Kādai jābūt skolas somai

Kādai jābūt skolas somai

25. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klāt jau augusts, un tas skolēnu vecākus mudina uz domām, ka pienācis laiks iegādāties nepieciešamo mācībām, kā arī jāveic viens no svarīgākajiem pirkumiem - jāiegādājas skolas soma.

Dažādu pētījumu dati liecina, ka vairāk nekā 40 procentiem bērnu jau pirms skolas gaitu sākšanas nav pareiza stāja, bet skolēnu ar šādu problēmu ir divreiz vairāk. Kā izvēlēties labāko un piemērotāko skolas somu lielajā piedāvājumu klāstā, lai tā būtu ne tikai glīta, bet arī ērta un nebojātu bērna stāju?

Cena un kvalitāte dažāda

Veikalā «Melva» piedāvāto skolas somu klāsts ir bagātīgs. Veikala pārstāve Māra Krastiņa stāsta, ka vecāki patiešām jau bērniem meklē piemērotāko un labāko skolas somu. Tiek ņemta vērā ne tikai cena, bet arī kvalitāte un krāsa.

«Noteikti var sacīt, ka vecāki vispirms izpēta somu klāstu, pēc tam nāk kopā ar bērniem un somu piemēra. Tas nav ātrs un maznozīmīgs pirkums,» teic M. Krastiņa un bilst, ka, izvēloties mugursomu, vecāki bieži pievērš uzmanību krāsai, jo domā arī par bērnu drošību uz ielas.

Jo soma košāka, jo bērns labāk uz ielas būs pamanāms.

«Protams, nereti, īpaši puikas, izvēlas tumšas krāsas somas, taču tad vienmēr vecāki padomā par atstarojošiem elementiem. Tie daudzās somās jau ir iestrādāti, taču papildus var iegādāties visdažādākos atstarojošos elementus. Tāpat vecāki somu izvēlas, ņemot vērā bērna augumu. Pirmklasnieku somas būs mazākas, vecāko klašu skolēniem somām jābūt lielākām. Var sacīt, ka mugursomas ietilpībai jābūt tādai, lai tajā varētu ielikt visus mācību materiālus un grāmatas, kas ir A4 formātā. Tik lielas parasti arī ir mugursomas, bet mazo klašu skolēniem kvalitatīvākās somas tiek ražotas no vieglāka materiāla. Ir daudz domāts par somas muguras daļu, kura nereti ir polsterēta,» stāsta un somu klāstu rāda veikala «Melva» pārstāve. Viņa pamāca, ka somas aizmugurējai sieniņai jābūt blīvai un labi jāpieguļ bērna mugurai. Tas nepieciešams pareizam mugurkaula atbalstam.

«Tāpēc daudz labāk somu iegādāties kopā ar bērnu, kurš var pateikt, vai konkrētā soma viņam šķiet ērta. Labāk, ja piemērīšanas brīdī somā ieliek arī dažas grāmatas,» norāda M. Krastiņa.

Uzmanība jāpievērš arī somas plecu siksnām. Tām jābūt regulējamām, lai atbilstoši gadalaikam un apģērba biezumam varētu somu pielāgot bērna augumam.

Izvēlas paši skolēni

Topošā pirmklasnieka Kristera mamma Ilona Bērziņa stāsta, ka dēlam somu iegādājās jau pavasarī, to mazajam dāvināja, kad viņš beidza bērnudārza gaitas.

«Bijām vairākos veikalos, līdz atradām īsto. Pirmklasniekiem jānēsā līdzi ne vien grāmatas un dažādi mācību materiāli, bet arī sporta tērps, maiņas apavi un daudz kas cits. Bija skaidrs, ka somai jābūt gana lielai, taču ņēmu vērā Kristera auguma īpatnības. Man bija svarīgi, lai somai būtu cieta mugurpuse, lai, somu nēsājot, nebojātos stāja. Naudu nežēloju, soma maksāja teju 40 latu. Ne mazsvarīgi bija arī tas, lai soma būtu koša un bērnam patiktu,» saka topošā skolēna mamma. Viņa norāda uz vēl kādu būtisku lietu, ko pirms gadiem, pērkot pirmo somu meitai Ievai, nebija ievērojusi: «Jāņem vērā mūsu bargās ziemas, un tas nozīmē, ka skolas somai jābūt arī no sala izturīga materiāla.

Pretējā gadījumā var sanākt kā mums - meita pārnāca mājās un atklājās, ka soma salā salūzusi.»

Divu bērnu mamma norāda, ka mazajiem skolēniem ieteicama soma, kurai nav daudz nodalījumu «Tas, kas der lielākiem bērniem, neder mazākiem. Mazo klašu skolēniem labāk izvēlēties mugursomu ar vienu nodalījumu, jo pretējā gadījumā mazajam var būt sarežģīti atcerēties, kur kas ielikts. Tāda ir mana pieredze,» smaidot saka cēsniece.

Ja ar pieaugušajiem runājam par skolas somu ērtumu un kvalitāti, tad skolēni nereti atzīst, ka skolas soma ir tā, ko vērtē arī klasesbiedri. Tā atzina cēsnieks, kurš septembrī sāks mācības astotajā klasē. Audris Balodis stāsta, ka šogad skolas somu iegādājas pats, viņam galvenais, lai tā būtu pietiekami liela un apdarē būtu zaļa krāsa.

«Es necenšos katru gadu iegādāties jaunu skolas somu, ja tā kvalitatīva, esmu vairākus gadus izmantojis vienu un to pašu. Šogad gan jāpērk. Domāju, ka to atradīšu tepat Cēsīs,» sacīja puisis un neslēpa, ka somas izskats ir svarīgs arī tādēļ, ka tai uzmanību pievērš skolas biedri.

«Ir skolēni, kuriem vecāki pērk pazīstamu firmu somas, kas maksā 40 un vairāk latu. Pats nekad tik dārgu somu neesmu kārojis. Man galvenais, lai tā atbilstu ikdienas vajadzībām,» saka A. Balodis un smejot teic, ka atceras arī savu pirmo skolas somu. To gan esot pirkuši vecāki, daudz neprasot Audra viedokli. «Pirmā soma bija maza, kompakta un krāsaina. Man tā patika,» atceras Audris.

Noderīgi padomi

Tukšas somas svaram nevajadzētu pārsniegt 700 gramu, bet pilnas somas svars nedrīkst pārsniegt desmit procentus no skolēna ķermeņa svara. Ja mugursoma ir smagāka, tas draud bērnam ar skoliozi, plakano pēdu vai pat sirds asinsvadu slimībām.

Labāk izvēlēties mugursomu ar ūdensnecaurlaidīgu impregnējumu - to būs ļoti viegli tīrīt.

Visām pārdošanā esošajām

mugursomām jābūt sertifikātam, kas apliecina, ka materiāli, kuri izmantoti somas izgatavošanā, ir nekaitīgi bērna veselībai

Runājot par somas formu, noteikti jāņem vērā bērna augums. Ja augums ir līdz 140 centimetriem, ieteicama horizontālas formas mugursoma, savukārt, ja bērns ir garāks, ieteicama vertikālas formas mugursoma.

Vai jūsu ģimenē mugursoma jau izvēlēta? Kādus faktorus ņēmi vērā, to izvēloties?

Liene Lote Grizāne, Druva

lauvinja lauvinja 16. Aug 2014, 10:19

Viena nodalījuma, cietā soma, svars zem 700 g tukšai, ergonomiska, horizontāla, saprātīga cena ir pilnīgi neiespējamā misija. Varbūt kāds man tādu var parādīt?