Viens pats mājās?

Viens pats mājās?

26. Jul 2010, 19:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzām ģimenēm, kurās bērni sasnieguši deviņu līdz 12 gadu vecumu, pienāk laiks, kad jānolemj, vai bērns ir gatavs parūpēties pats par sevi. Ir ģimenes, kurās vecāki dodas uz darbu agrāk, nekā bērnam sākas skola, savukārt citās ģimenēs vecāki beidz darbu daudz vēlāk, nekā bērnam skolā beigušās stundas.

Iespējams, ka kādā ģimenē pēkšņi var izrādīties, ka aukle vairs nevar turpināt darbu, vai arī pats bērns nav apmierināts ar to, kā pieaugušie par viņu rūpējas. Daļa bērnu vēlas izmēģināt ko jaunu un lūdz atļauju palikt mājās vieni paši. Citreiz auklītes pakalpojumi vienkārši ir par dārgu vai arī bērnu nav kur atstāt skolu brīvlaikā. Izšķiršanās par to, ka bērns tiks atstāts mājās viens, ir nozīmīgs lēmums ikvienai ģimenei.

 

Lai gan daļa bērnu, iespējams, ir gatavi uzņemties atbildību par sevi un palikt mājās vieni paši, daudziem vecākiem var būt nepieciešams laiks, lai sagatavotu savu bērnu un sevi pašus šim svarīgajam notikumam. Šis raksts palīdzēs jums veikt nepieciešamos sagatavošanos, lai bērns mājās justos droši un mierīgi.

Vai tavs bērns ir gatavs?

 

Novērtē sava bērna brieduma pakāpi un viņa spēju risināt dažādas grūtības pakāpes situācijas. Ja uz lielāko daļu jautājumu par sava bērna spējām tu vari atbildēt pozitīvi, tas varētu nozīmēt, ka bērns tiešām ir gatavs palikt mājās viens pats.

  • Vai tajos īsajos brīžos, kad bērns ticis atstāts viens pats, viņš labi ticis ar visu galā?
  • Vai no skolas viņš tūlīt dodas uz mājām?
  • Vai, viens palicis, bērns nejutīsies vientuļš vai nobijies?
  • Vai bērns spēs veikt tādus sīkus darbiņus kā sagatavot sev vienkāršu maltīti un atbildēt uz telefona zvaniem?
  • Vai bērns fiziski spēj atslēgt un aizslēgt mājas durvis?
  • Vai bērns spēj patstāvīgi atrisināt nelielas problēmas?
  • Vai bērns zina, kur un kā meklēt palīdzību no malas?
  • Vai bērns zina, kā rīkoties nelaimes vai ārkārtas gadījumos?
  • Vai bērns izpildīs noteikumus, ko viņam uzstādījuši vecāki, un izmantos vienatnē pavadīto laiku lietderīgi?
Iespējas

 

Sākot apsvērt domu par bērna atstāšanu mājās vienatnē, apsver visus iespējamos variantus. Iespējams, ka labākais būs dažādu variantu kombinācija. Pāris dienas nedēļā bērnu, piemēram, varbūt var atstāt, piemēram, pagarinātās dienas klasē skolā.

 

Dažkārt labs variants ir tāds, kad bērnu uzraudzīšanu pārmaiņus uzņemas vairāki vecāki. Piemēram, tu vari pieskatīt kādas citas ģimenes bērnu no rīta, bet viņi tavējo - pēcpusdienā. Vai arī tu vari pieskatīt viņu bērnus vakarā, bet viņi - būt kopā ar tavu bērnu pēc skolas.

 

Ja tavs bērns mājās paliek viens, vismaz reizi nedēļā viņam varētu noorganizēt kādu nodarbību. Daudziem bērniem noteikti patiks pēcpusdienā doties uz sporta vai mūzikas nodarbību, vai arī aiziet ciemos pie draugiem.

Kad sākt

 

Nav viena konkrēta vecuma, no kura bērni būtu gatavi palikt mājās vieni, jo bērni pieaug un nobriest katrs savā tempā. Vecākiem ir svarīgi zināt, vai bērns jūtas pietiekami pārliecināts par sevi, būdams viens, un vai viņam pietiks saprāta un aukstasinības tikt galā sarežģītās situācijās. Vecākiem jāapsver arī tas, vai viņi var rēķināties ar iespējamo kaimiņu, radinieku un draugu atbalstu, ja tāds būtu nepieciešams.

 

Vislabākais veids, kā sākt risināt šo jautājumu, būtu saruna ar pašu bērnu. Uzklausi bērna viedokli un iebildumus. Ja bērnu izredzes palikt mājā vienam uztrauc, tad vecākiem tālāk jārīkojas uzmanīgi. Nebūtu ieteicams bērnu pirmo reizi atstāt vienu pašu situācijas, kas jau pašas par sevi saistītas ar stresu, piemēram, pēc pārvākšanās uz jaunu dzīvokli, pēc vecāku šķiršanās vai kāda ģimenes locekļa nāves.

 

Pieradini bērnu pie vienatnes pamazām, sākot ar īslaicīgu iziešanu no mājas vai pārnākot no darba 15 minūtes vēlāk. Pajautā bērnam, kā viņš šajā laikā juties un ko darījis. Pamudini bērnu pastāstīt par iespējamajām bailēm, lai cik tās būtu nenozīmīgas.

