Vai gribi, lai tavam bērnam ir vieglāk mācīties?

Vai gribi, lai tavam bērnam ir vieglāk mācīties?

03. Sep 2011, 11:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikviens bērns ir gudrs

 

Pirmskolas vecuma periods bērna dzīvē ir lielu atklājumu, piedzīvojumu un rotaļu laiks.  Katru dienu notiek bērna fiziskā un garīgā attīstība. Un katra māmiņa apgalvo, ka viņas mazulis ir visgudrākais bērns pasaulē!

 

Ir ļoti būtiski parūpēties par piemērotu ēdienkarti bērnam, vēršot uzmanību ne tikai uz bērna somatisko attīstību. Tikpat liela nozīme ir barībvielu piegādei smadzenēm. Pietiekama DHA taukskābju uzņemšana var ievērojami uzlabot bērna garīgo attīstību.

 

Vai zinājāt..?

 

Smadzenes ir vissarežģitākais cilvēka orgāns. Tās sastāv no miljardiem nervu šūniņu, ko dēvē par neironiem. Lai smadzenes darbotos, tām nepieciešams pastāvīgi uzņemt enerģiju, jo, kaut arī to masa veido tikai 2% no ķermeņa svara, tās patērē 20% no uzņemtās enerģijas. Smadzeņu attīstībā un darbībā nozīmīgu lomu spēlē barības vielas, jo īpaši tauki un vitamīni, kas nodrošina pareizu garīgu attīstību.

 

Liela daļa smadzeņu – apmēram 60% saussvara – sastāv no taukiem, jo īpaši omega-3 nepiesātinātajām taukskābēm. Viena no šīs grupas skābēm ir dokozaheksaēnskābe (DHS), kas uzskatāma par smadzeņu pamatu, jo tā veido līdz pat 20% pelēkās smadzeņu garozas. Pietiekams daudzums DHS uzņemšana nodrošina smadzeņu pareizu augšanu un attīstību, kā arī bērna garīgo funkciju veidošanos. DHS ir neaizvietojama taukskābe – tā ir viela, ko cilvēka organisms pats nespēj ražot, tādēļ ir jāuzņem ar barību.

 

Zivju eļļa - visbagātākais DHS avots

 

Daudzi no mums atceras nepatīkamo zivju eļļas smaržu un garšu. Šodien šīs nozīmīgās vielas uzņemšanas veids ir mainījies. Pietiekamu daudzumu DHS taukskābes var uzņemt ar treknajām zivīm, lietojot tās uztura vismaz divas reizes nedēļā. Tomēr nav daudz vecāku, kas ikdienas steiga spētu nodrošināt šādu ēdienkarti. Lielākā daļa bērnu reti lieto zivju eļļu vai vispār to nelieto, vai arī tiem negaršo zivis.

 

Kā nodrošināt nepieciešamo daudzumu DHS? Jāmeklē citi DHS avoti.


Starmen ir viena no iespējām. Šis preparāts satur vajadzīgo daudzumu (50%) DHS tikai vienā kapsulā un tam ir patīkama un izteikta apelsīnu garša. Papildus produktam ir pievienoti A, C, D vitamīni. Lietošana: pa 1 kapsulai dienā, ieteicams pēc ēšanas norīt veselu vai sakošļāt. Kapsulas apvalks nesatur DHS, tādēļ pēc sakošļāšanas to var izspļaut. Starmen ir piemērots bērniem no 3 gadu vecuma.

 

Pietiekams daudzums DHS taukskābes uzturā uzlabo smadzeņu un nervu sistēmas attīstību. Aktīvāki bērni spēj labāk koncentrēties, mācīties un atcerēties nepieciešamo. Taukskābes uzlabo spēju koncentrēties un to labvēlīgā ietekme uz hiperaktīviem bērniem ir ļoti labi zināma (hiperaktivitāte ir uzmanības deficīta sindroms).

 

Nepietiekams daudzums nepiesātināto taukskābju uzņemšana negatīvi ietekmē bērna organismu. To apliecina vairāki pētījumi un izpētes projekti. Kā piemēru var minēt Nemo* pētījumu (2000. – 2005. g.) kura laikā bērni katru dienu  visa gada garumā saņēma vitamīnu, minerālvielu un nepiesātināto taukskābju maisījumu. Tika konstatēts, ka gada laikā būtiski uzlabojās bērnu atmiņa un mācīšanās prasme.