Ar likumu grib noteikt, ka vecākiem jāpērk mācību piederumi

Ar likumu grib noteikt, ka vecākiem jāpērk mācību piederumi

26. Jun 2013, 09:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecākiem vai personām, kas realizē aizgādību, jābūt pienākumam savu materiālo iespēju robežās nodrošināt sava bērna izglītošanai nepieciešamos individuālos mācību piederumus. Šādus Izglītības likuma grozījumus Saeimā iesniedzis izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Pašlaik grozījumu projekts Saeimā tiek skatīts pirms trešā, galīgā lasījuma.

Vecākiem arī jābūt saistošiem izglītības iestādes padomes lēmumiem par to, kādus individuālos mācību piederumus viņiem ir jānodrošina,liecina likumdošanas datubāzē publicētā informācija par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumiem.

IZM rosina likumā noteikt, ka izglītības attīstības pamatnostādnes turpmākajiem septiņiem gadiem apstiprina Ministru kabinets (MK). Pašreizējā likuma redakcija paredz MK pienākumu pamatnostādnes iesniegt apstiprināšanai Saeimā.

Dombrovskis tāpat mudina no IZM kompetenču saraksta izslēgt nepieciešamību saskaņot pašvaldību izglītības pārvalžu vadītāju pieņemšanu darbā un atbrīvošanu no darba. Savukārt republikas pilsētas pašvaldībām un novada pašvaldībām vairs nebūs pienākuma veikt saskaņojumu ar ministriju, pieņemot darbā un atbrīvojot no darba tās padotībā esošo vispārējās izglītības iestāžu, tostarp internātskolu, speciālo izglītības iestāžu, kā arī interešu izglītības iestāžu, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu sportā vadītājus. Un attiecībā uz profesionālās ievirzes izglītības iestāžu mākslā vai kultūrā vadītājiem pašvaldībai nebūs nepieciešams saskaņojums ar attiecīgās nozares ministriju.

Ministrija aicinājusi veikt arī citas izmaiņas normatīvajā aktā.

Skolas padome lems, kuri mācību piederumi jānodrošina vecākiem

Kā ziņots, Saeimas deputātu 13.jūnijā otrajā lasījumā atbalstītais grozījumu projekts Izglītības likumā paredz, ka katras skolas padome jeb izglītības iestādes padome lems, kuri individuālie mācību piederumi jānodrošina skolēnu vecākiem, sacīja parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V).

Viņa skaidroja, ka likumprojektā vēl var mainīties būtiski aspekti, kad tas tiks skatīts trešajā, galīgajā lasījumā.

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons aicinājis norādīt, ka individuālie mācību piederumi ir pildspalvas, zīmuļi, dzēšgumijas, skolas somas, mapes, ikdienas un svētku apģērbs un apavi, atsevišķu mācību priekšmetu (sports, mājturība un tehnoloģijas u.c.) obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi, materiāli, kurus izmantojot mācību procesā, skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām.

LETA

inese33 inese33 26. Jun 2013, 14:59 lainemiljums

Vjačeslavs Dombrovskis gan ir RP, bet nu jā tā mūsu bezmaksas izglītība priekš vecākiem ir stipri maksas

26. Jun 2013, 12:05

Tikko vēl noteica ka vairs nekas vecākiem nav jāpērk, nu jau pretēji.. Lai tas SC ar visu Vjačeslavu iet dillēs, pacels normālu algu lai to varētu atļauties, tad arī varēs pirkt. Visās ES valstīs skolēni ar mācību piederumiem ir nodrošināti!

lauvinja lauvinja 26. Jun 2013, 10:13

Skaidrībai ir jābūt - kas ko gādā, kas par ko maksā! Tomēr es gribētu ļoti skaidru definējumu individuālajiem mācību piederumiem, par to kas tie ir, kas tur ietilpst.

Esmu rezervēta pret tiesībsarga ierosinājumu "atsevišķu mācību priekšmetu (sports, mājturība un tehnoloģijas u.c.) obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi, materiāli, kurus izmantojot mācību procesā, skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām" jo šo "iztulkojot" var gadīties, ka nāksies iegādāties volejbola bumbu un tīklu, basketbola grozu un citas sportam nepieciešamas lietas, tāpat vienīgais produkts savām vajadzībām radīts varētu būt ēst gatavošanas rezultātā tapušais, jo zeķes, tamborējumi, izšuvumi un citas figņas ir mācību procesa apguvei nepieciešamas un tikai, jo reāli maz no tā visa ir vajadzīgs un pielietojams (piem. sestais telefona maciņš diez vai uzskatāms par dikti noderīgu lietu).

Tāpat aicinātu izvērtēt iespējas un centralizēti iegādāties vizuālajai mākslai nepieciešamos materiālus skolā/klasē, jo man ir prieks par daudzveidību, bet neredzu jēgu viena/divu zīmējumu tapšanai iegādāt kastīti ar zīmēšanas oglēm un taml. Man gan nebūtu nekas pret, ja šo pozīciju organizētu skola un vecāki sadalītu izmaksas uz galviņām, kas būtu gan lētāk, gan efektīvāk.