Ārsti un alkohola ražotāji apņemas kopīgi mazināt bērnu un jauniešu alkoholismu

Ārsti un alkohola ražotāji apņemas kopīgi mazināt bērnu un jauniešu alkoholismu

29. Jan 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) un vairākas alkoholisko dzērienu nozares nevalstiskās organizācijas šodien parakstīja vienošanos, kas paredz kopīgi mazināt jaunatnes iespējas iegādāties alkoholu un nelegālās "dziras" pieejamību.

"Parakstot šo dokumentu, mēs gribam paust sabiedrībai un politiķiem, ka neesam karojošas puses un spējam vienoties par progresīvāko ceļu, kā risināt alkohola aprites jautājumus, tajā skaitā cīnīties pret nekomerciāla un nezināmas izcelsmes alkohola brīvo pieejamību," sacīja Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācijas (LADRIA) valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

LĀB prezidents Pēteris Apinis uzsvēra, ka alkoholisms, un it īpaši bērnu alkoholisms, ir viena no aktuālākajām problēmām Latvijā, tāpēc abas puses izvirzījušas sev divas prioritātes - nelegālā alkohola apkarošana un jaunatnes vismaz līdz 18 gadu vecumam alkoholisma mazināšana.

Apinis vēlētos, lai tuvākajā nākotnē alkohola lietošanu starp nepilngadīgajiem samazinātos vismaz par 10%. Viņš sacīja, ka aptuveni trešā daļa Latvijas bērnu vecumā virs 13 gadiem alkoholu lieto regulāri un lieto daudz, turklāt 90% atzīst, ka arī iegāde viņiem nesagādā grūtības.

LĀB vadītājs arī izteicās, ka "cilvēku vēlme palīdzēt bērniem nenodzerties ir tuvu pie nulles", jo daudzi pieaugušie uzskata, ka izlīdzēt nepilngadīgajiem, nopērkot alkoholu, nav slikti. Viņaprāt, par to liecina arī LĀB veiktais eksperiments, kurā 13 gadus veca meitene lūgusi deviņiem garāmgājējiem nopirkt viņai alkoholu un astoņi tam piekrituši.

Arī Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība (ARTA) ir "par" stingrākiem noteikumiem alkohola patēriņa ierobežošanai un pieejamībai jauniešu vidū, kā arī aktīvāku nelegālā alkohola tirgus apkarošanu, pasākumā norādīja apvienības valdes priekšsēdētājs Vitolds Bremmers.

"Šī vienošanās par sadarbību būs unikāls solis arī Eiropas mērogā, un Latvija būs paraugs, paužot atbildīgu nostāju, kad sadarboties apņemas ārsti un alkoholisko dzērienu nozares organizācijas. Domāju, ka ieguvēji būsim mēs visi un sabiedrība," piebilda LADRIA valdes loceklis Valters Kaže.

Lai sasniegtu izvirzītās prioritātes, visas puses plāno kopīgi strādāt pie jaunām iniciatīvām un likumdošanas normu pilnveidošanas.

Vienlaicīgi ar sadarbības memorandu nozaru pārstāvji šodien parakstīja arī pirmo vienošanos par atbalstu grozījumiem alkohola aprites jomā, kas šobrīd Saeimā pieņemti jau pirmajā lasījumā.

Kristīne Miļūna 
LETA