Valsts prezidents: skolēniem skolās dota pārāk liela brīvība

Valsts prezidents: skolēniem skolās dota pārāk liela brīvība

27. Oct 2011, 12:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas skolēniem ir dota pārāk liela brīvība un pārāk daudz tiesību, tāpēc būtu jāpārdomā skolēnu un skolotāju attiecības un jāizvērtē, vai "vispasaules cilvēktiesību džungļos" neesam kļūdījušies un ejam pareizo ceļu, šodien "Izglītības inovācijas balvas 2011" pasniegšanas ceremonijā pedagogiem teica Valsts prezidents Andris Bērziņš.

 

"Ir jādomā, kādēļ pēc brīvības iegūšanas pirms 21 gada, ar brīvību domājot personisko iespējupaplašināšanos, Latvijā nav tikts uz priekšu," izteicās prezidents.

 

Pēc prezidenta vārdiem, Latvija pārņem daudz lietu, kas ir populāras pasaulē, nepaprasot, kādēļ citur tā dara. "Tas ir jāpārvērtē, tur nelīdzēs lieli Eiropas Savienības (ES) līdzekļi. Ir vajadzīgs domāt pašiem, kā labāk un pareizāk darīt," aicināja Bērziņš, paužot gatavību sniegt atbalstu pedagogiem.

 

Prezidents uzrunā pievērsās arī ekonomikas situācijas izvērtēšanai. "Tiek daudz pareizi runāts, bet dzīves līmenis neuzlabojas," izteicās politiķis, sakot, ka arī Eiropas Savienībā neviens negrib dzirdēt jautājumu, kādēļ izveidojusies tāda krīze, nemaz nedomājot par to, ka tiks analizēts notiekošais.

 

"Īstenība no tā, kas tiek vēstīts, atšķiras. Mēs esam iemācījušies daudz gudri runāt, sanākt kopā, prezentēt, bet pēc tam priecīgi katrs dodamies savās gaitās, labākajā gadījumā gūstot individuālu labumu. Taču tiek aizmirsts, ka no šīm sarunām labumu vajadzētu gūt arī citiem," uzsvēra Bērziņš.

 

Politiķis domā, ka Portugāle un Spānija krīzes situācijā ir nonākusi tikai tādēļ, ka ir ieguvusi daudz līdzekļu, kas nav veicinājis šo valstu konkurētspēju. Tādēļ būtu ļoti rūpīgi jāpārvērtē ES finansējuma ieguldīšanas lietderība un izglītības darbiniekiem jāpārvērtē tas ceļš, kas ejams uz priekšu.

 

Valsts prezidents atgādināja, ka Latvijai kā mazai valstij vienīgais ceļš, lielajā pasaulē ejot, ir būt gudrākiem nekā citām nācijām vai valstīm.

 

LETA