Uz otru gadu atstās tikai īpašos gadījumos

Uz otru gadu atstās tikai īpašos gadījumos

23. Sep 2012, 12:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nākamajā mācību gadā sākumskolas un vidusskolas skolēnus, iespējams, nevarēs atstāt uz otru gadu – to varēs darīt tikai īpašos izņēmuma gadījumos, pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļā.


 

Uz otru gadu vairs neatstās

To paredz IZM kopā ar pašvaldību speciālistiem izstrādātais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē un pēc saskaņošanas tiks virzīts apstiprināšanai valdībā.

Noteikumu projekts paredz, ka 1.–4.klasē un 10.–12.klasē skolēnus uz otru gadu neatstāj, savukārt no 5. līdz 8.klasei uz nākamo klasi pārceļ, ja ir ne vairāk kā viens nepietiekams vērtējums gadā.

 

 

Nesekmīgajiem būs papildu apmācība

Visos gadījumos, kad 1.–4.klasē bērnam mācībās bijušas problēmas, kuru dēļ nav saņemts pietiekams vērtējums gadā kādā mācību priekšmetā, viņam nosakāmi papildu mācību pasākumi pēc mācību gada beigām un nodrošināma iespēja kārtot pēcpārbaudījumu.

Tomēr, ja vērtējums gadā ir nepietiekams, nākamajam mācību gadam obligāti izstrādājams individuāls atbalsta pasākumu plāns mērķtiecīgai mācību grūtību novēršanai.

 

 

Uz otru gadu vidusskolā var atstāt tikai izņēmuma gadījumos

Atstāšana uz otru gadu būs pieļaujama tikai īpašos izņēmuma gadījumos – kad kompleksi būs izvērtēti skolēna mācību sasniegumi, to attīstības dinamika, vispārējā attīstība, kavējumi un mācību sasniegumu prognozes nākamajam mācību gadam.

Tāpat noteikumu projektā paredzēts – ja 10.–12.klasē ir saņemts nepietiekams vērtējums gadā kādā mācību priekšmetā, skola nosaka papildu mācību pasākumus pēc mācību gada beigām un nodrošina iespēju kārtot pēcpārbaudījumu.

 

 

Ja nav nokārtots arī pēcpārbaudījums, tad šis mācību priekšmets ir jāapgūst pašam pašizglītības formā. Uz otru gadu vidusskolā var palikt tikai izņēmuma gadījumos, ja attaisnotu kavējumu dēļ nav iespējams saņemt gada vērtējumu.

Līdz šim vidusskolēni netika pārcelti uz nākamo klasi, ja viņiem gadā bija kaut viens nesekmīgs vērtējums.

Ja skolēns nav spējis izpildīt Vispārējās izglītības likumā noteiktās prasības apliecības par pamatizglītību saņemšanai, 9.klasē viņš drīkst mācīties atkārtoti.

 

 

Uz trešo gadu atstāt nedrīkst

Jaunie noteikumi paredz arī noteikt, ka uz trešo gadu tajā pašā klasē skolēnu neatstāj.

IZM rīcībā esošie pētījumi rāda, ka atstāšanai uz otru gadu (izņemot īpašus gadījumus, piemēram, ilgstošas slimošanas dēļ) ir daudz lielāka negatīvā ietekme uz skolēnu un tā rada daudz vairāk problēmu, nekā ir ieguvumu gan indivīdam, gan sabiedrībai. Ja mācīšanās tiek organizēta atbilstoši skolēna dotībām un vajadzībām, tad katrs bērns var sasniegt valsts vispārējās izglītības standartos noteiktos mērķus.

 

 

Latvijai vairāk otrgadnieku nekā kaimiņu valstīs

Latvijā, pēc "PISA 2009" rezultātiem, ir 11,1% otrgadnieku – skolēnu, kuri visā izglītības posmā 1.–9.klasē kaut vienu reizi ir palikuši uz otro gadu.

Dati liecina, ka Latvijā ir vairāk šādu otrgadnieku nekā kaimiņu valstīs. Piemēram, Igaunijā tikai 5,6%, Lietuvā – 3,9%, Somijā – 2,8% skolēnu pamatizglītības ieguves laikā ir kādreiz palikuši uz otru gadu tajā pašā klasē.

Plānots, ka noteikumos ietvertās normas attieksies uz nākamo mācību gadu.

 

 

TVNET