 

Ar laiku jūs abi būsiet gatavi tam, ka bērns pavada vienatnē ilgākus laika posmus un tu varēsi ieplānot regulārus laikus, kad atstāt bērnu mājās vienu pašu.

 

Noteikumi un dienas režīms

Lai mazinātu savas raizes un palīdzētu bērnam parūpēties par sevi, kamēr tu esi prom, vari veikt vairākus pasākumus. Kopā ar bērnu pārrunājiet noteikumus, kas viņam būs jāievēro laikā, kad vecāki ir prom, tai skaitā, kā rīkoties, ja pie durvīm zvana kāds svešinieks vai ciemos vēlas atnākt draugs. Kopīgi izlemiet, kādus kārumus bērns drīkst ēst un cik daudz, kādas lietas ir "aizliegtas" līdz vecāku atnākšanai un kā laiks vienatnē tiks pavadīts.

 

Daļa strādājošo vecāku liek bērnam laiku pa laikam piezvanīt pa telefonu, lai pārliecinātos, ka viss kārtībā. Tas ir vienlaikus gan drošības pasākums, gan veids, kā uzzināt, ko bērns dara. Kad nevari atbildēt uz bērna zvanu, sarunā kādu citu, kas tevi aizstās. Vienojieties ar bērnu par to, cik daudz un vai viņš drīkst pļāpāt pa telefonu ar draugiem. Ģimene mājās var iekārtot kaut ko līdzīgu informācijas centram. Tās var būt, piemēram, pie ledusskapja piespraustas zīmītes ar atgādinājumiem un svarīgākajiem telefona numuriem.

 

Pēcpusdienā, kad bērns mājās paliek viens, viņa dienas režīmā var iekļaut kādu mājas darbu vai īpašu uzdevumu. Nolemiet, kad bērns pildīs kādu uzdevumu, mājas darbu vai pavadīs brīvo laiku. Sastādi nedēļas dienu režīma plānu, ko tavs bērns varēs izmantot. Šāds plāns radīs bērnam drošības un atbildības sajūtu.

 

Lēmumu pieņemšana par bērna patstāvību ir sarežģīta problēma ikvienam tēvam un mātei. Nesteidzoties apsveriet dažādus variantus un iespējas, bet izvairieties no sasteigtu lēmumu pieņemšanas. Katrs bērns ir unikāla personība, un tas, kas der vienam bērnam, ne vienmēr derēs arī citiem.

 

Vienojoties par savu un bērna dienas režīmu, esiet elastīgi. Apsver jaunas idejas un maini agrākos lēmumus, ja tie izrādījušies nederīgi. Ja nepieciešams, izvirzi jaunus noteikumus vai maini līdzšinējos. Plāni, iespējams, būs jāmaina, piemēram, sākoties vai beidzoties sporta vai mūzikas nodarbību kursam, vai ja negaidot tiek atcelta kāda nodarbība vai notiek kas cits neparedzēts.

 

Pēc iespējas bieži centies runāt ar bērnu un uzklausīt, kas viņam patīk un kas nē, no kā viņš bīstas, par ko priecājas un jūtas gandarīts. Šajā laiks bērnam ir papildu atbildība un arī neatkarība. Kopīgiem spēkiem jūs varat vairot spējas un pārliecību par sevi, kas nepieciešama, lai rūpētos pašam par sevi.

 

Kā rūpēties par bērna drošību

Sagatavo bērnu iespējamajām ārkārtas situācijām. Kopīgi pārrunājiet šādas tēmas:

  • Bērna pilns vārds, adrese un telefona numurs.
  • Tavs pilns vārds un darba adrese un telefona numurs.
  • Tava izvēlētā aizvietotāja vārds un telefona numurs.
  • Avārijas dienestu telefoni.
  • Brīdini bērnu nekad neiet iekšā jūsu mājā, ja tai izsists logs vai dzīvoklim uzlauztas durvis.
  • Ko darīt, ja kāds klauvē pie durvīm.
  • Noliec bērnam zināmā vietā kabatas bateriju, lai to varētu izmantot gadījumos, ja mājās izbeidzas strāvas padeve.
  • Pārrunājiet, kā ātri izkļūt no mājas ugunsgrēka gadījumā.
  • Pārrunājiet drošības noteikumus un pasākumus, kas veicami jūsu mājā.
  • Iemāci bērnam pirmās palīdzības pamatus un izveidojiet vienkāršu mājas aptieciņu.
www.childcareaware.org
15. Nov 2009, 17:31

Liiga - pilnibaa tev piekritu, vajadzeetu papildus laiku, kad berns var pasedet un pagaidiit, kautvai ar audzinataju kopa paspelet speles u.t.t...😀😀😀

15. Nov 2009, 13:15

Mums auklīte nav,jo bērniem nepatīk sveši cilvēki,turklāt,tagad arī nemaz nevarētu to atļauties. Šobrīd pati esmu mājās,bet kā būs kad bērns uzsāks skolas gaitas nezinu-man jau šķiet,ka skolām vajadzētu būt vaļā jau 7.00-tā pat kā bernudārzi,jo lielākā daļa vecāku taču sāk darbu agri no rīta un strādā kā minimums līdz 17.00. Vajadzētu skolām radīt iespēju sākumskolas audzēkņiem izveidot klasi,kur bērnus var atvest agri no rīta-kur viņi sagaida stundu sākumu,un kur var bērni palikt līdz vecākiem beidzas darbs.