīdzēs 

Sajūtas, kuras piedzīvo vecāki, kuru bērns slapina gultiņā, var būt dažādas – neziņa, izmisums, arī dumsas. Taču neviena no tām nepalīdzēs tikt pie risinājuma. Mēs ar dusmošanos varam panākt tikai pretēju efektu – bērns sāks justies vainīgs par to, kas ar viņu notiek un problēma var tikai saasināties. Ticiet mums, bērns to nedara par spīti vecākiem - tas ir veids, kā mūsu lolojums signalizē – kaut kas mūsu dzīvē nenotiek tā kā vajadzētu, palīdziet man. Tāpēc reaģēt vajadzētu nekavējoties. Ja reiz mūs šādas nedienas ir piemeklējušas, mēģināsim to atrisināt ar pirmās palīdzības lietām – neliksim bērnam gulēt slapjā gultā visu nakti.

Mūsdienās ir piejamas autiņbiksītēm līdzīgas biksītes bērniem pēc četru gadu vecuma, kas ir plānākas, ar lielāku uzsūktspēju un teju nemanāmas zem apģērba. Ļausim viņam tās vilkt pirms došanās pie miera, tāpat tās varam dot līdzi bērnam uz bērnudārzu diendusai, jo bērni pirmsskolas vecumā ļoti kautrējas par to, ka pieslapinājuši gultu diendusas laikā. Tas var būt risinājums, ja bērns dodas nakšņot pie draugiem, lai viņam nenāktos piedzīvot nepatīkamus mirkļus. Šīs autiņbiksītēm līdzīgās biksītes noteikti nebūs problēmas risinājums, taču palīgs gan, jo bērnam ir savrīgi sajust vecāku atbalstu un sapratni. Mēģināsim uzveikt savas emocijas, neļausim tām noteikt mūsu un bērnu dzīvi, mēs varam saviem bērniem palīdzēt.

20121128173408-44521.jpg

www.bernuenureze.lv