Koķe: divu – triju gadu laikā bērni sāks mācīties no sešu gadu vecuma

Koķe: divu – triju gadu laikā bērni sāks mācīties no sešu gadu vecuma

13. Feb 2011, 13:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Es ticu, ka pārskatāmā nākotnē – varbūt jau divu trīs gadu laikā – mēs Latvijā nonāksim pie tā, ka bērni pirmajā klasē sāks mācības sešu gadu vecumā," trešdien publicētā intervijā laikrakstā "Latvijas Avīze" teikusi izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).



Viņa uzsvērusi, ka jau šobrīd skolās ir atvērtas pirmsskolas grupas, kas būtībā ir pirmā klase. "Daudzās skolās jau tagad ir atvērtas pirmsskolas grupas, jo bērnu apkārtnē ir tik, cik ir, un ir racionāli strādāt ar viņiem vienā ēkā. Šādās skolās atliek tikai pēdējo pirmsskolas gadu nosaukt par pirmo klasi," paudusi Koķe.


Ministre atgādinājusi, ka Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar ekspertiem sākusi pārskatīt mācību saturu, kā arī izstrādāt atbilstošus mācību līdzekļus. "Kad tie būs gatavi, rādīsim tos profesionāļiem un jautāsim, vai tos atzīst par labiem. Ja tie tādi būs un arī skolās būs nodrošinājums, lai uzņemtu sešgadniekus, tad arī tiks pieņemts lēmums," viņa sacījusi.

Jau iepriekš paustā gatavība par mācību aizsākšanu sākumskolā no sešu gadu vecuma gan nebūs vienīgā pārmaiņa. Proti, domāts, arī noteikt vienotas prasības, ar kādām zināšanām bērniem jāsāk skolas gaitas. "Nebūs tā, kā ir tagad, ka vienā novadā bērnam prasa, lai, uzsākot skolas gaitas, viņš jau prastu lasīt, bet citā nē. Nav pieņemami, ka valsts teju jau desmit gadus maksā pedagogiem, lai bērnus jau no piecu gadu vecuma sāktu gatavot skolai, bet vēl arvien viņi skolā ierodas ar ļoti dažādiem sagatavotības līmeņiem," atzīmējusi Koķe.


Tāpat arī skolām ir jāmainās: "Jāmaina metodika, lai tā atbilstu bērnu vecumposmam, lai bērniem patiktu skolas vide".

www.delfi.lv

Foto: AFI

05. May 2010, 14:57

nu neatbalstu gan... tā jau skolā jānosēž ntie gadi! priekškam viens lieks gads??
lai gan mums jau laikam tāpat sanāks no 6gadi skola, jo gadi mainās janvārī ☹

05. May 2010, 14:44

Manuprāt, ir jāļauj izvēlēties....jo kā jau more minēja, ir tādi, kas gatavi iet skolā jau no 6 gadu vecuma, bet ir arī tādi, kas tikai no 7.

Muuna Muuna 05. May 2010, 14:15

Neatbalstu. Ļoti labi, ka vecāki var izvēlēties.