Drīz skola! Izglītojošas rotaļas un uzdevumi, lai sagatavotos skolai

Drīz skola! Izglītojošas rotaļas un uzdevumi, lai sagatavotos skolai

02. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai skolai jau gatavi? Atlikušās dienas līdz mācību uzsākšanai pavadiet tā, lai 1.septembri sagaidītu atpūtušies un priecīgi. 

Laiku līdz Zinību dienai varat dažādot ar lietderīgām rotaļām un vingrinājumiem, kas palīdzēs atsvaidzināt esošās zināšanas un labāk sagatavoties 1.klasei.

Topošajam pirmklasniekam skolā būs nepieciešama prasme koncentrēt uzmanību uzdevumiem, prasme pazīt burtus, skaitļus un arī labi trenēta atmiņa. Izklausās sarežģīti? Nebūt ne, ja talkā ņemat rotaļas. Lūk, idejas dažām aktivitātēm.

Orientēšanās

Noteikti jau bērnudārzā tavam topošajam pirmklasniekam mācīja iegaumēt mājas adresi, prast orientēties savā rajonā. Tagad varat ar rotaļas palīdzību šīs zināšanas atsvaidzināt - izprintē jūsu mikrorajona karti, atrodat tajā kādu konkrētu ielu un mājas numuru un ar karti rokā kopā ar bērnu dodaties to meklēt "dzīvajā". Cik labi tavs nu jau lielais mazais spēj orientēties sev zināmajā rajonā, lasīt ielu nosaukumus?

Viss, ko zini par...

Šī rotaļa palīdzēs bērnam koncentrēt uzmanību un ātri atcerēties vajadzīgo informāciju. Pavaicā bērnam, ko viņš zina, piemēram, par Latviju. Dod bērnam minūti laika, lai viņš pateiktu to, ko zina par Latviju. Tālāk nākamo tēmu izvēlas bērns un tu minūtes laikā centies pastāstīt visu, ko zini par šo tematu. Tā secīgi pēc kārtas varat atsvaidzināt zināšanas par daudzām tēmām sākot no ģeogrāfijas, beidzot ar dabu, sadzīvi utt.

Dārgumu meklēšana

Pagalmā vai arī mājoklī noslēp kādu pārsteigumu, bet pēc tam sagatavo karti dārgumu meklēšanai, ar bultiņām un soļu skaitu norādot ceļu līdz paslēptajam labumam. Divi soļi pa labi, trīs pa kreisi, pieci soļi pa labi. Rotaļa palīdzēs bērnam attīstīt telpisko domāšanu un prasmi koncentrēties.

Spēlēšanās skolās

Iejušanās skolas rutīnā būs jauns piedzīvojums, jo viss būs jauns, taču jau tagad, vēl pirms septembra sākšanās, vari palīdzēt savam bērnam iepazīties ar uzvedības noteikumiem klasē.

Izveidojat mājās improvizētu klasi, skolas solos sasēdinot rotaļlietas, varbūt pat skolēnu lomā var iejusties paši vecāki. Ļauj bērnam iejusties skolotāja lomā - mācīt jums, skolēniem, burtus, ciparus, zināšanas par dabu, ģeogrāfiju. Mamma, tētis, varbūt arī brālis vai māsa skolēnu lomā var rādīt bērnam piemēru, kā uzvesties klasē stundu laikā.

Burtu mežģi

Bērnudārzā topošais skolēns jau ir apguvis burtiņus un varbūt prot arī lasīt, taču pirms skolas gaitu uzsākšanas varat nostiprināt burtu zināšanas. Kā? Bez lielas piespiešanās un uzspiešanas, tā vietā izmantojot rotaļāšanos. Izvēlies vienu burtu un lūdz savam gandrīz pirmklasniekam izveidot teikumu, kurā visi vārdi sākas tikai ar šo burtu. Piemēram, Sudrabainais suns sētā skaļi smējās. Tālāk ļauj nākamo burtu izvēlēties bērnam un teikumu, kurā visi vārdi sākas tikai ar šo burtu, domā tu. Un tā secīgi viens pēc otra, kamēr visi burtiņi atmiņā atsvaidzināti.

Atmiņas treniņš

Šis vingrinājums palīdzēs attīstīt koncentrēšanās prasmes, dzirdi un atmiņu. Uzdevums pavisam vienkāršs - nosauc vienu vārdu, bērns šo vārdu atkārto, pievienojot vēl vienu. Tālāk tu atkārto abus iepriekš nosauktos vārdus, pievienojot beigās jaunu. Piemēram: 

mamma: kaķis

bērns: kaķis skrien

mamma: kaķis skrien tālu

bērns: kaķis skrien tālu projām

mamma: kaķis skrien tālu projām...

Tā veidosies jūsu vārdu ķēdīte - kurš pirmais sajauks iepriekš nosaukto vārdu secību vai kādu no vārdiem aizmirsīs? Šis vienkāršais, bet reizē arī sarežģītais vingrinājums lieliski palīdzēs trenēt atmiņu.