DISKUSIJA: Skolēna mācību stūrītis

DISKUSIJA: Skolēna mācību stūrītis

13. Oct 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveiciens visām lasītājām Māmiņu Klubā!

Sen nekas nav rakstīts Skolēnu klubiņam, bet tam ir arī savi iemesli. Lieta tāda, ka bijām nopietni apslimuši, un ar jaunāko bērniņu bijām pat slimnīcā. Tagad jau viss iet uz labo pusi, un es cenšos ieiet tajā ritmā, kuru mums piešķīrusi skolas dzīve.

Skolā (sagatavošanai) uzdot sāk mājas darbus, bet kopā ar tiem mainās arī dzīves ritms, un jāiekārto arī skolēna stūrītis.

Jo mājas darbus nav nemaz tik vienkārši pildīt, tiklīdz sākam ko darīt, momentāli ēst, dzert sāk gribēties, paliek auksti vai arī vajag uz tualeti. Protams, var nebūt arī ērtilēmas ar apgaismojuma piemērotību utt.

Tāpēc, lai atrisinātu šo "neērtību problēmu", un, otrkārt, jau no sākuma ierādītu, kā pareizi jāsēž pie galda, sākām izskatīt pareizās mēbeles variantus.

Teikšu godīgi - Latvijā skolēnu mācību vietas iekārtojuma izvēle ir visai maza, varbūt, ka tā ir laba, kad vairs nav aktuāla. Bet, kad tev ko vajag, cūcības likums, neko jēdzīgu atrast nevar.

Bet pētot visu internetā, ko izdevās vien atrast, pievilcīgākais komplekts šķita Comf Pro firmas komplekts - transformers (galds + krēsls). Tādu ir daudz variāciju. Te ir viens no tiem.

 

20150923134009-77045.jpg

Internetā atradu, ka bērnu mēbeles COMF-PRO augot kopā ar bērnu, tās viegli pakļaujas bērna augšanas procesiem un uzdevumiem. Bērnam augot vienkārši, jāpaceļ galds augstāk, un jāmaina, ja nepieciešams, galda virsmas leņķis.

Apskatot dzīvajā, vispār šajās mēbelēs iemīlējos, bet jāņem vērā viens BET.. šīs mēbeles aizņem daudz vietas. Bet, ja dzīvoklī katrs centimetrs ir no svara, tad vai nu no kaut kā jāatbrīvojas, vai arī jāiztiek bez šīm mēbelēm. Pie tam, cena par šādu komplektu ir ap 400 eiro, vismaz.

Šīs mēbeles var atrast daudzos veikalos, piemēram, ELKOR, bet ņemot vērā, ka tur ir bieži atlaides, tieši tur būs lētāk šādas mēbeles, nekā MEBELES24 vai Čiekurā. Bet tā kā mācību gads ir jau pašā plaukumā, praktiski viss ir jau izpārdots. Bet, ja pasūta, jāgaida 2-4 nedēļas. Kad meklējām šīs mēbeles, atradām tādu veikalu kā RDG MEBELES, kur ir pašas lētākās cenas, un praktiski viss ir uz vietas.

Kā rakstīju jau augstāk, nolēmām tomēr neiegādāties šīs mēbeles, mazās platības dēļ, jo tad sanāktu, ka Nika sēdētu tieši pretī savai gultai, un atradām zelta vidusceļu.

Nopirkām šīs virmas galdu, kas it kā ir parasts rakstāmgalds. Nolēmām pirkt tieši šo, jo zinām, kā tas ir sēdēt 8 stundas darbā, un, cik svarīgi ir, lai galds būtu pareizais un piemērotākais, kā arī ērtākais. Šo galdu var regulēt, un, lai kājas būtu 90 grādu leņķī, nopirksim paliktnīti, kas arī ir regulējams.

Mums bija ļoti svarīgi, lai bērns sēdētu pareizi, jo paskatoties uz mani un vīru, jau kļūst skumji. Viņam ir patstāvīgas problēmas ar muguru, bet man jau vispār..

20150923134100-83728.jpg

Bērnam pieaugot, rakstāmgalds jāmaina atbilstoši augumam. Tam jābūt tādam, lai starp seju un burtnīcu rastos aptuveni 30 līdz 40 cm atstatums.

  • Sēžot pie galda, mugura jāatbalsta pret krēslu, rokām jāatrodas uz krēsla roku balstiem, gūžas ir 90 grādu leņķī, ceļgali – 90 grādu leņķī, pēdiņas pie zemes. Ja bērns tomēr rakstot sakumps vai būs spiests celt roku augšā, uzraut plecu, acīmredzot nav pareizs galda augstums.
  • Daudzi bērni labprāt uzrāpjas uz krēsla, pievelkot zem sevis kājas, vai sēž sāniski. Ja cilvēkam ir „O tipa“ kājas, viņš bieži sēdēs dažādās turku sēdēs, bet, ja ir tā sauktās „X“ kājas, viņš sēžot satuvinās ceļgalus. To nevajadzētu ļaut. Ideālais stāvoklis locītavām, kad to kapsulas ir relaksētas, muskuļi apkārt normālā darba režīmā, nevis ekstrēmā iestiepumā, ir tad, kad tās atrodas centrā.
  • Vecākiem noteikti vajadzētu sekot līdzi, lai bērns sēdētu pareizi, nevis ieritinātos ekstravagantā jogas pozā. Pašu atvasi motivēt ir grūti. Jāatceras, ka bērns mācās no tā, ko redz. Ja vecāki izgāžas krēslā un prasa, lai bērns sēdētu taisni, tas nedarbojas. Pieaugušajiem jāseko līdzi, kā paši sēž, pretējā gadījumā uz aicinājumu: «Sēdi taisni!» no bērna pretī saņemsi: «Un kā tu pati sēdi?»  Tā ir stājas higiēna, tāpat kā zobu tīrīšanas process. Ergonomika un  vingrošanas kultūra arī ir tāpēc, lai vēlākos gados nebūtu jāiet pie neiroķirurga. Stāja jākopj jau no bērnības un visai ģimenei.
20150923134141-27320.jpg

 

Tāda bija mūsu mācību stūrīša iekārtošanas pieredze. Kā jums gājis šajā ziņā?

Vai jums ir svarīgi, lai bērns sēdētu pareizi?

Kā izvēlējāties mēbeles? Ko tieši izvēlējāties? Kur pirkāt?

Vai arī jums šķiet, ka mēbeļu izvēle skolēnam Latvijā ir niecīga?

13. Oct 2015, 08:07

Es arī jau ilgāku laiku domāju tieši par šīm mēbelēm bērniem. No kāda auguma paredzēts galds un krēsls?