Gatavojamies skolai: Vai bērnam uz skolu dot līdzi telefonu?

Gatavojamies skolai: Vai bērnam uz skolu dot līdzi telefonu?

18. Jul 2019, 20:33 SkolēnaMamma SkolēnaMamma

Līdz 1.klasei nu jau atlikuši vien pāris soļi, tāpēc pamazām veicam lielos pirkumus, lai augusta pēdējā nedēļā nebūtu jāskrien drudžaini pa veikaliem, meklējot visu vajadzīgo.

Soma ir iegādāta, bērns pieteikts jau arī skolēna kartes (e-talona) izgatavošanai, un tagad lielais jautājums ir par to, kādu rakstāmgaldu iegādāties. Man skolas laikā bija smagnējs koka galds, kas aizņēma gandrīz pusi istabas. Taču izturīgs bez sava gala. Domāju, ja vecāki nebūtu veikuši mājās remontu un no galda atbrīvojušies, tas kalpotu vēl pārdesmit gadus. Tagad gan izvēle rakstāmgaldiem ir nežēlīgi plaša un prātojam, kādu galdu pirkt? Vai ieguldīt pāris simtus eiro, lai nopirktu ergonomisku galdu, kas ir pielāgojams bērna augumam, vai arī izvēlēties lētāku IKEA variantu? Ja godīgi, nav ne mazāko ideju.

VAI

Vīrs dažbrīd pat izsaka ideju, ka rakstāmgalds nemaz nav nepieciešams - lai sēž pie virtuves galda un mācās. Tomēr ātri vien viņu pārliecināju, ka šis ir pēdējais variants - galds nav piemērots, lai pie tā ilgstoši sēdētu un mācītos, rakstītu, nav atbilstoša apgaismojuma, kas mācoties un lasot ir ļoti būtiski. Tāpēc atliek vien meklēt variantus ideālajam rakstāmgaldam. Varbūt ir ieteikumi?

Lūk, šis ir viens no mums patlaban aktuālajiem jautājumiem, savukārt otrais - vai pirmklasniekam ir vajadzīgs mobilais telefons? Atzīšos, ka ar to man nav pilnīgi nekādas pieredzes, jo, kad mēs augām, tad šādu ierīču nemaz nebija, bet tagad ir laiki, kad jau bērnudārzā viens otram lielās par to, ka viņam ir mobilais. Zinu, ka daudzi vecāki bērniem pērk mobilos telefonus uz 1.klasi. Tajā pašā laikā klases audzinātāja jau pateikusi, ka mobilos telefonus skolā izmantot nedrīkstēs, tātad, no tā nav īstas vajadzības, ja vien, dodoties pakaļ bērnam, lai piezvanītu un teiktu, ka tūliņ būsim pakaļ. 

Sliecoties par labu tam, ka mūsu dēls iztiks bez mobilā telefona, atkal nonāku otrā grāvī - ja visiem telefoni būs, tikai viņam nē? Vai dēls nejutīsies atstumts, jo zināms, ka mūsdienās draudzība lielākoties tiek balstīta tikai uz to, cik "krutas" mantas ir otram. Ieteicu vīram ideju, ka varētu dēlam nopirkt vienkāršu podziņtelefonu, lai pēc stundām varētu sazvanīt, bet vīram atkal taisnība - ja Klāvs vienīgais būs ar podziņtelefonu, kamēr citi ar glaudāmajiem aparātiem, pārējie par viņu smiesies. Koks ar diviem galiem. Tāpēc būšu priecīga uzklausīt jūsu pieredzi par to, vai bērnam 1.klasē ir nepieciešams mobilais telefons.

tumbalumba tumbalumba 23. Aug 2019, 15:44

Es bērnam biju iegādājusies Bērnu drošības pulkstenis MyKi, kuru mācību gada laikā ņēma līdzi pāris reizes, kad devās ekskursijā. Skolas sākumā skolotāja uzreiz pateica, ka telefoni nav vajadzīgi. Nepieciešamības gadījumā ar mums sazināsies pašas skolotājas un arī mēs paši varam sazināties ar bērniem caur skolotāju. Pirmajā mācību gadā bērnu vedām un arī sagaidījām no skolas, jo tāda ir skolas politika, līdz ar to neizjutu nepieciešamību bērnam gādāt telefonu. Šogad ies otrajā klasē un viņam vēl aizvien ir MyKi pulkstenis. Telefonu vēl neplānoju pirkt, jo nepieciešamības gadījumā varu sazināties ar abām skolotājām un arī bērns var darīt to pašu.
Nevarētu teikt, ka dēļ telefona nebūšanas kāds ar manu bērnu spēlējas mazāk!
Manuprāt pirmajā klasē telefonu nevajaga, bet šajā jautājumā nebūs vienas konkrētas pareizas atbildes, katrs vecāks dara pēc savām sajūtām.

Baiba Will Baiba Will 18. Jul 2019, 20:48

Mums gan vēl gads bērnudārzā, bet jau šobrīd domāju ko un kā darīt ar telefonu, vai vajag?- domāju, ka noteikti, bet jā - podziņu? Vai neapsmies (jo šobrīd šķiet bērni ir īpaši nežēlīgi attiecībā uz to, kas te ir, cik maksāja, kāda firma,brends). Nodomāju, iegādāšos pulksteņveida telefonu, vienlaicīgi arī gps..ja nu bētns kautkur noklīst.., bet arī - pārējie skolnieki "glaudīs" savus iphone VAI spēlēs spēlītes.. manējais sēdēs stūrī un skaitīs zirnekļus.. ja..
Bet var jau būt, ka vnk jāatdod kāds vecāks skārienjūtīgs telefons..