Par bezmaksas glāzi piena jānorēķinās skolēnu vecākiem

Par bezmaksas glāzi piena jānorēķinās skolēnu vecākiem

27. Mar 2010, 07:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Citviet Eiropas Savienībā (ES), kā arī vēl pērn pašu mājās bezmaksas glāzi piena dienā skolēniem nodrošināja valsts, iesaistoties ES „Skolas piena” atbalsta programmā. Sākot jauno mācību gadu, glāzi piena dienā joprojām pasniegs ES, ja vien skolēnu vecāki Latvijā būs ar mieru to līdzfinansēt no savas kabatas.

 

Latvijas, tāpat kā ikvienas citas dalībvalsts, iesaistīšanās programmā ar savu līdzfinansējumu ir brīvprātīga, skaidro Inga Orlova, Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vecākā referente. Līdz šim gadam Zemkopības ministrija bija radusi iespēju piešķirt papildu finansējumu „Skolas piena” programmai, lai programmas ietvaros nodrošinātu bezmaksas glāzi piena vienam skolēnam dienā.

 

Nevaram atļauties administrēšanu, pienu ne tik

 

2007. un 2008. gadā atbalsta likme bija 30 santīmu par litru piena. Kopā ar ES piešķirto pamata atbalstu 0,18 eiro (13 santīmu) atbalsta pretendents par litru piena saņēma 43 santīmus lielu atbalstu.

 

Pašreizējās ekonomiskās un finansiālās krīzes rezultātā Zemkopības ministrijai nav iespējams rast papildu finanšu līdzekļus administratīvajām izmaksām „Skolas piena” un arī jaunās „Skolas augļa” programmu realizācijai, nemaz nerunājot par valsts atbalstu „Skolas piena” programmai, lai nodrošinātu bezmaksas glāzi piena skolēnam. Kā atklāja I. Orlova, vienas programmas administrēšana izmaksā aptuveni 80 000 latu.

 

Bez valsts atbalsta niecīga interese

 

Lauku atbalsta dienesta jaunākā apkopotā informācija par 2009. gada maiju un aprīli liecina, ka programmā šajā posmā darbojās vairs tikai 18 atbalsta pretendenti, kas apkalpoja kopā 37 izglītības iestādes Latvijā. Vai un kuras izglītības iestādes programmā iesaistīsies šajā mācību gadā, taps zināms oktobrī, kad sāksies atbalsta pieteikumu iesniegšana.

 

Kā liecina Lauku atbalsta dienesta apkopotā informācija, 2006./2007. mācību gadā bezmaksas glāzes piena nodrošināšanai piegādātas 3447 tonnas piena 725 mācību iestādēm. Valsts atbalsts dažos aizvadītajos gados šai programmai pārsniedzis pusmiljonu latu. Šajā mācību gadā turpinājuma piena dalīšanas tradīcijai skolās nebūs.

 

Latvijas skolēni arī augļus neēdīs

 

ES „Skolas augļa” programma paredz izplatīt skolēniem izglītības iestādēs svaigus un pārstrādātus augļus un dārzeņus. Saskaņā ar ES normatīvajiem aktiem dalībvalstij obligāti jāparedz līdzfinansējums (valsts budžeta vai trešo personu līdzekļi) 25% apmērā no produktu iegādes, piegādes un izplatīšanas un 100% apmērā jāsedz informatīvi izglītojošo pasākumu izmaksas.

 

„Ņemot vērā esošo finanšu situāciju un papildu līdzekļu trūkumu, kas nepieciešami, lai nodrošinātu valsts līdzfinansējumu, kā arī programmas ieviešanas un administrēšanas sistēmas izmaksu segšanu, ir pieņemts lēmums jaunajā mācību gadā programmu neieviest. Vēlamies norādīt, ka esošās finanšu situācijas iespaidā 2009./2010.mācību gadā programma netiks ieviesta arī Zviedrijā un Somijā, savukārt tādas dalībvalstis kā Bulgārija, Īrija, Lietuva, Nīderlande un Spānija izlietos tikai daļu no tām piešķirtā „Skolas augļa” programmas ES finansējuma,” klāstīja I. Orlova.

01. Sep 2009, 19:14

taa mūsu valdība pat maizes kumosu izraus bernam no mutes, lai tikai varetu savas majas un mashinas apmaksāt!!!!!!Murgs kautkāds!!!!

rita123 rita123 01. Sep 2009, 16:24

Kaut kas traks apsola, tad ņem nost!

01. Sep 2009, 15:48

☹☹☹ārprāc.

01. Sep 2009, 19:14

taa mūsu valdība pat maizes kumosu izraus bernam no mutes, lai tikai varetu savas majas un mashinas apmaksāt!!!!!!Murgs kautkāds!!!!

rita123 rita123 01. Sep 2009, 16:24

Kaut kas traks apsola, tad ņem nost!

01. Sep 2009, 15:48

☹☹☹ārprāc.

01. Sep 2009, 14:38

Traki ☹