Citos laikos citi tikumi

Citos laikos citi tikumi

27. May 2019, 15:41 gucci123 gucci123

Pēc kārtējām brīvdienām man uznāca kārtējais pārdomu brīdis par to, kā mainījušies laiki, kopš maniem pusaudžu gadiem.

Proti, brīvdienās pie mums viesojās mana vīra meita no pirmās laulības, kurai šobrīd ir 12 gadi. Šoreiz viņa mani pārsteidza ar diezgan spilgtu make-up – uzkrāsoti acu plakstiņi un skropstas, lūpas ietonētas ar lūpu krāsu. Biju ļoti pārsteigta, jo līdz šim nebiju viņu redzējusi šādi uzkrāsotu bez iemesla (ballīte, deju konkurss u.tml.). Taču jāatzīst, ka biju nepatīkami pārsteigta, jo, manuprāt, make-up bija pārāk spilgts un uzkrītošs.

Laikam esmu stingri audzināta, jo pati sāku izmantot dekoratīvo kosmētiku tikai ap 15 vai 16 gadiem, un arī tad, viegli iekrāsoju lūpas. Atceros, ka skolas noteikumos bija rakstīts, ka meitenes nedrīkst spilgti krāsoties vai nepiedienīgi ģērbties (mūsdienās atsegts vēders ar nabu laikam nav nekas īpašs). Un visiem – kā skolotājiem, tā klases biedriem un vecākiem šāds aizliegums nelikās nekas īpašs, t.i., izņemot skolas diskotēkas, neviens ikdienā provokatīvi nekrāsojās un neģērbās.

Būtībā man nav pretenziju, ja pusaudze krāsojas, taču, manuprāt, tas ir jādara gaumīgi un atbilstoši dzīves situācijai (skola, ballīte, baseins utt.), jo mazgadīga uzkrāsojusies pusaudze neizskatās vecāka – viņa vienkārši izskatās provokatīvi un nepiedienīgi. Protams, tas var piesaistīt vecāku puišu vai vīriešu uzmanību (kas nereti arī glaimo) un rezultātā meitene var kļūt par savu provokāciju upuri.

Otrkārt, šāda pusaudze (īpaši skolā) novērš uzmanību no mācībām (gan savu, gan svešu).

Treškārt, jo ātrāk sieviete uzsāk izmantot dekoratīvo kosmētiku, jo ātrāk notiek ādas novecošana. 

Tā kā man ir dēls, šāda pieredze man ir gājusi secen. Taču jau šobrīd es savam dēlam stāstu, skaidroju un rādu, kas ir/nav pieklājīgi, kas ir provokatīvi un kādas sekas var būt šādām provokācijām.

Līdz ar to es aicinātu dalīties savā pieredzē arī citas mammas (meiteņu un zēnu). 

Gucci123

 

P.S. Bilde no facebook dzīlēm.  

flower.of.hope flower.of.hope 28. May 2019, 11:06

lauvinja

Jā, es nopietni. Uz mani tas tajā vecumā nostrādāja. Bet nu raksturi jau dažādi un viena recepte nebūs. Domāju, īpaši ja informācija nāk ne no vecākiem, bet no kāda ar kuru pusaudzim ir labas attiecības var nostrādāt. Reizēm jau tā ir tikai metode, lai iespītētu vecākiem un izcīnītu neatkarību.

gucci123 gucci123 28. May 2019, 09:07

Es nejaucos vīra meitas dzīvē un neaizrādu, jo viņai ir sava mamma un tētis. Aizrādu tikai tad, kad izskats un uzvedība ir neadekvāta mūsu mājās, jo, dzīvojot zem viena jumta kaut vai pāris dienas, ir jāprot pielāgoties. Ne velti saka: nenāc ar savu bībeli svešā baznīcā.
Bet kopumā man prieks, ka te minētie viedokļi tomēr sakrīt, ka katram vecumam ir savas štelles un kas par ātru, tas par skādi. Nevienu nenosodu, aicinu vairāk mācīt dekoratīvās kosmētikas lietošanu kontekstā ar veselības aspektu, nevis ar skaistuma etaloniem (kas nu katram var būt savi).

lauvinja lauvinja 28. May 2019, 08:58

flower.of.hope
Nopietni domā, ka 12 gadu vecumā kāds domā par sejas ādu nākotnē?

lauvinja lauvinja 28. May 2019, 08:57

Es gan teiktu, ka nekas nav mainījies kopš tā laika, kad es gāju skolā. Bija mums klasē pamatskolā krāšļotas meičas ar super miņukiem, skola cīnījās, ebt deizgan bezcerīgi. Tā tagad skolā ir krāšļotas meičas, ar pusplikām pakaļām un lieliem dekoltē sastopamas. Un šeit akmens metams vecāku dārziņā (starp citu, vecāki ir mamma UN tētis), kuri nemāk iemācīt mazām meitenēm kas kur ir pieklājīgi, jo visbiežāk paši ir no sugas ar pliku pakaļu un lielu dekoltē ikdienā un slēpošanas džemperi un džinsām operā.

Mana jaunkundze nu jau vidusskolniece, izkrāsojās teātra pulciņā tik daudz, ka ildienā kosmētiku lieto minimāli, toties prot smuki un prefesionāli uzlikt grimmu, ja vajag. Pamatskolā bija mazbariņš ar krāšļiem un plikiem dibeniem klasē, kā droši vien jebkurā klasē.

Puikam kā reiz 12, klasē meitenes lielākoties smuki gaumīgi ģērbtas, ir pāris paplikiem dupšiem, bet kopumā viss vēl priekšā.

Konkrētajā situācijā, varbūt tas bija "brīvdienu kaujas krāsojums"?

flower.of.hope flower.of.hope 27. May 2019, 23:10

Piekrītu, manuprāt šodien pusaudžiem ir pārāk liels spiediens pēc iespējas ātrāk pieaugt... Bet nu tavā gadījumā neiejauktos, tas būtu jārisina tavam vīram.

Var jau būt ka uzzinot, ka tas nāk par sliktu sejas ādai pārdomātu divreiz.